Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proekt_pechat_Trubaytsy.docx
Скачиваний:
235
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.23 Mб
Скачать

8. Технології вирощування та захисту основних сільськогосподарських культур

8.1. Технології вирощування основних сільськогосподарських культур

По замовленню замовника і для більш детального економічного аналізу в проект введений розділ технології вирощування основних сільськогосподарських культур.

Технологія вирощування озимої пшениці

Обробіток грунту.

Обробіток грунту має забезпечувати оптимальну щільність, структуру та аерацію грунту, збереження вологи, боротьбу з бур’янами, якісне загортування рослинних решток та добрив, створення вирівняного насіннєвого ложа для розміщення насіння на задану глибину. Рекомендується без відвальний обробіток грунту на глибину 8-10, 10-12 см. Комбінованими агрегатами. При передпосівній підготовці грунту культиватори мають бути в агрегаті з боронам або котками. Якісно підготовлене до сівби поле повинне мати достатньо ущільнений під посівний шар з об’ємною масою 1,1-1,3 г/см2У посівному шарі грунту мають переважати грунтові частки діаметром 1-3 мм.

Наявність грудок діаметром понад 8 см не допускаються. Все це забезпечує добрий контакт насіння з грунтом і дружні, одночасні сходи.

Поверхню грунту слід добре вирівняти. Різниця у висоті гребнів, утворених робочими органами культиватора чи зубцями борін, повинна становити не більш як 2 см2 . вмрівняність поверхні забезпечують рівномірну глибину загортання насіння.

Підживлення

Озима пшениця вибаглива до наявності в грунті поживних речовин у рухомій та легкозасвоюваній формі, а також до реакції ґрунтового середовища. Найкращій її ріст і розвиток спостерігається при pH= 6,5-7. норму добрив розраховують з урахуванням попередника, механічного складу грунту, забезпеченості його поживними речовинами та запланованого врожаю.

Повну норму калійних та основну кількість фосфорних добрив вносять під основний обробіток грунту. Під час посіву в рядки слід вносити 10-20 кг фосфорних добрив за діючою речовиною. Особливо впливають на врожай азотні добрива, які вносять у 3-4 прийоми. Восени вносять не більш як N30 . перше ранньовесняне підживлення бажано проводити прикореневим способом. На зріджених посівах дозу азоту для першого підживлення збільшують доN60-80. друге підживлення проводять на початку виходу рослин у трубку для формування стернестою в кількості до 50%, абоN60-80. решту азоту використовують для третього підживлення в період від початку фази колосіння до наливання зерна для підвищення якості продукції. Чим пізніше проводять це підживлення, тим менше азот впливає на врожайність і більше на якість.

Строки сівби

Строки сівби змінюються залежно від біологічних особливостей сорту, але оптимальними є 10-20 вересня.

Норма висіву насіння

Норма висіву насіння 400-500 схожих зернин на 1 м2, що повинно забезпечувати на період збирання 550-700 продуктивних стебел на 1 м2. На пізніх посівах для створення оптимального числа продуктивних стебел на одиницю площі норму висіву треба збільшити на 10-15%.

Глибина загортання насіння:3- 5 см з обов’язковим прикочуванням поля після висіву. У пізні строки сівби насіння треба загорнути більше, ніж у ранні.

Спосіб сівби:звичайний рядковий з міжряддями завширшки 15 см та з технологічною колією (у разі використання інтенсивної технології вирощування)

Догляд за посівамипередбачає роздрібне підживлення азотними добривами, захист від шкідників, хвороб та бур’янів.

Збирання врожаюпроводять при повній стиглості зерна і вологості 14-17% ( як виняток 20%) переважно прямим комбайнуванням з мінімальними втратами.

За основу технології захисту рослин представлено системи, розроблені компанією Syngenta.

Syngenta  — швейцарська компанія є лідером в області виробництва засобів захисту рослин та насінництва.

Технологія захисту пшениці представлена на рисунку 4.

Рис.4 Технологія захисту пшениці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]