Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Економіка праці та соціально-трудові відносини Заоч. УП. 2011.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема 14. Раціоналізація трудових процесів

Визначення сутності раціоналізації трудових процесів. Алгоритм раціоналізації трудових процесів на підприємстві.

Основні вимоги стандарту ISO 9001 щодо раціоналізації трудових процесів. Умови використання інструментів аналізу проблемних трудових процесів.

Класифікація затрат робочого часу та основні методи визначення затрат робочого часу.

Методика розрахунку норм праці.

Змістовий модуль 5. Соціально-трудові відносини з приводу винагороди за працю

Тема 15. Генезис та еволюція форм винагороди за працю

Логіка та закономірність еволюції форм винагороди за працю. Визначення сутності винагороди за працю.

Сучасна теоретична конструкція вартості і ціни робочої сили.

Сутність витрат на робочу силу і їх структура. Види винагороди за працю в сучасних умовах.

Тема 16. Заробітна плата та її регулювання

Соціально-економічна сутність заробітної плати. Заробітна плата в ринковій моделі економіки. Елементи організації заробітної плати в умовах ринку.

Сутність і зміст державного механізму регулювання заробітної плати. Зміст договірного регулювання заробітної плати.

Тема 17. Організація заробітної плати на підприємстві

Форми і системи оплати праці. Погодинна форма оплати праці та її системи. Умови їх використання. Відрядна форма оплати праці та її системи. Переваги та недоліки погодинної та відрядної оплати праці. Акордна і колективна (бригадна) системи оплати праці. Оплата праці керівників, фахівців та службовців. Схеми посадових окладів. Оплата праці державних службовців. Контрактна система оплати праці. Механізм регулювання заробітної плати в Україні.

Змістовий модуль 6. Аналіз, звітність і аудит у сфері праці

Тема 18. Планування та аналіз трудових показників

Мета і завдання планування трудових показників. Інформаційне забезпечення планування трудових показників.

Планування трудомісткості за окремими її видами і в цілому. План організаційно-технічних заходів – основа розрахунку планової трудомісткості.

Методи розрахунку чисельності робітників. Планування чисельності керівників, фахівців, технічних службовців. Визначення додаткової потреби у працівниках.

Сутність планування продуктивності праці. Методика планування продуктивності праці за факторами. Планування підвищення продуктивності праці на основі зниження трудомісткості продукції та поліпшення використання робочого часу.

Фонд оплати праці. Планування фонду заробітної плати за нормативами. Детальне планування фонду заробітної плати робітників за елементами його структури.

Планування фонду заробітної плати керівників, фахівців, технічних службовців. Планування середньої заробітної плати.

Тема 19. Інформаційне забезпечення, звітність, консалтинг і аудит у сфері праці

Система трудових показників і взаємозв’язок їхніх елементів. Звітність у сфері праці. Форми звітності.

Сутність і цілі аудиту у трудовій сфері. Підготовчий етап аудиторської перевірки. Збір інформації. Обробка і аналіз інформації. Ефективність аудиту у трудовій сфері.

Модуль 3 Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

Курсова робота

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Модуль 1 Соціально-трудові відносини та механізми їх регулювання

Змістовий модуль 1Теоретико-методологічні основи економіки праці та соціально-трудових відносин як навчальної дисципліни

Тема 1. «Економіка праці та соціально-трудові відносини» як навчальна дисципліна

Мета: - усвідомити сутність поняття праці, її соціально-економічне значення;

- з’ясувати кількісні і якісні характеристики праці;

- визначити соціальні функції праці;

- з’ясувати мету, об’єкт, предмет навчальної дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» визначити інформаційну базу вивчення дисципліни;

- з’ясувати зв’язок навчальної дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» з іншими дисциплінами.

План вивчення теми

1. Праця й соціально-трудові відносини як предмет наукового економічного дослідження.

2. Мета, завдання, об’єкт, предмет, методологія й інформаційна база вивчення дисципліни «економіка праці і соціально-трудові відносини».

3. Структура і логіка курсу. Взаємозв’язок дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» з іншими дисциплінами та науками

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні теми слід усвідомити, що праця – це складне і багатоаспектне явище, яке відіграє в житті людини та суспільства в цілому таку важливу роль, що саме це поняття в широкому розумінні є невіддільним від людського життя.

Слід засвоїти, що сучасна економічна наука відійшла від вузького, суто виробничого погляду на працю і передусім це стосується так званого поділу праці на «продуктивну» і «непродуктивну». Сьогодні працю визначають як свідому, цілеспрямовану створюючу діяльність; прикладання людиною розумових та фізичних зусиль для одержання корисного результату у задоволенні своїх матеріальних та духовних потреб; як процес перетворення ресурсів природи в цінності та блага, що здійснюються і керуються людиною під дією зовнішніх стимулів (економічних та адміністративних), так і внутрішніх спонукань; як вияв людської особистості. У такому визначенні праця включає в себе, окрім традиційних видів людської діяльності, також творчі, новацій ні її види, зокрема підприємництво.

Далі треба з’ясувати кількісні і якісні характеристики праці та поняття, в яких вони проявляються з економічної точки зору.

Треба знати, що в системі людської життєдіяльності праця синтезує не тільки економічні, а й соціальні функції, оскільки вона узагальнює достатньо складний спектр економічних і соціальних відносин. Серед завдань, що реалізуються цією категорією, - стан виробничо-технічних умов праці, матеріального і культурного рівня життя трудящих, підвищення їхнього загального і професійного рівня, територіальний і галузевий розподіл трудового потенціалу тощо.

Другою практичною функцією праці є її роль у формуванні системи соціально-трудової діяльності: дотримання виробничої і громадської дисципліни, відповідальність за якісне виконання завдань та ін.

Третьою практичною функцією праці є синтез факторів соціального, економічного, соціально-політичного та суто психологічного характеру, реалізація яких в практиці роботи підприємств у ринкових умовах господарювання зростає. Це: колективність, організованість, ступінь врахування потреб, інтересів, ціннісних орієнтацій працівників.

При вивченні теми важливо з’ясувати мету, об’єкт та предмет дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини».

Метою навчальної дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» є формування у студентів системи теоретичних і практичних знань про категорії, поняття, механізми забезпечення ефективної зайнятості населення та прогресивного розвитку соціально-трудових відносин в Україні на всіх рівнях.

Об’єктомвивчення дисципліни є система економічних, соціальних і організаційних відносин між людьми з приводу відтворення й ефективного використання людських продуктивних сил в процесі праці.

Предметомвивчення дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» є сукупність теоретичних і практичних проблем формування людського потенціалу, забезпечення ефективного використання його у сфері праці як на макро- так і на мікроекономічному рівнях з метою забезпечення високої якості життя населення та високої ефективності економічної діяльності.

При дослідженні проблем економіки праці й соціально-трудових відносин використовуються різні загальнонаукові й специфічні методи дослідження. Наприклад, історико-логічний, класифікаційно-аналітичний, економіко-математичний, метод статистичного аналізу, а також графічно-аналітичний метод.

Студенти повинні знати інформаційну базу вивчення дисципліни, яка представлена такими основними джерелами:

  • законодавством України про працю, у тому числі користування електронними базами «Ліга», «НАУ»;

  • статистичною базою;

  • документами і матеріалами Міжнародної організації праці (МОП);

  • сайти Міністерства праці і соціальної політики України, Державного комітету статистики, Державної служби зайнятості;

  • науковими виданнями.

Необхідно також з’ясувати зв’язок дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» з іншими дисциплінами та розкрити зв’язок дисципліни з іншими економічними науками.

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

  1. Вивчити основні терміни, поняття, визначення та скласти термінологічний словник за темою.

  2. Ознайомитись із структурою сайтів Міністерства праці і соціальної політики, Державного комітету статистики, Державної служби зайнятості.

  3. Переглянути схему 1.1 «Взаємозв’язок проблем дослідження дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини» з іншими дисциплінами та науками в підручнику О. А. Грішнової за 2007 р., стор. 23.