Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Економіка праці та соціально-трудові відносини Заоч. УП. 2011.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема 3. Праця як сфера життя людини та провідна компонента економічної діяльності

Праця як предмет наукового економічного дослідження. Економічна сутність категорії “праця”, її загальносуспільне значення. Зміст і “змістовність” праці. Праця як сфера життя людини. Праця як провідний чинник економічної діяльності.

Класифікація видів праці за способом здійснення, за ступенем складності, за ступенем творчості, за кінцевими результатами. Спрямування праці на досягнення максимально ефективних результатів суспільно-економічної діяльності населення. Охорона праці. Законодавство України про працю.

Змістовий модуль 2. Механізм регулювання соціально-трудових відносин

Тема 4. Система соціально-трудових відносин

Системне поняття соціально-трудових відносин: зміст, склад та структура. Сторони і суб’єкти соціально-трудових відносин. Суб’єкти і органи соціально-трудових відносин – представники сторін роботодавців та найманих працівників на виробничому, територіальному, галузевому і національному рівнях. Рівні соціально-трудових відносин. Принципи і типи соціально-трудових відносин. Якість трудового життя як результат і показник стану соціально-трудових відносин.

Тема 5. Регулювання соціально-трудових відносин

Регулювання і розвиток соціально-трудових відносин. Особливості регулювання соціально-трудових відносин за умов ринкової економіки. Нормативно-правові методи регулювання соціально-трудових відносин. Програмно-цільові, адміністративно-розпорядчі, договірні, посередницькі та примирні методи регулювання соціально-трудових відносин.

Тема 6. Соціальне партнерство

Визначення соціального партнерства. Мета та принципи соціального партнерства. Суб’єкти соціального партнерства. Нормативна-правова база соціального партнерства в Україні. Генеральна, галузева та регіональна угоди, їх призначення, структура і зміст. Оцінка стану соціального партнерства в Україні і напрями його розвитку. Зарубіжний досвід соціального партнерства: сучасні форми, тенденції розвитку. Мета і предмет соціального партнерства на підприємстві (організації). Колективний договір, його призначення, функції, структура, зміст, контроль за використанням та відповідальність.

Тема 7. Ринок праці в системі регулювання соціально-трудових відносин

Ринок праці як підсистема ринкової економіки, його взаємозалежність з ринками капіталів, товарів та послуг, інформації, землі. Поняття “ринок праці”, “ринок робочої сили” та ”ринок робочих місць”. Умови виникнення та ефективного функціонування ринку праці. Елементи ринку праці: попит, пропозиція, ціна робочої сили. Кон’юнктура ринку праці.

Складові елементи механізму функціонування сучасного ринку праці: суб’єкти, об’єкти, інструменти та засоби впливу. Функції сучасного ринку праці.

Сегментація ринку праці за різними ознаками. Двоїстість ринку праці: первинний і вторинний ринки праці.

Інфраструктура ринку праці. Особливості та етапи формування ринку праці в Україні.

Змістовий модуль 3. Трудовий потенціал та його використання

Тема 8. Трудовий потенціал

Населення як природна основа трудового потенціалу. Характеристика відтворення населення.

Економічна активність населення. Відтворення ресурсів для праці.

Якість робочої сили і конкурентоспроможність працівників. Трудовий потенціал суспільства.

Стратегічні завдання збереження і розвитку трудового потенціалу України.

Тема 9. Людський капітал

Розвиток концепції людського капіталу. Сутність і специфіка людського капіталу. Інвестиції в людський капітал.

Аналіз вигід і витрат від інвестицій у розвиток людини. Оцінка ефективності інвестування в людський капітал.

Значення теорії людського капіталу для сучасного соціально-економічного розвитку.

Тема 10. Якість трудового життя

Значення концепції якості трудового життя для прогресивного розвитку соціально-трудових відносин.

Складники, показники і чинники високої якості трудового життя. Концепція гідної праці.

Основні проблеми забезпечення гідної праці та напрями підвищення якості трудового життя в Україні.

Модуль 2. Економічні аспекти соціально-трудових відносин

Змістовий модуль 4. Соціально-трудові відносини в процесі докладання праці

Тема 11. Трудова діяльність: кількісні та якісні характеристики

Поняття та сутність важкості праці. Визначення методичних засад напруженості праці. Ознаки, групи та методи визначення складності праці.

Фактори та способи підвищення інтенсивності праці. Дослідження підходів у визначенні та шляхах підвищення якості праці.

Концептуальні підходи та методичні аспекти визначення ефективності праці.

Тема 12. Продуктивність праці

Визначення факторів підвищення продуктивності. Зовнішні та внутрішні фактори.

Класифікація факторів продуктивності праці. Природні і суспільні умови підвищення продуктивності праці. Резерви зростання продуктивності праці. Взаємозв’язок факторів і резервів продуктивності праці. Класифікація резервів зростання продуктивності праці. Резерви зниження трудомісткості продукції, їх склад. Резерви ефективного використання робочого часу. Методи виявлення і практичної реалізації резервів.

Тема 13. Організація праці

Поняття організації праці. Основні напрями організації праці.

Сутність і значення процесів суспільного поділу і кооперування праці, їх взаємозв’язок і взаємозалежність. Поділ і кооперування праці на підприємстві, їх форми. Організація і обслуговування робочих місць. Поняття робочого місця, робочої зони. Класифікація робочих місць. Особливості організації робочих місць робітників у різних типах виробництва. Спеціалізація й оснащення робочих місць. Планування робочих місць. Організація робочих місць керівників, фахівців, технічних службовців. Основні функції обслуговування робочих місць, форми і системи обслуговування.

Значення й ефективність типового проектування організації робочих місць. Раціоналізація трудових процесів і управлінських процедур. Проектування прогресивних трудових процесів. Показники раціональності трудових процесів. Колективні форми організації праці. Поняття трудового колективу. Основні типи трудових колективів. Умови праці. Фактори, що визначають умови праці на виробництві, їх значення для забезпечення працездатності. Удосконалення умов праці. Державна система охорони праці в Україні. Суспільна й економічна ефективність заходів удосконалення організації праці.