Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Управління податковими ризиками Ден. Маг.2010.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
848.38 Кб
Скачать

4. Методичні рекомендації до практичних занять

Згідно з навчальним планом формою організації навчального процесу при вивченні дисципліни «Управління податковими ризиками» є практичні заняття. Практичні заняття забезпечують закріплення та систематизацію програмного матеріалу, в тому числі теоретичних знань студентів та набуття ними необхідних практичних навичок аналізувати ефективність існуючої податкової політики.

Система контролю рівня засвоєння програмного матеріалу під час проведення практичних занять складається з двох етапів:

1. Перевірка рівня теоретичної підготовки студентів.

2. Перевірка практичної підготовки студентів.

Перший етап передбачає контроль самостійного вивчення студентами програмного матеріалу. Він здійснюється шляхом усного опитування та у письмовій формі і включає теоретичні та проблемні питання.

На другому етапі студенти виконують у письмовій формі задачі, ситуаційні та тестові завдання.

Отже, при контролі активності та систематичності роботи на практичних заняттях оцінці підлягають:

- рівень знань, виявлений студентом у відповідях і виступах при обговоренні теоретичних та проблемних питань;

- рівень знань, виявлений студентом при вирішенні задач, ситуаційних та тестових завдань, що винесені на практичні заняття;

- реферативні виступи та доповнення з тем дисципліни.

Максимальна кількість балів за виконання всіх завдань практичних занять – 25 балів (по 5 балів за кожну тему). За активність під час проведення практичного заняття студент може отримати додатково 1 бал. За пасивність студентів під час проведення практичного заняття знімається 1 бал.

Практичне заняття № 1

Модуль 1. Методологія управління податковими ризиками

Змістовий модуль 1. Концептуальні засади управління

податковими ризиками

Тема 2. Технологія управління податковим ризиком

Мета заняття:

закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички

щодо технології управління податковим ризиком.

План практичного заняття

1. Виявлення податкових ризиків в ході доперевірочної роботи.

2. Виявлення податкових ризиків при здійсненні невиїзних документальних перевірок.

3. Виявлення податкових ризиків при проведенні планових і позапланових документальних перевірок.

Методичні рекомендації

На початку заняття розглядається поняття податкових ризиків, суб’єктивні та об’єктивні умови їх виникнення, економічний зміст моніторингу податкових ризиків, його мета, загальні засади здійснення моніторингу податкових ризиків, етапи його проведення.

У першому питанні розглядаються особливості моніторингу податкових ризиків в ході доперевірочної роботи: ознайомлення з видами діяльності, показниками фінансової звітності, системою оподаткування, даними про результати попередніх перевірок, іншими важливими відомостями про платника, формування переліку ризиків, які повинні використовуватись при проведенні перевірок. При цьому зазначаються джерела інформації для проведення моніторингу податкових ризиків на стадії доперевірочної роботи.

У другому питанні розглядається порядок виявлення податкових ризиків при здійсненні невиїзних документальних (камеральних) перевірок, зокрема, основні положення Порядку приймання та комп’ютерної обробки звітних документів платників податків та інші процедури, що стосуються контролю за дотриманням вимог щодо заповнення податкової звітності, правильності обчислення її показників, своєчасності подання податкової звітності та сплати податків, здійснення поглибленого аналізу показників податкової звітності, співставлення показників поточної звітності з відповідними показниками звітності попередніх звітних періодів платника.

У третьому питанні розглядається порядок виявлення податкових ризиків при проведенні планових і позапланових документальних перевірок. При цьому детально висвітлюється методика виявлення факторів, що засвідчують можливість виникнення податкового ризику та податкових ризиків на різних етапах проведення документальної перевірки платника податків. Окрім того характеризуються методи, що застосовуються податковими органами при вивченні, попередженні та виявленні податкових ризиків в ході документальних перевірок та основні питання, що підлягають документальній перевірці з метою якісного моніторингу податкових ризиків.

Проблемні питання практичного заняття

1. Які, на вашу думку, методи виявлення податкових ризиків в ході доперевірочної роботи є найбільш ефективними?

3. Які, на вашу думку, методи виявлення податкових ризиків при здійсненні невиїзних документальних перевірок є найбільш ефективними?

4. Які, на вашу думку, методи виявлення податкових ризиків при проведенні виїзних документальних перевірок є найбільш ефективними?

Ситуаційні завдання

1. На основі статистичної звітності проаналізувати основні показники, що характеризують фінансову діяльність підприємства. Зробити відповідні висновки.

2. На основі статистичної звітності проаналізувати особливості фінансово-господарської діяльності підприємств як фактор збільшення податкових ризиків. Зробити відповідні висновки.

3. Проаналізувати режими оподаткування підприємств та їх вплив на склад та зміст податкових ризиків. Зробити відповідні висновки.

4. На підставі законодавчої та нормативної бази з’ясувати економічний зміст податкової звітності, строки її подання і строки сплати податків. Зробити відповідні висновки.

5. Проаналізувати порядок проведення невиїзних і документальних перевірок, порядок оформлення їх результатів. Зробити відповідні висновки.

Задача 1

Компанія А є виробником одного виду комплектуючих до автомобілів. У ІІІ кварталі 20ХХ р. були здійснені такі витрати згідно з принципом отримання товарів, завершення робіт та послуг (дані в гривнях):

1. Придбання сировини - 816 000.

у тому числі, сировина, використана у виробництві - 530 000.

2. ФОП на підприємстві становить:

ФОП виробничого персоналу - 320 000,

ФОП обслуговуючого персоналу - 95 000,

ФОП адміністративного персоналу (50% на виробничі цілі) - 80 000.

3. Було нараховано амортизації:

виробничого обладнання - 25 000,

обладнання в адміністративному корпусі - 30 000.

4. Було виставлено рахунки на оплату орендної плати за використання (без ПДВ):

виробничих приміщень - 55 000,

офісного приміщення - 30 000.

5. Витрати на електроенергію:

виробничих приміщень - 8 000,

офісного приміщення - 4 000.

Усього видатків: 1 463 000.

Додаткова інформація:

На початок звітного періоду не було жодних інвентарних запасів. 3 000 комплектів вироблено протягом третього кварталу. Крім того, 320 комплектів не завершено на рівні 25% завершеності наприкінці ІІІ кварталу. 2 600 комплектів продано за 1 125 гривень за комплект.

1. Визначте суму оподатковуваного прибутку та суму податку на прибуток у ІІІ кварталі 20ХХ р.

2. Обґрунтуйте ступінь впливу податку на прибуток на показники діяльності підприємства.

3. Здійсніть вибір альтернативних режимів оподаткування з метою спрощення механізму оподаткування платника податків і уникнення потенційно можливих податкових ризиків.

Задача 2

Підприємство А купило 49,5% акцій підприємства Б. Решту акцій придбано фізичними особами, членами трудового колективу підприємства Б. За даними бухгалтерського обліку в 20ХХ р. підприємство Б отримало прибуток на суму100 000 грн., при цьому податок на прибуток за 20ХХ р. сплачено в розмірі 25 000 грн. 25 травня 20ХХ р. підприємство Б спрямувало на виплату дивідендів 80% чистого прибутку. Податок на прибуток нарахований підприємством Б за ІІ квартал 20ХХ р. становив 10 000 грн., за ІІ квартал 20ХХ р.- 20 000 грн.

1. Визначте суму дивідендів, яку отримає підприємство А.

2. Визначте суму податку на дивіденди.

3. Визначте суму податку на прибуток, який має сплатити підприємство Б до бюджету.

4. Обґрунтуйте ступінь впливу податку на прибуток на показники діяльності підприємства.

5. Здійсніть вибір альтернативних режимів оподаткування з метою спрощення механізму оподаткування платника податків і уникнення потенційно можливих податкових ризиків.

Тестові завдання