Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Фінансова політика держави Конспект лекцій магістри ФіК і ОП 2012.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
705.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

фінансова політика держави

Конспект лекцій

Дніпропетровськ – 2012

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Дніпропетровська державна фінансова академія

фінансовий факультет

кафедра Податків

фінансова політика держави

Конспект лекцій

для студентів, які навчаються

за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр»

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за спеціальностями 8.03050803 «Оподаткування»,

8.03050801 «Фінанси і кредит»

Дніпропетровськ – 2012

ББК 65.261.411

УДК 351.713:336.22

К-67

Корнієнко Т.Н.

Фінансова політика держави: Конспект лекцій для студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальностями 8.03050803 «Оподаткування», 8.03050801 «Фінанси і кредит». – Дніпропетровськ: – Дніпропетровська державна фінансова академія: 2012. – 92 с.

Конспект лекцій розроблено відповідно до програми навчальної дисципліни „Фінансова політика держави” та спрямований на здобуття ґрунтовних знань з найважливіших питань та особливостей сучасної фінансової політики держави.

Мета даного видання – надання допомоги студентам у вивченні дисципліни.

Автор:

Т.Н.Корнієнко

- к.е.н., доцент кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

О.Є.Пасько

- заступник начальника управління доходів – начальник відділу аналізу застосування податкового законодавства головного фінансового управління Дніпропетровської обласної державної адміністрації

В.Є.Тараненко

- к.е.н., доцент кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний

за випуск:

Т.О. Дулік

- завідувач кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

Вченою радою фінансового факультету

Протокол № 2 від 18.10.2012 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри податків

Протокол № 4 від 08.10.2012 р.

ЗМІСТ

Передмова

4

Тема 1.

Фінансова політика – складова частина економічної і соціальної політики держави

5

Тема 2.

Механізм реалізації фінансової політики держави

38

Тема 3.

Фінансова стратегія і фінансова тактика

46

Тема 4.

Напрями розвитку фінансової політики держави

66

Тема 5.

Україна і міжнародні фінансові інституції

74

Список використаної літератури

87

ПЕРЕДМОВА

Вивчення дисципліни “Фінансова політика держави” є важливою складовою підготовки компетентних спеціалістів з високою організаційною культурою, професійною підготовкою та особистісними якостями.

Фінансова політика держави спрямована на вирішення певних завдань, що стоять перед суспільством. Цим завданням підпорядковуються й організації фінансових відносин у суспільстві, і процеси руху та розміщення фінансових ресурсів, і пропорції між їх централізацією та децентралізацією, і порядок формування, розподілу та перерозподілу доходів, і спрямованість витрат окремих суб’єктів підприємницької діяльності, громадян та держави, і структурне співвідношення між окремими сферами та ланками фінансової системи, і характер взаємовідносин між ними, і пропорції між індивідуальним та суспільним споживанням.

Фінансова політика відображає суб’єктивну сторону функціонування фінансів. Самі по собі фінанси і фінансова система є об’єктивними явищами. Вони існують не залежно від волі окремих суб’єктів фінансових відносин і загалом відображають об’єктивні закономірності розвитку. Але механізм функціонування фінансів, організація фінансових відносин і рух грошових потоків, хоча і підпорядковані цим об’єктивним закономірностям, не спрацьовують самі по собі. Їх організовують конкретні суб’єкти, які керуються багатьма чинниками політичного та економічного характеру, поєднуючи при цьому як загальносуспільні, так і власні інтереси. Тому фінансова політика завжди є переплетінням широкої гами різноманітних інтересів окремих політичних партій і владних структур, центральних і місцевих органів влади та управління, різних верств населення тощо.

Завдання вивчення фінансової політики полягає в тому, щоб розглядаючи ту чи іншу форму фінансових відносин держави, розуміти їх сутність: що вони відображають, як впливають на поведінку їх суб’єктів та як позначаються на інтересах цих суб’єктів, як враховуються при цьому інтереси окремих фізичних і юридичних осіб та держави, яка результативність фінансового впливу на соціально-економічний розвиток країни в цілому та добробут її громадян і фінансовий стан підприємств. Тільки на основі таких усебічних і ґрунтовних знань державної фінансової політики можливе в подальшому успішне вивчення окремих сфер і ланок фінансової системи.

Конспект лекцій підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни “Фінансова політика держави”, яку включено до навчальних планів за освітньо-кваліфікаційним рівнем “магістр” за спеціальностями “Оподаткування” та «Фінанси і кредит», який спрямований на здобуття ґрунтовних знань з найважливіших питань та особливостей сучасної фінансової політики держави.

Метою видання конспекту лекцій є надання знань в галузі мобілізації, розподілу і використання фінансових ресурсів з метою досягнення певних економічних, соціальних, міжнародних цілей, підпорядкованих реалізації інтересів держави і суспільства.

Модуль 1. Фінансова політика держави як засіб

макроекономічного регулювання

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи формування фінансової політики держави