Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Управління податковими ризиками Ден. Маг.2010.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
848.38 Кб
Скачать

Тема 1. Теоретичні та методологічні основи

визначення податкового ризику

Мета роботи: засвоєння, закріплення та систематизація знань щодо теоретичних та методологічних основ визначення податкового ризику.

План вивчення теми

1. Економічний зміст поняття ризику. Поняття податкового ризику.

2. Мета діяльності і функції податкових органів в сфері виявлення та усунення податкових ризиків.

3. Суб’єктивні і об’єктивні фактори, що впливають на діяльність клієнта і наявність податкових ризиків, властивих клієнту.

Методичні рекомендації

При вивченні першого питання необхідно з’ясувати економічний зміст понять „ризику” та „податкового ризику”, суб’єктивні та об’єктивні умови їх виникнення. При цьому необхідно опрацювати законодавчу та нормативну базу податкових ризиків. Окрему увагу слід зосередити на методологічних основах визначення податкового ризику, які нормативно урегульовано.

При вивченні другого питання необхідно з’ясувати мету діяльності й функції податкових органів в сфері виявлення та усунення податкових ризиків.

При вивченні третього питання слід визначити й проаналізувати суб’єктивні та об’єктивні фактори, що впливають на діяльність клієнта і наявність податкових ризиків, властивих клієнту.

Завдання до самостійної роботи

щодо вивчення навчального матеріалу

Після вивчення програмного матеріалу необхідно виконати самостійну роботу:

  1. Вивчити та опрацювати відповідну літературу з питань теми.

  2. Скласти опорний конспект з розглянутих питань.

Питання для самоконтролю знань

1. Дати визначення поняття податкового ризику.

2. Вказати законодавчу та нормативну базу податкових ризиків.

3. Які методологічні основи визначення податкового ризику?

3. Назвіть мету і функції діяльності податкових органів в сфері виявлення та усунення податкових ризиків.

4. Назвіть і проаналізуйте суб’єктивні та об’єктивні фактори, що впливають на діяльність клієнта і наявність податкових ризиків, властивих клієнту.

Література

(1 – 16, 20, 22, 24, 26, 32 - 36)

Тема 2. Технологія управління податковим ризиком

Мета роботи: засвоєння, закріплення та систематизація знань щодо особливостей технології управління податковим ризиком.

План вивчення теми

1. Формування переліку ризиків, які повинні використовуватись при проведенні перевірок.

2. Порядок і послідовність дій податкових органів при прийманні та комп’ютерній обробці звітних документів платників податків.

3. Методика виявлення факторів, що засвідчують можливість виникнення податкового ризику та податкових ризиків на різних етапах проведення документальної перевірки платника податків.

Методичні рекомендації

При вивченні першого питання необхідно з’ясувати економічний зміст моніторингу податкових ризиків, його мету, загальні засади здійснення моніторингу податкових ризиків, етапи його проведення.

Далі слід усвідомити особливості моніторингу податкових ризиків в ході доперевірочної роботи, ознайомитися з видами діяльності платника податків, показниками його фінансової звітності, системою оподаткування, даними про результати попередніх перевірок, іншими важливими відомостями. Окремо необхідно проаналізувати процедуру формування переліку ризиків, які повинні використовуватись при проведенні перевірок. При цьому слід визначити джерела інформації для проведення моніторингу податкових ризиків на стадії доперевірочної роботи.

При вивченні другого питання необхідно розглянути порядок виявлення податкових ризиків при здійсненні невиїзних документальних (камеральних) перевірок, зокрема, основні положення Порядку приймання та комп’ютерної обробки звітних документів платників податків та інші процедури, що стосуються контролю за дотриманням вимог щодо заповнення податкової звітності, правильності обчислення її показників, своєчасності подання податкової звітності та сплати податків, здійснення поглибленого аналізу показників податкової звітності, співставлення показників поточної звітності з відповідними показниками звітності попередніх звітних періодів платника.

При вивченні третього питання слід розглянути порядок виявлення податкових ризиків при проведенні планових і позапланових документальних перевірок. Детально проаналізувати методику виявлення факторів, що засвідчують можливість виникнення податкового ризику та податкових ризиків на різних етапах проведення документальної перевірки платника податків. Окремої уваги потребують методи, що застосовуються податковими органами при вивченні, попередженні та виявлені податкових ризиків в ході документальних перевірок та основні питання, що підлягають документальній перевірці з метою якісного моніторингу податкових ризиків.

Завдання до самостійної роботи

щодо вивчення навчального матеріалу

Після вивчення програмного матеріалу необхідно виконати самостійну роботу:

  1. Вивчити та опрацювати відповідну літературу з питань теми.

  2. Скласти опорний конспект з розглянутих питань.