Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Управління податковими ризиками Ден. Маг.2010.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
848.38 Кб
Скачать

Тема 4. Внутрішні механізми нейтралізації податкового ризику

Мета роботи: засвоєння, закріплення та систематизація знань щодо внутрішніх механізмів нейтралізації податкового ризику.

План вивчення теми

1. Внутрішній контроль підприємства за дотриманням податкового законодавства.

2. Ненавмисні порушення податкового законодавства.

3. Ухилення від сплати податків у незаконній формі.

Методичні рекомендації

При вивченні першого питання висвітлюється поняття податкового аудиту, мета його запровадження, функції. Розглядаються типові ненавмисні помилки в податковому обліку та заходи щодо запобігання допущенню помилок, різні аспекти контролю за правильністю обчислення і своєчасністю сплати податків, взаємодія платників податків з податковими органами.

При вивченні другого питання необхідно з’ясувати види ненавмисних порушень податкового законодавства, розглянути основи податкового планування та його роль в нейтралізації податкових ризиків та мінімізації оподаткування, проаналізувати приклад податкового планування на підприємстві. При цьому необхідно з’ясувати процедуру вибору альтернативних режимів оподаткування з метою спрощення механізму оподаткування платника податків і уникнення потенційно можливих податкових ризиків.

При вивченні третього питання розглядається перелік господарських операцій, які найчастіше є підґрунтям для виникнення податкових ризиків, основні способи незаконного ухилення від оподаткування. Аналізуються втрати бюджету від операцій, що здійснюються в тіньовому секторі економіки. Розглядаються заходи, що запроваджуються податковими органами з метою контролю за порушеннями податкового законодавства.

Завдання до самостійної роботи

щодо вивчення навчального матеріалу

Після вивчення програмного матеріалу необхідно виконати самостійну роботу:

  1. Вивчити та опрацювати відповідну літературу з питань теми.

  2. Скласти опорний конспект з розглянутих питань.

Питання для самоконтролю знань

  1. Які основні методи податкового аудиту використовуються для зменшення податкових ризиків на підприємстві?

  2. Визначте поняття податкового планування та його роль в нейтралізації податкових ризиків.

  3. Назвіть основні способи мінімізації оподаткування.

  4. Які причини навмисних ухилень від оподаткування?

  5. Які основні способи порушень податкового законодавства?

Література

(1 – 16, 20, 22, 24, 26, 32 - 36)

Тема 5. Показники податкового ризику

Мета роботи: засвоєння, закріплення та систематизація знань щодо показників податкового ризику.

План вивчення теми

1. Розробка нових ризиків, опис ризиків. Створення проекту податкового ризику.

2. Показники галузевого ризику, регіонального ризику, ризику типу діяльності, внутрішній показник податкового ризику, що використовуються при розподілі платників ПДВ за категоріями уваги.

Методичні рекомендації

При вивченні першого питання насамперед розглядається алгоритм створення, супроводження та затвердження податкових ризиків, а також порядок застосування в органах державної податкової служби автоматизованої системи роботи з податковими ризиками. Далі розглядається порядок створення проекту податкового ризику, вивчається Картка податкового ризику, назви та значення її показників, порядок визначення показників картки податкового ризику та її заповнення.

При вивченні другого питання з’ясовується механізм проведення аналізу результатів дії ризиків, інформація для його проведення, формування показників картки перевірок платника податків з допомогою податкових ризиків, порядок узагальнення інформації в розрізі видів ризиків, податкових інспекцій, галузей економіки, областей. При цьому аналізується методика формування алгоритму податкових ризиків по ПДВ, етапи оцінювання податкового ризику суб’єкта господарської діяльності – платника ПДВ. Викладається порядок обчислення показників, що використовуються при розподілі платників ПДВ за категоріями уваги - показників галузевого ризику, регіонального ризику, ризику типу діяльності, внутрішнього показника податкового ризику.

Завдання до самостійної роботи

щодо вивчення навчального матеріалу

Після вивчення програмного матеріалу необхідно виконати самостійну роботу:

  1. Вивчити та опрацювати відповідну літературу з питань теми.

  2. Скласти опорний конспект з розглянутих питань.