Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
403.46 Кб
Скачать

Типові первинні документи з обліку необоротних активів

Форма документу

Призначення документу

ОЗ -1

Акт прийманні-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів

ОЗ – 2

Акт приймання - здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів

ОЗ – 3

Акт на списання основних засобів

ОЗ – 4

Акт на списання автотранспортних засобів

ОЗ – 6

Інвентарна картка обліку основних засобів

ОЗ – 8

Картка обліку руху основних засобів

ОЗ – 9

Інвентарний список основних засобів (за місцями їх надходження, експлуатації)

При вивченні третього питання слід уважно прочитати розділ 7 "Переоцінка та зменшення корисності основних засобів" Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів та положення П(С)БО 7,8. Підприємство може переоцінювати об'єкти основних засобів і нематеріальні активи. Переоцінка основних засобів може проводитись, коли його залишкова вартість (за даними бухгалтерського обліку) суттєво відрізняється від справедливої вартості на дату балансу. Величину суттєвості підприємство визначає самостійно. Величина суттєвості встановлюється за групами основних засобів.

Наприклад :

  • земельні ділянки – 25%;

  • будівлі і споруди – 30%;

  • тощо.

Переоцінка основних засобів може здійснюватись у разі, якщо відношення справедливої вартості об’єкта основного засобу до його залишкової вартості перевищує величину суттєвості. Не підлягають переоцінці МНМА і бібліотечні фонди, якщо на них нараховується знос за ставкою 50% або 100%.

Підприємство може здійснювати переоцінку за справедливою вартістю на дату балансу тих нематеріальних активів щодо яких існує активний ринок.

Студенти повинні засвоїти правила проведення переоцінки основних засобів і нематеріальних активів та кореспонденцію рахунків по операціях переоцінки.

При вивченні четвертого питання слід зауважити. що у фінансовій звітності необоротні активи відображаються у разі, якщо вони відповідають критеріям визнання активів, які наведені у П(С)БО 2 "Баланс" у розділі "Визнання статей балансу", а також "Зміст статей балансу", "Оцінка і розкриття статей балансу".

Інформація про необоротні активи наводиться і у примітках до фінансової звітності.

Вправи до самостійної роботи

Вправа 1

В поточному місяці підприємство “Водограй”, що зареєстроване платником ПДВ, придбало автомат для виготовлення попкорну вартістю 18000 грн. (в т.ч. ПДВ). До введення в експлуатацію автомат здали на склад. На підставі акту приймання - передачі бухгалтер зробив запис в бухгалтерському обліку на купівельну вартість з ПДВ: Дт 104 Кт 631.

Яку помилку зробив бухгалтер і як її виправити?

Вправа 2

Один з власників ТОВ“ Союз” вніс до статутного фонду згідно установчої угоди внесок: деревообробний верстат справедливою вартістю 8000 грн. Для установки і налагодження верстата були

додатково здійснені витрати. Пояснюючі тим, що верстат не був придбаний за гроші, бухгалтер відніс їх до складу витрат іншої операційної діяльності. На справедливу вартість отриманого верстата зробив запис: Дт 104 Кт 40.

Чи були, на Вашу думку допущені помилки? Поясніть свою позицію.

Вправа 3

При формуванні первісної вартості бухгалтерської програми “1С–Предприятие” бухгалтер засумнівався щодо включення до первісної вартості програми витрат на навчання оператора, який буде працювати з цією програмою.

Уявіть себе на його місці та обґрунтуйте своє рішення.

Вправа 4

Величина суттєвості для цілей індексації основних засобів встановлена у обліковій політиці ВАТ “Лісбум” становить 10%. Справедлива вартість об'єкту, що підлягає переоцінці – 6200 грн., первісна вартість – 5900 грн., сума накопиченого зносу – 5000 грн.

Чи може підприємство зробити переоцінку даного засобу і якою повинна бути переоцінена вартість?

Вправа 5

При здійсненні ремонту вантажного автомобіля з метою підтримки його у робочому стані, його не було виведено з експлуатації і продовжувалась нараховуватись амортизація.

Чи правильно вчинив бухгалтер ? Наведіть аргумент.

Вправа 6

Підприємство передало у фінансову оренду приміщення для зберігання матеріальних цінностей. На підставі отриманих документів, орендатор почав нараховувати амортизацію приміщення, починаючи з наступного після передачі йому приміщення місяці, та відносити суму амортизації на свої витрати.

Як Ви вважаєте, чи має на це право орендатор і якими суттєвими аргументами він керується?

Вправа 7

Новий бухгалтер вирішив, що метод нарахування амортизації такої групи основних засобів, як машини і обладнання, не доцільний і почав з початку нового календарного року застосовувати інший метод, на його думку більш оптимальний.

Чи правильно, на вашу думку, вчинив бухгалтер?

Вправа 8

Ксерокс, що використовувався у загальногосподарських цілях, вийшов з ладу. Термін його корисного використання не закінчився. Залишилась недоамортизована вартість (амортизаційна вартість). Оскільки, ремонту він не підлягав, керівництво прийняло рішення його списати. На підставі первинних документів бухгалтер здійснив усі записи з ліквідації ксероксу і нарахував до бюджету зобов'язання з ПДВ на недоамортизовану його вартість.

Чи правильні дії бухгалтера? Яку кореспонденцію рахунків склав бухгалтер на суму ПДВ?

Вправа 9

Підприємством придбано виробниче обладнання в обмін на подібне виробниче обладнання. Первісна вартість власного обладнання 114000 грн., справедлива вартість - 90500 грн., залишкова вартість - 67000 грн. Первісна вартість обладнання, що придбавається - 116000 грн., справедлива вартість - 78000 грн., залишкова вартість -65000 грн.

За якою вартістю придбане обладнання буде зараховано на баланс?