Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкове рахівництво Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Назвіть послідовність руху податкових документів при розрахунку податку на додану вартість?

2. В який момент складається податкова накладна? Поясність етапи її складання.

3. Поясність взаємозв’язок продавця-платника податку і органів Державної податкової служби у випадку ведення Єдиного реєстру податкових накладних.

4. Назвіть порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних.

5. Поясність взаємозв’язок декларації з ПДВ із реєстром виданих та отриманих податкових накладних.

Завдання для самостійної роботи

1. Опрацювання матеріалу і складання інтелект-карт з таких питань:

    • Порядок складання додатку 2 до податкової накладної «Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників».

    • Порядок складання обов’язкових додатків до податкової декларації з податку на додану вартість.

2. Скласти термінологічний словник ключових понять: податкова накладна, обов’язкові реквізити податкової накладної, реєстр виданих та отриманих податкових накладних, Єдиний реєстр податкових накладних, податкова декларація з податку на додану вартість, додатки до декларації.

Рекомендована література

[5, 6, 9, 10, 14, 19, 20, 21]

Тема 3. Податкові розрахунки акцизного податку План вивчення теми

1. Етапи проведення розрахунку акцизного податку. Маркування підакцизних товарів.

2. Порядок придбання та облік марок акцизного податку.

3. Методика обчислення акцизного податку. Порядок визначення бази оподаткування. Особливості застосування ставок акцизного податку.

4. Порядок відображення акцизного податку у податковій звітності. Взаємозв’язок звітності з акцизного податку з обов’язковими додатками до неї.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з проведення податкових розрахунків акцизного податку з урахуванням особливостей застосування його ставок.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Серед великої сукупності платежів, контроль за нарахуванням та сплатою яких покладено на органи доходів і зборів, суттєву роль відіграють непрямі податки при переміщенні товарів чи предметів через митний кордон. Насамперед ці податки виконують фіскальну та регулятивну функцію, але з метою захисту національного ринку можуть бути використані як активні елементи протекціоністської системи відносно товарів іноземного виробника. Найбільш поширеними непрямими податками, які застосовуються відносно імпортних товарів, є акцизний податок та податок на додану вартість.

При вивченні першого питання необхідно зазначити, що важливим інструментом регулювання зовнішньоекономічної діяльності є акцизний податок — непрямий податок на високорентабельні товари (продукцію), який включається до ціни товарів. Процес обчислення акцизного податку включає такі стадії: планові щомісячні обсяги реалізації продукціїпридбання марок акцизного податку®накопичувальна відомість реалізації підакцизних товарів®декларація акцизного податку.

До підакцизних товарів відповідно до статті 215 Податкового кодексу України належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; нафтопродукти, скраплений газ; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли. Алкогольні напої та тютюнові вироби підлягають обов’язковому маркуванню. Існують такі марки акцизного податку: тютюн імпортний, тютюн вітчизняний, алкоголь імпортний, алкоголь вітчизняний. Ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування, прийняття на комісію з метою продажу та продаж на митній території України не маркованих в установленому порядку алкогольних напоїв та тютюнових виробів забороняються.

При вивченні другого питання необхідно звернути увагу на порядок придбання марок акцизного податку та їх облік. Марки акцизного податку для алкогольних напоїв та тютюнових виробів (далі - марки) виготовляються з паперу вагою 70 ± 3 г/кв. метр і мають такі розміри:

для алкогольних напоїв: довжина - 160 міліметрів ± 0,25 міліметра, ширина - 20 міліметрів ± 0,25 міліметра;

для тютюнових виробів: довжина - 44 міліметри ± 0,25 міліметра, ширина - 20 міліметрів ± 0,25 міліметра.

Зразки марок розробляються Мінфіном разом з Міністерством доходів і зборів, СБУ, МВС, Мін'юстом та затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Марки встановленого зразка виготовляються на замовлення Міністерства доходів і зборів, державним спеціалізованим підприємством Мінфіну.

Замовлення оформляється відповідно до правил виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку, затверджених Мінфіном, СБУ та МВС.

Контролюючий орган щомісяця подає підприємству-виробнику зведену заявку-розрахунок на виготовлення необхідної кількості марок та оплачує витрати, пов'язані з їх виробництвом.

У разі ввезення на митну територію України алкогольних напоїв і тютюнових виробів платники податку зобов'язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка.

Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою та пачці (упаковці) тютюнового виробу є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.

Вважаються такими, що немарковані:

  • алкогольні напої та тютюнові вироби з підробленими марками акцизного податку;

  • алкогольні напої та тютюнові вироби, марковані з відхиленням від вимог положення, затвердженого Кабінетом Міністрів України, відповідно до якого здійснюються виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, та/або марками, що не видавалися безпосередньо виробнику або імпортеру зазначеної продукції; алкогольні напої з марками акцизного податку, на яких зазначення суми акцизного податку, сплаченого за одиницю маркованої продукції, не відповідає сумі, визначеній з урахуванням чинних на дату розливу продукції ставок акцизного податку, міцності продукції та місткості тари.

Не підлягають маркуванню:

  • алкогольні напої і тютюнові вироби, які постачаються для реалізації магазинам безмитної торгівлі безпосередньо вітчизняними виробниками такої продукції за прямими договорами, укладеними між вітчизняними виробниками алкогольних напоїв і тютюнових виробів і власниками магазинів безмитної торгівлі. При цьому переміщення алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що спрямовуються виробниками до магазинів безмитної торгівлі, здійснюється під митним контролем із застосуванням заходів гарантування доставки;

  • алкогольні напої і тютюнові вироби, які ввозяться в Україну і розміщуються у митному режимі магазину безмитної торгівлі;

  • еталонні (моніторингові) чи тестові зразки тютюнових виробів, які не призначені для продажу вроздріб і ввозяться на митну територію України акредитованими державними випробувальними лабораторіями та/або суб'єктами господарювання, які мають ліцензії на право виробництва відповідної продукції, для проведення досліджень чи випробувань (калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну).

При вивчені третього питання необхідно вивчити методику обчислення акцизного податку із застосуванням різних видів ставок. При обчисленні акцизного податку із застосуванням специфічних ставок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) у валюті України базою оподаткування є величина товарів, визначена в одиницях виміру ваги, об'єму, кількості товару (продукції), об'єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках.

При обчисленні акцизного податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартість товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку.

Якщо акцизний податок обчислюється із застосуванням одночасно адвалорних та специфічних ставок податку, у цьому випадку базою оподаткування є база, визначена окремо для обчислення суми податку за адвалорними та специфічними ставками.

Сума податкового зобов'язання, якщо одночасно встановлено адвалорні та специфічні ставки акцизного податку, обчислюється шляхом додавання сум, обчислених окремо за кожною ставкою, за формулою: ПЗ = СаА + Са,

де: ПЗ - податкове зобов'язання;

СаА - сума акцизного податку, обчислена за адвалорною ставкою;

Са - сума акцизного податку, обчислена із застосуванням специфічних ставок з одиниці товару (продукції).

При визначенні суми акцизного податку на сигарети застосовується мінімальне акцизне податкове зобов'язання у гривнях, що встановлено підпунктом 215.3.3 пункту 215.3 статті 215 розділу VI Податкового кодексу України.

Відповідно до порядку, встановленого у пункті 221.2 статті 221 розділу VI Податкового кодексу України, суми податкового зобов'язання на сигарети одного найменування визначаються шляхом порівняння обчислених сум податку за встановленими адвалорною та специфічною ставками та мінімального акцизного податкового зобов'язання з обсягів ввезеного товару (продукції) і до нарахування приймається та сума, яка має більше значення за формулами:

якщо (СаА + Са) < (мПЗ х К:1000 ), то ПЗ = мПЗ х К:1000;

якщо (СаА + Са) > (мПЗ х К:1000), то ПЗ = СаА + Са,

де: Са - сума акцизного податку, обчислена за адвалорною ставкою;

Са - сума акцизного податку, обчислена із застосуванням специфічних ставок з одиниці товару (продукції);

мПЗ - мінімальне акцизне податкове зобов'язання, встановлене законодавством на 1000 штук товару;

К - кількість товару (продукції);

ПЗ - податкове зобов'язання.

При вивченні четвертого питання необхідно звернути увагу на порядок відображення акцизного податку у податковій звітності. Так, декларацію акцизного податку розроблено відповідно до статті 46 розділу II та пункту 223.2 статті 223 розділу VI Податкового кодексу України. Декларація акцизного податку складається та подається платником акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, та імпортером алкогольних напоїв та тютюнових виробів (далі - платник). Базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю.

Об'єкти оподаткування акцизним податком та порядок визначення бази оподаткування встановлені статтями 213 та 214 розділу VI Кодексу, перелік підакцизних товарів (продукції) та розмір ставок акцизного податку встановлено статтею 215 розділу VI Кодексу.

Розрахунок акцизного податку здійснюється платником самостійно на підставі даних накопичувальних відомостей і реалізації підакцизних товарів. У накопичувальних відомостях підакцизних товарів окремо по кожній назві (найменуванню) товарів з урахуванням характеристики цього товару (підгрупи, групи) на підставі первинних документів (товарно-транспортних накладних, платіжних, банківських, касових документів тощо) накопичуються дані про кількість реалізованих товарів, ціну реалізації, вартість за відпускними цінами з урахуванням акцизного податку, а щодо виготовлених з використанням давальницької сировини – дані про кількість одержаної готової продукції та її вартість. Підсумки у відомостях здійснюються у строки, необхідні для подання податкової звітності і сплати акцизного податку за визначений період.

Декларація акцизного податку складається із загальної частини, що містить необхідні обов'язкові реквізити платника, та чотирьох розділів, що складаються платниками залежно від виду підакцизних товарів, додатків розрахунків для обчислення суми податку залежно від виду встановлених ставок акцизного податку, а також розділу, що заповнюється працівниками контролюючих органів після подання Декларації акцизного податку.