Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкове рахівництво Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Наведіть порядок розрахунку нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення.

2. Наведіть порядок розрахунку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

3. Наведіть порядок розрахунку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення.

4. Назвіть формули для розрахунку плати за землю.

5. Наведіть порядок застосування пільг щодо сплати земельного податку: юридичні і фізичні особи.

6. Розкрийте структуру і порядок заповнення податкової декларації з плати за землю.

Завдання для самостійної роботи

1. Опрацювання матеріалу і складання інтелект-карт з питань:

    • Особливості нарахування та сплати земельного податку у разі надання земельної ділянки в оренду.

    • Особливості нарахування та сплати земельного податку сільськогосподарськими підприємствами.

2. Скласти термінологічний словник ключових понять: земельний податок, власники земельних ділянок, землекористувачі, нормативна грошова оцінка земель, категорія земель, площа земельної ділянки, оренда, податкова декларація з плати за землю.

Рекомендована література

[2, 5, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 28, 45]

Тема 7. Податкові розрахунки суб’єктів підприємницької діяльності, що обрали спрощену систему оподаткування План вивчення теми

1. Характеристика груп платників єдиного податку. Ставки єдиного податку. Порядок нарахування і строки сплати єдиного податку.

2. Організація податкового обліку у суб’єктів підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування. Порядок ведення Книги обліку доходів для платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої та п’ятої групи, які не є платниками податку на додану вартість.

3. Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої та п’ятої групи, які є платниками податку на додану вартість.

4. Порядок ведення спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат платниками єдиного податку четвертої та шостої групи – юридичними особами.

5. Використання даних податкового обліку для складання податкової звітності платника єдиного податку. Порядок складання податкових декларацій платниками єдиного податку.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з проведення податкових розрахунків при організації та веденні обліку за спрощеною системою оподаткування.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

При розгляді першого питання слід зазначити, що існує шість груп платників єдиного податку, необхідно розглянути їх характеристику, ставки єдиного податку, порядок нарахування і строки сплати єдиного податку.

При вивченні другого питання слід з’ясувати, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, на сплату єдиного податку з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності. Спрощена система оподаткування може бути обрана юридичною особою чи фізичною особою - підприємцем, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу ХIV Податкового кодексу України. Відповідно до підпункту 296.1.1 пункту 296.1 статті 296 глави 1 розділу ХIV Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої і другої груп, а також платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів (далі – Книга), у якій щоденно, за підсумками робочого дня, відображають отримані доходи. Прошнурована та пронумерована Книга безоплатно реєструється в органі державної податкової служби за основним місцем обліку платників податку. Записи у Книзі виконуються розбірливо чорнилом темного кольору або пастою кулькових ручок. У разі внесення виправлень новий запис засвідчується підписом платника податку. У Книзі відображається фактично отримана сума доходу від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. У разі необхідності реєстрації нової Книги протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у платника податку. Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги).

При вивченні третього питання слід керуватися Порядком ведення книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість. Відповідно до підпункту 296.1.2 пункту 296.1 статті 296 глави 1 розділу ХIV Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів і витрат, у якій щоденно, за підсумками робочого дня, відображають отримані доходи та понесені витрати. Прошнурована та пронумерована Книга безоплатно реєструється в органі державної податкової служби за основним місцем обліку платників податку. Записи у Книзі виконуються розбірливо чорнилом темного кольору або пастою кулькових ручок. У разі внесення виправлень новий запис засвідчується підписом платника податку. У Книзі відображається фактично отримана сума доходів і фактично понесена сума витрат від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. У разі необхідності реєстрації нової Книги протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у платника податку. Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги) та понесено витрати, зокрема оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо.

При вивченні четвертого питання слід керуватися Порядком ведення спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат платниками єдиного податку четвертої та шостої групи – юридичними особами.

При вивченні п’ятого питання необхідно керуватися Порядком складання податкових декларацій платниками єдиного податку, П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва».