Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций_Обос.ФЭЭП.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
664.98 Кб
Скачать

Тема 2 «Сутність інвестиційної та інНоваційної діяльності підприємства. Інвестиційні проекти та їх класифікація»

1. Модель інвестиційної поведінки підприємства. Основні поняття інвестиційної та інноваційної діяльності підприємства та джерела їх фінансування.

2. Особливості інвестиційної діяльності підприємства. Обгрунтування стратегічних цілей та напрямків інвестиційної діяльності підприємства.

3. Форми планових документів та їх відмінності.Інвестиційні проекти та їх класифікація.

1. Модель інвестиційної поведінки підприємства. Основні поняття інвестиційної та іноваційної діяльності підприємства та джерела їх фінансування.

Модель інвестиційної поведінки характеризує теоретичну концепцію системи мотивації економічних суб'єктів, що збуджує їх до інвестиційної діяльності. Теорія інвестиційної поведінки підприємства заснована на припущенні, що кожний об'єкт хазяйнування намагається максимізувати результат інвестиційної діяльності.

Теорія інвестиційної поведінки поділяє мотиви інвестиційної діяльності на дві групи: економічні та неекономічні (інстітуціональні). Основу економічної мотивації складає очікуваний рівень інвестиційного прибутку, який зіставляється з нормою відсотку на кредитному ринку (у якості критеріального показника визначають чистий інвестиційний прибуток, тобто прибуток за винятком податків та інших обов'язкових платежів. При цьому прибуток повинен бути дисконтован). Норма відсотку на кредитному ринку характеризує вартість позикового капіталу. Якщо використовується не лише позиковий, а й власний капітал, то базою порівняння виступає середньозважена вартість капіталу, що притягається як інвестиційний ресурс.

Неекономічні мотиви інвестування визначаються місією підприємства, його загальною стратегією, складом персоналу й т.і. Вони мають підлеглий характер по відношенню до економічних.

Власник інвестицій, як правило має два варіанта їх використання:

  1. за плату передати їх для здійснення підприємницької діяльності;

  2. самому здійснити інвестиційну діяльність (трансформувати інвестиції у активи).

У широкому розумінні інвестиційна діяльність (ІД) – вкладення інвестицій та здійснення практичних дій з метою одержання прибутку та (або) досягнення іншого корисного результату.

У вузькому розумінні ІД являє собою процес перетворення інвестиційних ресурсів у вкладення (з економічної точки зору – це створення та відтворення капіталу). Рух інвестицій включає дві основні стадії:

1. «Інвестиційні ресурси – вкладення засобів». Це є власно інвестиційна діяльність.

2. «Вкладення засобів – результат інвестування». Передбачає окупність витрат та одержання доходу в результаті здійснення інвестицій.

Основою інвестиційної діяльності є процес формування капіталу підприємства (див. рис 2.1). Інвестиції трансформуються у активи або використовуються для створення соціальних об'єктів. Активи, що використовуються для виробництва товарів та послуг, складають капітал підприємства, що є джерелом його існування.

Інвестиції

Трансформація інвестицій

АКТИВИ

КАПІТАЛ

Довготривалі необігові активи

Власний капітал

Обігові активи

Позиковий капітал

Рисунок 2.1 – Трансформація інвестицій у капітал

Ринкова економіка значно розширює кількість учасників (суб'єктів) інвестиційної діяльності.

Суб'єкт інвестиційної діяльності – юридична або фізична особа, що здійснює інвестиційну діяльність. Ним може бути державні інститути та організації, підрядчики, організації інфраструктури ринку (банки, інвестиційні фонди, страхові кампанії та інші), громадяни України, іноземні юрідичні та фізичні особи та інші.

Суб'єктів можна сгрупувати таким чином:

  • інвестори – учасники, що володіють вільними інвестиційними ресурсами. Їх особливістю є відмова від негайного споживання наявних засобів на користь задоволення власних потреб у майбутньому на новому, більш високому рівні.;

  • користувачі об'єктів інвестиційної діяльності (суб'єкти, які потребують інвестиційні ресурси);

  • посередники – учасники, що забезпечують взаємодію інвестиційних інститутів із споживачами інвестиційних ресурсів.

Із точки зору витрат інвестиції характеризують напрямки вкладень та виступають як об'єкти інвестиційної діяльності. Вони включають:

  • основний та обіговий капітал;

  • цінні папери та цільові грошові вкладення;

  • нематеріальні активи.

Поряд з поняттям інвестицій використовують поняття інновацій. Інновація визначається як кінцевий результат інноваційного процесу, який одержав втілення у вигляді нової або вдосконаленої продукції або технології.

Інноваційний процес включає науково-дослідницьки, дослідно-конструкторські, проектні та експеріментальні роботи, роботи по виробництву та експлуатації нової продукції, нових технологічних процесів та нових засобів організації виробництва, праці й управління.

Джерела фінансування інвестицій – це грошові засоби, які можуть бути використані у якості інвестиційних ресурсів. За способом притягнення по відношенню до суб'єкта інвестиційної діяльності виділяють інвестиційні ресурси, що притягнуто із внутрішніх та зовнішніх джерел.

Слід розрізняти внутрішні та зовнішні джерела фінансування інвестицій на макро- та мікроекономічному рівнях. На рівні макроекономіки до внутрішніх джерел відносять: державне бюджентне фінансування, збереження населення, накопичення підприємств, банків, страхових фірм й таке інше. До зовнішніх – іноземні інвестиції, іноземні кредити та позики.

На мікроекономічному рівні до внутрішніх джерел інвестування відносять власні засоби, що формуються на підприємстві. Основу власних фінансових засобів підприємства складають: частина чистого прибутку, що капіталізується, амортизація, інвестиції власників підприємства.

За національною приналежністю власників капіталу виділяють інвестиційні ресурси, що формуються за рахунок вітчизнянного та іноземного капіталу.

За титулом власника інвестиційні ресурси поділяють на власні та позикові.

Власні джерела інвестицій характеризують загальну вартість засобів підприємства, що забезпечують його інвестиційну діяльність та належать йому на правах власності. До них належать: статутний капітал; прибуток; амортизаційні відрахування; спеціальні фонди, що формуються за рахунок прибутку; засоби, що безоплатно передані підприємству для здійснення цільового інвестування та інше.

Власні засоби підприємства з точки зору способу їх притягнення можуть бути як внутрішніми (наприклад, прибуток, амортизація), так і зовнішніми (наприклад, додаткове розміщення акцій). Суми, що притягненні підприємством по цим джерелам ззовні, не підлягають поверненню.

Позикові джерела інвестицій характеризують притягнений підприємством капітал у всіх його формах на зворотній (возвратной –русск) основі. Це фінансові зобов'язання, які підлягають погашенню на визначених умовах.

2. Особливості інвестиційної діяльності підприємства. Обгрунтування стратегічних цілей та напрямків інвестиційної діяльності підприємства.

Здійснення інвестицій є важливою умовою реалізації стратегічних та тактичних задач розвитку й ефективної діяльності підприємства. Роль інвестицій у забезпеченні ефективності підприємства:

  • головне джерело формування виробничого потенціалу підприємства;

  • основний механізм реалізації стратегічних цілей економічного розвитку;

  • головний механізм оптимізації структури активів;

  • основний фактор формування довгострокової структури капіталу;

  • важлива умова забезпечення зростання ринкової вартості підприємства;

  • основний механізм забезпечення простого та розширеного відтворення основних засобів та нематеріальних активів;

  • головний інструмент реалізації іноваційної політики;

  • один з механізмів рішення завдань соціального розвитку персоналу.

Практичне здійснення інвестицій забезпечується інвестиційною діяльністю підприємства.

Інвестиційна діяльність підприємства – це спрямовано здійснюваний процес пошуку необхідних інвестиційних ресурсів, вибору ефективних об'єктів інвестування, формування сбалансованої інвестиційної програми (інвестиційного портфелю) та забезпечення її реалізації.

За спрямованістю інвестиційну діяльність підприємства можна поділити на внутрішю та зовнішню (див. рис.2.2)