Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций_Обос.ФЭЭП.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
664.98 Кб
Скачать

Тема 8 «Оцінка інвестиційних проектів з обліком факторів ризику та невизначеності»

1. Поняття та сутність невизначеності та ризику. Види ризиків інвестування.

2. Вимір інвестиційних ризиків. Експертний метод визначення інвестиційних ризиків. Статистичні методи виміру інвестиційних ризиків.

3. Методи обліку факторів ризику та невизначеності при оцінці ефективності інвестиційних проектів.

4. Засоби зниження ступеню ризику.

1. Поняття та сутність невизначеності та ризику. Види ризиків інвестування.

Оцінка характеристик довгострокових інвестицій завжди базується на прогнозах майбутніх грошових потоків. Прогнозні оцінки ніколи не бувають абсолютно достовірними. Саме тому невизначеність є неодмінним атрибутом при ухваленні рішення про майбутні інвестиції.

Під невизначеністю розуміється неповнота або неточність інформації про умови й параметри реалізації інвестиційного проекту ( у тому числі про його витрати й результатах).

У практиці спостерігається три різновиди невизначеності:

- неповнота інформації — незнання всього, що може вплинути на діяльність організації;

- випадковість — поломка машин, хвороба працівника, зриви в поставці матеріалів і т.п.;

- невизначеність протидії непередбачена поведінка конкурентів й замовників продукції.

Невизначеність породжує несприятливі наслідки, які характеризуються поняттям «ризик». Ризиком називається невизначеність, пов'язана з можливістю виникнення в ході реалізації інвестиційного проекту несприятливих ситуацій й наслідків.

Під інвестиційним ризиком розуміють імовірність виникнення непередбачаних фінансових втрат (зниження доходів, прибутку й т.і.) внаслідок невизначеності умов інвестиційної діяльності.

Ефективність організації керування ризиком набагато у чому визначається класифікацією ризиків, яка включає категорії, види, підвиди й різновиди ризиків. Приклади класифікації ризиків:

1. За часовою ознакою:

- короткостроковий (впливає на ліквідні позиції підприємства);

- довгостроковий

2. За ступенем впливу на фінансовий стан підприємства:

- припустимий (погроза повної втрати прибутку);

- критичний (втрата виручки);

- катастрофічний ( втрата усього капіталу й банкрутство підприємства).

3. За можливістю передбачення:

- зовнішні передбачувані ризики (зміни нормативів, оподаткування й т.і.; природні катастрофи, злочини й т.д.);

- зовнішні передбачувані, але невизначені ризики (ринкові, зміни валютних курсів й т.і.)

- ризики, що страхують (пожежа, потоп й т.і.)

Під ризиком реального інвестиційного проекту (проектним ризиком) розуміється ймовірність виникнення несприятливих фінансових наслідків у формі втрати очікуваного доходу на інвестиції в ситуації невизначених умов здійснення проекту.

Аналіз ризику будь-якого інвестиційного проекту повинен забезпечити рішення трьох взаємозалежних завдань:

1) обчислення інвестиційних критеріїв, що безпосередньо включають фактор ризику, для обґрунтування прийнятих рішень;

2) пошук найбільш критичних характеристик розглянутого проекту для ефективного управління його здійсненням;

3) пошук способів страхування конкретних ризиків з метою зниження можливих втрат у випадку невдачі проекту на будь-якій стадії.

2. Вимір інвестиційних ризиків. Експертний метод визначення інвестиційних ризиків. Статистичні методи виміру інвестиційних ризиків.

Ризик має прояв у обставинах, коли є можливіть ідентифікувати можливі результати та імовірність їх здійснення (не знаючи, який результат буде мати місце у дійсності). Невизначенність характерна для ситуації, коли оцінка імовірностей не є можливою.

При оцінці ефективності інвестиційного проекту з урахуванням фактора невизначеності кожний його параметр розраховується як випадкова величина. Випадкова величина характеризується математичним очікуванням і середнім квадратичним відхиленням.

Тому що інвестиційний ризик характеризує імовірність виникнення непередбачених фінансових втрат, його рівень визначається як відхилення очікуваних доходів від середньої або розрахункової величини. Тому оцінка інвестиційних ризиків завжди пов'язана з оцінкою очікуваних доходів та імовірності їх втрат. При оцінці розміру втрат використовуються абсолютні та відності показники.

Щоб кількісно визначити величину ризику, необхідно знати всі можливі наслідки якої-небудь дії та імовірність кожного із цих наслідків. Імовірність означає можливість одержання певного результату та визначається відношенням кількості сприятливих результатів до їх загального числа.

Імовірність настання події може бути визначено трьома способами.

1. Об'єктивний (статистичний) базується на аналізі подібних ситуацій у минулому. Він заснований на обчисленні частоти настання подій. Вимагає значного масиву даних.

Приклад 8.1. За статистичною звітністю відомо, що по даному типу інвестиційних проектів з 100 випадків в 25 дістали прибуток, в 40 - нульовий результат, в 35 - збитки.

Можливі наслідки (ситуації)

Імовірність

Одержання прибутку

Нульовий результат

Збитки

2. Суб'єктивний (експертний) — являє собою думку експертів. Застосовується при відсутності великої кількості даних, базується на використанні суб'єктивних критеріїв.

3. Комбінований спосіб.

Як суб'єктивна, так і об'єктивна імовірність використовуються при визначенні показників, якими можна виміряти ступінь ризику.