Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_VM_1_3.doc
Скачиваний:
567
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
5.81 Mб
Скачать

Властивості функцій, що неперервні на відрізку

1)

Якщо функція неперервна на відрізку, то вона обмежена на цьому відрізку.

2)

Якщо функція неперервна на відрізку, то вонадосягає на цьому відрізку найбільшого і найменшого значень.

3)

Якщо функція неперервна на відрізку і значення на кінцях відрізку імають протилежні знаки, то знайдеться точка така, що .

Приклад 5.1.

Дослідити на неперервність у точці функцію. Побудувати графік функції.

Розв’язання. У точці функціяне є неперервною, оскільки порушена перша умова неперервності –існування . Графік функції подано на рисунку 5.1.

Рисунок 5.1 – Графік функції

Приклад 5.2.

Дослідити на неперервність у точці функцію . Побудувати графік функції.

Розв’язання. У точці функція не є неперервною, оскільки порушена друга умова неперервності – відсутня границя функції при , що прямує до , тобто. Протеіснують однобічні границі функції ліворуч і праворуч . Границя існувала б у разі рівності однобічних границь. При цьому перша умова неперервності виконана, оскількиіснує і.

Рисунок 5.2 – Графік функції .

Приклад 5.3.

Дослідити на неперервність у точці функцію . Побудувати графік функції.

Розв’язання. У точці функція не є неперервною, оскільки порушена третя умова неперервності – границя функції при х, що прямує до , не дорівнює значенню функції в точці , тобто. При цьому перша умова неперервності виконана, оскількиіснує (), друга умова неперервності виконана, боіснує границя функції при , що прямує до , тобто.

Рисунок 5.3 – Графік функції .

Приклад 5.4.

Дослідити на неперервність у точці функцію . Побудувати графік функції.

Розв’язання. У точці функція неперервна, оскільки виконано всі три умови неперервності: . Графік функції подано на рисунку 5.4.

Рисунок 5.4 – Графік функції .

Теорема 5.1.

Будь-яка елементарна функція є неперервною на своїй області визначення.

Зауваження.

Теорема 5.1 зокрема означає, що ціла раціональна функція (многочлен) є неперервною для всіх .

5.2. Класифікація точок розриву

Якщо хоч би одна з трьох умов означення неперервності функції не виконується, то функцію називаютьрозривною в точці , а точку називають точкою розриву.

Точки розриву бувають першого, другого роду та усувні.

Точку розриву функції називаютьточкою розриву першого роду, якщо існують скінчені однобічні границі функції праворуч і ліворуч при, що не дорівнюють одна одній, тобто

.

Точку розриву функції називаютьточкою усувного розриву, якщо границя функції приіснує, але не дорівнює значенню функції в цій точці, тобто

.

Точку розриву функції називаютьточкою розриву другого роду, якщо хоч би одна з однобічних границь функції праворуч або ліворуч придорівнює нескінченності або не існує.

У розглянутих в пункті 5.1 прикладах функції мають такі точки розриву. В прикладі 5.1 в точці маємо розрив другого роду. В прикладі 5.2 в точці‑ розрив першого роду. В прикладі 5.3 в точцімаємо усувний розрив.

Приклад 5.5.

Дослідити на неперервність у точці функцію .

Розв’язання. У точці функція не визначена, отже, вона не є неперервною в цій точці. Для з’ясування типу точки розриву знайдемо однобічні границі:

, .

Оскільки одна з однобічних границь нескінченна, то є точкою розриву другого роду.

Зауваження.

Якщо функція є неперервною всюди, окрім точки, де вона має усувний розрив, то функціюможна зробити неперервною, якщо довизначити її в точці. Функціявже буде неперервною, тобто розрив в точцібуде усунено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]