Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цикл уроків.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
138.9 Кб
Скачать

10. Міжредметні зв’язки.

Учитель . Розгляньте картину китайського художника Шень Чжоу  «Читання на лоні  осінньої природи» і подумайте: чим вона незвична  у плані художнього виконання. Чи співзвучна ця картина з образом ліричного героя Лі Бо?

11. Виразне читання уривку «Пісні про Землю»Додаток 4).

12. Музичне відлуння. Слухання фрагменту симфонії (Відеофрагмент 3).

Послухайте  музичний фрагмент   симфонії - кантати   австрійського композитора і диригента Густава Малера  «Пісня про землю»   і поясніть, чи допомогла вам музика  в розкритті змісту твору ?

Виявлення вражень учнів.

- Назвіть провідні теми поезії Лі Бо. (Природа і поет, ностальгія за батьківщиною,співчуття знедоленим, дружба, любов до людей) (Запис у зошити).

- Яку особливість поезій Лі Бо ви помітили? (Захоплення природою поєднується з філософськими роздумами митця, космічність пейзажів, споглядальність та самозаглибленість, ліричний герой ­­– мандрівник, відлюдник, але він переймається тривогами та переживаннями людей).

13.Творчий етап «Осяяння душі».

А тепер на кілька хвилин станемо учнями Лі Бо. Ми  повинні поспостерігати  за подихом вітру за вікном, за хмаринкою у небі тощо.

Створення учнями сенкану.

14. Інсценізація китайської притчі «Усе залежить від тебе».

( індивідуальне завдання)

( Відеофрагмент 4, звучить мелодія "Цвітіння сливового дерева", яка виконується  на традиційному китайському музичному інструменті  флейті "ня").

Автор: У давні-давні часи в одному китайському селищі жив мудрець. Звідусіль приходили люди до нього зі своїми проблемами та хворобами, і кожен отримував допомогу. За це любили його і поважали.

І тільки одна людина говорила:

Людина: «Люди! Кому ви поклоняєтеся? Адже це шахрай! ».

Автор: І люди прозвали його заздрісником, сміялися над ним.

Але одного разу він зібрав навколо себе натовп і сказав:

Людина: «Сьогодні я доведу вам, що був правий. Ходімо до вашого ченця, я зловлю метелика і, коли він вийде на ганок свого будинку, запитаю: «Угадай, що у мене в руці?». Він скаже: «Метелик», - все одно хто-небудь із вас проговориться. І тоді я запитаю: «А живий чи мертвий?». І якщо він скаже, що живий, я стисну руку, а якщо мертвий, я випущу метелика на свободу. І в будь-якому випадку ваш мудрець опиниться в дурнях! »

Автор: Коли вони прийшли до будинку мудреця, і той вийшов до них назустріч, заздрісник поставив своє запитання.

Мудрець відповів :«Це метелик».

Людина: « А живий чи мертвий?»

Автор: І старий, трохи подумавши,усміхнувся і відповів:

Мудрець: «Усе в твоїх руках!»

     Учитель: У віршах Лі  Бо живуть хризантеми, лілії, хмари, гори, ріки - усе те, що нас оточує кожного дня.  Але ми не встигаємо помітити красу в простому і буденному. А може, усе в наших руках, може,  нам потрібно  зупинитися на хвилинку, придивитися до квітки, неба і  побачити красу, вразитися нею?

Отже, лише від вас залежить, чи буде взаємодія з іншими живою, яскравою, плідною, чи навпаки. Сьогодні ми спробували наблизитися до дивовижно  простої  і водночас складної поезії  Китаю. Сподіваюся, що вона вам сподобалась і ви знайдете книжки інших китайських поетів, зануритесь у світ простоти і гармонії ( Додаток 1.Слайд 12).