Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цикл уроків.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
138.9 Кб
Скачать

Хід уроку

…у "величезному і яскравому

потоці поезії  …

висловив усе нескінченне

багатство народного духу"

В. М. Алєксєєв

І. Організаційний момент. Формування  вчителем певного емоційного настрою.

- Добрий день! Починаємо заняття! Але спершу посміхніться один одному, щоб вам було приємно співпрацювати і постійно пам’ятайте:

Я – учень,

Я – особистість творча.

Я читаю, думаю, запам’ятовую.

Я хочу дізнаватися щось нове.

ІІ. Актуалізація опорних знань із перевіркою домашнього завдання.

( Додаток 1,слайд 1,2)

     http://www.slideshare.net/aleabestteather/1-28783298

-                     Який період розвитку людства називають Середньовіччям?

-                     Які хронологічні межі цього періоду?

-                     Хто ввів в ужиток дане поняття?

-                     Які види літератури були поширеними в епоху Середньовіччя?

-                     Створіть гроно. Назвіть жанри, що були найбільш популярними у літературі цієї доби?

ІIІ. Оголошення теми, мети та епіграфу уроку. Мотивація навчальної діяльності .

Учитель. Сьогоднішній урок ми розпочнемо з прослуховування поезії у музичному супроводі. Вам потрібно не тільки насолоджуватися чарівними звуками, а й спробувати визначити, про літературу якої країни піде мова.

Підготовка до сприйняття віршів. Перегляд  учнями  плейкасту  до поезії Лі Бо.(Відеофрагмент 2)

Бесіда.

- Чи сподобалась вам ця поезія?

- Чим вона незвична?

- Чи легко зрозуміти  її зміст?

  Учитель.У Середні віки в Китаї вважали, що Земля тримається на трьох китах, а література на трьох поетах: Лі Бо (701-762), Ван Вей (701-761), Ду Фу (712-770).  На нашому уроці ознайомимося з життям і творчістю Лі Бо, який належить до числа найбільш шанованих поетів в історії китайської літератури. Він залишив після себе близько 1100 творів (включаючи близько 900 віршів).

Це талановитий поет,  музикант, каліграф і фехтувальник, який  мав гучний голос, прекрасний апетит, гострий розум; своїм мечем Лі Бо здобував золото, а потім роздавав його бідним. Відомий на Заході завдяки роботам Езри  Паунда, музиці Густава Малера, а також перекладам Ханса Бетге. Російською мовою його твори виходили в перекладах М. Гумільова, А. Ахматової, А. Гитовіч, В. Алєксєєва, українською - Л.Первомайськоко, Т.Некури, Г. Туркова. Лі Бо жив у далекому минулому, але його твори, такі незвичні для нас за формою ми розуміємо і зараз. Бо це справжнє мистецтво, справжня краса, яку навіть не потрібно розуміти, її потрібно лише відчути.

Робота з епіграфом до уроку.Учитель зачитує  слова академіка  і ставить класу«проблемне» запитання: «Чи можемо ми ці слова віднести до творчості Лі Бо?» Виразне читання вчителем вірша  «Сила Мистецтва»

(Звучить китайська музика,аудіо фрагмент1) Мистецтво незбагненне й незрівнянне - Його не може розум осягнуть, Є в ньому вічна і священна тайна, Що кличе людство на духовну путь. Чому обличчя змінюють епохи? І час від часу інша новина? Здається, наче розібрались трохи, Але відкрилась більша глибина. Мистецтво піднімається на крилах До вищої мети між інших мет, Воно летить невпинно і нестримно, Шляхи його - мов спалахи комет. То величає, то сміється їдко, То говірке, то стримує вуста, Примхливе і вибагливе нерідко, А інколи, грайливе, мов дитя. Воно, як жінка, чарівне й прекрасне, Вдиха натхнення яблуневий цвіт, Та якщо жінка із роками гасне, Краса мистецтва не рахує літ.

 Ми ознайомимося з незвичайною, такою далекою для нас китайською поезією, але я сподіваюся, що в кінці уроку вона стане для нас близькою.

IV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу. 1. Мозковий штурм за темою «Китай» .

(пишуть згори донизу, улюблена страва –  рис, Великий шовковий шлях та ін.)