Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цикл уроків.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
138.9 Кб
Скачать

2. Комп’ютерна презентація учнів «Загадкова країна – Китай ».

(Додаток 2)   http://www.slideshare.net/aleabestteather/2-28783266

Відомості про Китай. Китай  - «Піднебесна країна» . Держава знаходиться  на південному Сході Азії, омивається водами Тихого океану. У Китаї розташовані найвищі у світі гірські системи – Гімалаї, Тібетські гори. Відома гора – Джомолунгма. Пустеля – Гобі. Найбільші річки – Янцзи, Хуанхе. Столиця  - Пекін. Населення – 971 мільйонів чоловік. Найулюбленіша квітка китайців – лотос. Велика Китайська стіна, яка захищала Китай із півночі від нападу кочівників, була  довжиною 2400 км, висотою  4-16 м, шириною  4-8 м. Теракотова армія - це поховання принаймні 8099 повнорозмірних теракотових статуй китайських воїнів і їх коней, виявлене поряд із гробницею китайського імператора Цинь Ши Хуанді, недалеко від міста Сіань. Китайський народ збагатив світову науку  багатьма видатними відкриттями: компас  (III ст. до Р.Х.), книгодрукування  (VI - VII ст.), папір (із кори шовковиці, 105 р.), порох (X ст.), порцеляна. Високого рівня досягала астрономія, математика, медицина, техніка. Китайське мистецтво різко відрізнялося від європейського. Особливо  це стосувалося  архітектури. Подвір’я  китайських вельмож, пагоди,  піднімалися до неба поверхами-сходинками. Китай – батьківщина шовку. Живописці писали тушшю на довгих шовкових або паперових свитках, зображуючи картини природи або квіти і птахів.

3. Розповідь про Китай доби Середньовіччя.

(повідомлення заздалегідь підготовленого учня). Китайське Середньовіччя, що охоплює VII-XIII ст., - золотий період розвитку поезії, яка стала суттєвою складовою духовного життя китайців. Китайська поезія доби Середньовіччя відзначається гуманістичним змістом і глибиною узагальнень. Започаткувало високорозвинену цивілізацію правління династії Тан, що тривало майже 300 років (618 – 907 р.). Характерною особливістю китайської поезії того часу є психологічний паралелізм – паралельне зображення природи і почуттів людини. Поезія Китаю – це поезія думки, вона плекалася і шліфувалася митцем, була лірикою спілкування з друзями. У китайській поезії доби Середньовіччя розвивалися 2 основні жанри – Ші і Ци. Лірична форма Ші існує й донині. Вірші у формі Ци створювалися на певну мелодію.

4. Вільний мікрофон. Обмін враженнями від переглянутих слайдів.

Учитель: Що нового ви дізналися про Китай, переглянувши слайди?

5.Міжпредметні зв’язки. Розкриття поняття «портрет», опрацювання портрету Лі Бо.

(Додаток 1. Слайд 3,4,5,6)

Учитель: Жанр портрета - один із найдавніших у китайському  живописі, відомий ще з V ст. до н. е.  і пов'язаний, як і в Стародавньому Римі,  з культом предків. Написати портрет для китайського художника означало «висловити душу»,  «писати образ», «писати справжню природу людини». Найбільш популярні були зображення буддійських святих, історичних і державних діячів, відомих людей.

-                     У чому, на вашу думку, проявляється реалістичність зображуваного на портреті?

-                     Наскільки складний, гармонійний, цілісний і своєрідний внутрішній світ (душа) людини, яка зображена на портреті?

Коментар учителя. Портрет Лі Бо – це узагальнений  образ-символ, де портретна схожість поступається місцем передачі духовної атмосфери, творчого настрою поета.Його змальовано  у момент поетичного натхнення. Це скоріше символічний етюд у однотонних, пульсуючих тушшю ритмічних лініях. Лі Бо постає перед нами у весь зріст у профіль. Його постать захована в довгих складках і рукавах одягу, голова злегка піднята. Створюється враження, що художник малює силует єдиним рухомпензля, так само, як пишуть ієрогліф . Тло  залишається незаповненим, а тому здається, що Лі Бо назавжди йде в простір неосяжного світу .

6. Сприйняття учнями аудіолекціі  (фрагмент) «Біографія Лі Бо» доктора наук зі східознавства Ігора Лисевича( Відеофрагмент  1).