Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит і ревізія - конспект 2002.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
430.59 Кб
Скачать

3.10. Загальні принципи та основні вимоги до аудиту

Основні вимоги, регулюючі аудиторську діяльність, поділяються на дві основні групи: етичні і методологічні.

Дотримання етичних вимог, які визначаються в Кодексі професійної етики аудиторів України і в Законі «Про аудиторську діяльність» обов'язкові за всіх обставинах аудиту. Методологічні принципи, які визначаються в нормативах, можуть в окремих випадках мати необов'язковий характер.

Етичні професійні вимоги: незалежність, об'єктивність, компетентність, конфіденційність, доброзичливість.

Методологічні вимоги: планування аудиту; обгрунтованість оцінки значущості аудиторських свідоцтв і систем внутрішнього контролю; доцільність методики і техніки аудиту, визначення критеріїв істотності і достовірності; дотримання методики оцінки ризику і вибіркової перевірки даних; аналіз інформації і формування висновку; взаємодія аудиторів, обгрунтування використання результатів роботи іншого аудитора і фахівця іншої області; повне інформування клієнта; контроль якості роботи аудитора.

Незалежність, об'єктивність і доброзичливість

Аудитор зобов'язаний бути прямим, чесним у відкритим в підході до виконання своїх професійних послуг. При проведенні аудиту він повинен неупереджено відноситися до підприємства, що перевіряється, а також до окремих підприємств і осіб, зацікавлених в його роботі. Одним з чинників забезпечення умов об'єктивності є незалежність аудитора.

Конфіденційність інформації

Аудитор повинен дотримуватися принципів конфіденційності інформації, отриманої під час роботи від клієнта, і не розкривати її третій стороні без дозволу клієнта, якщо не існує такого зобов'язання в окремих випадках, передбачених українським законодавством. (Більш конкретно про дотримання принципів конфіденційності говориться в розділі 4 Кодексу професійної етики аудиторів України).

Майстерність і компетентність аудитора

Аудит необхідно виконувати з відповідною професійною майстерністю особами, які мають професійну підготовку, досвід і компетентність у цій області. Аудитору слід мати спеціальні знання із загальних і спеціальних дисциплін, рівень яких підтверджується кваліфікаційним екзаменом в Аудиторській палаті України, і також практичний досвід роботи. Крім того, аудитор повинен бути ознайомлений з усіма змінами національних нормативів аудиту і супутніх аудиту робіт, Кодексу професійної етики аудиторів України, і українського законодавства.

При проведенні аудиту потрібно дотримуватися обдуманого підходу до методики і техніки виконання як аудиту загалом, так і окремих аудиторських процедур. Компетентність аудитора є основним чинником, який забезпечує обгрунтованість і доцільність вибору методики і техніку аудиту в кожному конкретному випадку.

Робота, що виконується іншими фахівцями

Існують ситуації, коли аудитор передає частину своєї роботи іншим фахівцям або використовує роботу, виконану іншими аудиторами. Це не знімає з нього відповідальності за аудиторський висновок про фінансову звітність підприємства.

Аудитор повинен уважно спрямовувати, контролювати і аналізувати роботу, що виконується іншими фахівцями. При цьому він повинен бути упевненим у тому, що робота, виконана іншими аудиторами або фахівцями інших професій, виконана відповідно до поставленого ним завдання.