Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Pase4ko-pii

.pdf
Скачиваний:
607
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
3.63 Mб
Скачать

Рекомендовані харчові продукти і страви: див. дієта № 7а, дозволяється збільши-

ти кількість м’яса і риби.

Забороняють: бобові, міцні м’ясні навари, креми, смажене м’ясо, газовані напої. Дієта № 8. Призначається при ожирінні.

Загальна характеристика: обмеження енергетичної цінності на 20-50% (залежно від ступеня ожиріння і фізичного навантаження), головним чином за рахунок вуглеводів і жирів при збільшенні кількості білків. Обмеження кухонної солі до 3-5 г і рідини до 1 л на добу, їжу приймати 5-6 разів на день.

Мета: вплив на обмін речовин для усунення зайвих відкладень жиру. Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб житній вчорашній 100-150 г. Супи вегетаріанські з овочами і крупами, м’ясні, рибні. М’ясо, риба, птиця (нежирні) відварені (шматком). Овочі з рослинними оліями, гречана каша. Молоко і молочнокислі продукти (знежирені). Фрукти і ягоди несолодких сортів у сирому вигляді і соки з них. Чай, кава.

Обмежують: вершкове масло, сметану, картоплю, мучні вироби, цукор, мед, варення. Забороняють: смакові приправи, міцні бульйони і соуси, смажені м’ясо, рибу, овочі

і тістечка.

Дієта № 9. Призначається при цукровому діабеті.

Загальна характеристика: дієта з виключенням водорозчинних вуглеводів, обмеженням тваринних жирів. Вона сприяє усуненню порушень в обміні речовин, що виникли внаслідок порушення інкреторної функції підшлункової залози. Приймання їжі 4-5 разів на день.

Мета: нормалізація вуглеводного обміну і попередження порушень жирового обміну, визначення кількості засвоюваних вуглеводів.

Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб житній, печиво на ксиліті. Супи на овочевому відварі з овочами і крупами. Каші гречана, вівсяна. Картопля, кабачки, квашена капуста, яблука, аґрус, огірки. Яєць не більше 2-х на день. Пісні сорти м’яса, риби, птиці. Компот на ксиліті, соки фруктові і овочеві, фрукти і ягоди. Молоко цільне, сметана у стравах. Масло вершкове в стравах, соняшникова олія. Солодощі 30-50 г на добу (цукор заміняють сорбітом або краще ксилітом).

Обмежують: бобові, круп’яні страви, макаронні вироби.

Забороняють: цукор, варення, мед. При супровідному атеросклерозі: мозок, нирки, свинину.

Дієта №10. Призначають при серцево-судинних захворюваннях з недостатністю кровообігу ІІ-ІІІ стадій, захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів без порушення азотовидільної функції нирок.

Загальна характеристика: помірне обмеження білків, жирів, вуглеводів в умовах режиму з обмеженою рухливістю. Обмеження споживання кухонної солі до 4-7 г, рідини – 1-1,2 л на добу.

Мета: покращення кровообігу, функціонування серцево-судинної системи, печінки і нирок, нормалізація обміну речовин, щадіння серцево-судинної системи і органів травлення.

Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб сірий грубого помолу, сухарі. Супи круп’яні, молочні, вегетаріанські, борщі, пісний м’ясний бульйон 1 раз на тиждень. Пісні сорти м’яса, птиці і риби у відвареному і запеченому вигляді. Вівсяна і гречана каші, пудинги, запіканки. Білковий омлет. Овочеві салати і вінегрети (крім щавлю і грибів). Фрукти, ягоди, соки. Жирів до 50 г на добу, із них 50 % рослинних. Цукру до 40 г на день. Молоко, вершки.

Обмежують: міцний чай, каву, какао, редьку, часник, цибулю, бобові.

5 4 1

Забороняють: жирні страви із м’яса, риби, мозок, нирки, печінку, ліверну ковбасу, солоні закуски, консерви, ікру осетрових, мандарини.

Дієта № 11. Призначається при туберкульозі легень, виснаженні і при зниженні резистентності організму, в період реконвалесценції після інфекційних захворювань, анемії, різних нагнійних процесів. Їжу приймають 5 разів на день.

Загальна характеристика: дієта з підвищеною енергетичною цінністю, збільшенням тваринних білків, ліпотропних речовин, кальцію, фосфору, вітамінів.

Мета: покращення харчування, підвищення захисних сил організму, підсилення відновних процесів в ураженому організмі.

Рекомендовані харчові продукти і страви: необхідно, щоб не менше половини білка надходило із м’яса, риби, сиру, молока, яєць. Кулінарна обробка звичайна. Дозволяють прянощі.

Забороняють алкогольні напої.

Дієта №12. Призначається при захворюваннях нервової системи.

Загальна характеристика: щоб не спричинити збудження нервової системи, забороняють гострі страви і приправи, а також збуджувальні речовини – чай, каву, шоколад, прянощі.

Мета: щадіння нервової системи.

Рекомендовані харчові продукти і страви: печінка, язик, мозок, молочні продукти і бобові. Сирі овочі і фрукти. Відвар шипшини.

Забороняють: наваристі супи, міцний чай, каву, прянощі, гострі закуски і приправи. Дієта №13. Призначається при гострих інфекційних захворюваннях.

Загальна характеристика: підтримання захисних функцій організму хворого в період гарячки з одночасним обмеженням хімічного і механічного подразнення слизової оболонки шлунка і кишок.

Мета: підтримання загальних сил організму і підвищення його опірності інфекції, зменшення інтоксикації, щадіння органів травлення в умовах лихоманки.

Рекомендовані харчові продукти і страви: їжа переважно з обмеженням рослинної клітковини, закусок. Приймають її 6-8 разів на день, малими порціями, багато рідини, страви рідкі або напіврідкі. Хліб білий і сухарі. М’ясний бульйон, м’ясне суфле. Суппюре із м’яса на слизовому відварі. Каші протерті. Фруктові, ягідні соки. Масло вершкове, молоко, сметана, свіжий сир, яйця, паровий омлет.

Забороняють: гострі закуски, приправи, копчені продукти, ковбасні вироби, сало, каву, овочі з великим вмістом клітковини (капусту, буряки, редьку).

Дієта № 14. Призначається при фосфатурії з лужною реакцією сечі та утворенням камінців.

Загальна характеристика: в раціон включають продукти кислої орієнтації і різко обмежують лужні продукти і багаті кальцієм, обмежують харчові речовини, що збуджують нервову систему.

Мета: відновлення кислої реакції сечі і створення умов, що протидіють випаданню осаду в сечі.

Рекомендовані харчові продукти і страви: м’ясо, риба, хлібні і круп’яні продукти.

Обмежують: молоко і молочні продукти, овочі, гострі закуски, прянощі. Забороняють: какао, шоколад, бобові, м’ясні бульйони.

Дієта №15. Призначається при всіх захворюваннях у період видужування за відсутності потреби у призначенні спеціальної дієти.

Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна дієта з подвоєною кількістю вітамінів і виключенням жирних м’ясних страв.

Мета: забезпечення фізіологічно повноцінним харчуванням.

5 4 2

Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб житній і пшеничний. Розмаїті супи

(молочні, на знежиреному бульйоні з крупами та овочами). Пісне м’ясо, птиця. Риба, яйця і страви з них. Крупи і макаронні вироби. Різні овочі і фрукти. Молоко і молочні продукти. Підливи і прянощі. Чай, кава, какао, фруктово-ягідні соки. Масло вершкове і олія. Забороняють: жирні сорти м’яса, сало, тістечка, свіжий хліб.

Дієта № 0. Призначається при затьмаренні свідомості у інфекційних хворих, при лихоманці.

Загальна характеристика: дієта низької енергетичної цінності, з різким обмеженням вмісту білків та жирів. Вона включає тільки рідкі желеподібні страви, їжу приймають кожні 2 год.

Рекомендовані харчові продукти і страви: чай, фруктові і ягідні киселі. Желе,

відвар шипшини з цукром, рисовий відвар, легкий бульйон, різні соки, розведені солодкою водою, розведене молоко, протертий сир.

Індивідуальну лікувальну дієту призначають за наявності у хворого декількох захворювань (для прикладу: цукровий діабет і гіпертонічна хвороба), коли дієта, призначена хворому, є базовою з обмеженням чи виключенням на певний час продуктів, як того вимагає дієта супровідного захворювання, або алергічних реакцій на продукти, що входять у відповідний груповий дієтичний режим.

Контрастні або розвантажувальні дні використовують для часткового голодування і розвантаження хворих органів, для поліпшення обміну речовин і виведення продуктів розпаду з організму. Розвантажувальний харчовий режим призначають на 1- 2 дні, 2-5 разів на місяць залежно від захворювання. Для таких захворювань, як ожиріння, подагра, розвантажувальні дні є необхідними, оскільки вони підвищують ефективність лікування.

Сирний день: 600 г пісного сиру по 200 г 3 рази на день. Можна до кожної порції сиру додати 100 г кефіру. Призначають при атеросклерозі, ожирінні, серцевій недостатності.

Молочний день: 6 склянок молока — по 1 склянці через 2 год. Можна кожні 2 години по 100 мл кефіру, кислого молока, ацидофіліну, а на ніч 200 мл фруктового соку з 20 г глюкози. Можна також додати по 25 г білого підсушеного хліба двічі на день. Призначають при недостатності кровообігу, ожирінні, подагрі.

Огірковий день: 2 кг свіжих огірки на 5-6 приймань на добу. Призначають при атеросклерозі, обмінних артрозах, подагрі, ожирінні.

Салатний день: по 250-300 г свіжих овочів і фруктів 4-5 разів на день у вигляді салатів з додаванням невеликої кількості рослинної олії чи лимонного соку. Сіль виключається. Призначають при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, хворобах нирок, артрозах.

Картопляний день: 5 разів на день по 300 г печеної картоплі без солі з невеликою кількістю олії. Призначається при недостатності кровообігу, хворобах нирок.

Кавуновий день: 5 разів на день по 300 г м’якуша стиглого кавуна. Призначають при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки і нирок.

Яблучний день: 2 кг сирих яблук на 5-6 приймань. Можна додати дві порції рисової каші (із 25 г рису кожна). Призначають при гіпертонічній хворобі, цукровому діабеті, ожирінні, нефриті, подагрі. Можливий варіант , коли у 5 приймань призначають по 300 г стиглих почищених протертих сирих яблук. Призначають при коліті з проносом.

Компотний день: компот із 1,5 кг яблук, 150 г цукру і 800 мл води розділяють на 5 приймань. Призначають при захворюваннях печінки і нирок.

М’ясний день: на цілий день розподіляють 270 г вареного м’яса, 100 г молока, 120 г зеленого горошку, 280 г свіжої капусти. Призначають при ожирінні.

5 4 3

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.Анатомія та фізіологія з патологією / За ред. Я.І. Федонюка, Л.С. Білика, Н.Х Микули. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2001. – 680 с.

2.Андрейчин М.А., Копча В.С. Епідеміологія. – Тернопіль: Укрмедкнига, – 2000.

3.Артамонова В.Г., Шаталов Н.Н. Профессиональные болезни: Учебник. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Медицина, 1988. – 416 с.

4.Внутрішні хвороби: Підручник / Левченко В.А., Середюк Н.М., Вакалюк І.П. та ін.

Львів: Світ, 1995. – 440 с.

5.Гребенев А.Л. Пропедевтика внутренних болезней. - М.: Медицина, 1995. – 593 с.

6.Григорьев П.Я., Яковенко А.В. Клиническая гастроэнтерология. – М.: Медицинское информационное агентство, 1998. – 647 с.

7.Губенко І.Я., Шевченко О.Т., Бразалій Л.П., Апшай В.Г. Медсестринський догляд за пацієнтом. – К.: Здоров’я, 2000. – 248 с.

8.Довідник фельдшера / За ред. М.А. Андрейчина: В 2-х кн. – К.: Здоров’я, 1997. –

Кн. 2 – 760 с.

9.Коваленко В.І., Гайда П.П., Латогуз І.К. Діагностика і лікування ревматичних

хвороб. – Харків: Основа, 1999. – 288 с.

10.Лойко В.В. Філософія, суть та зміст сестринської справи. – Полтава, 1999. – 43 с.

11.Медсестринская практика. Серия технических докладов ВООЗ. Доклад комитета

экспертов ВООЗ. – Женева, 1996.

12.Медсестринство в сімейній медицині / За ред. Є.Х. Заремби. – К.: Здоров’я, 2001. – 312 с.

13.Медсестринська програма поновлення професії (Підвищення кваліфікації). – Громадський коледж ім. Грента Мак Юєна, 1996.

14.Мерта Д. Справочник врача общей практики. – М.: Практика, 1998. – С. 30-32.

15.Мухин Н.А., Моисеев В.С. Основы клинической диагностики внутренних болезней (пропедевтика). – М.: Медицина, 1997. – 464 с.

16.Мухина С.А., Тарнавская И.И. Атлас по манипуляционной технике сестринского ухода. – М.: АНМИ, 1996. – С. 9-20.

17.Мухина С.А., Тарнавская И.И. Теоретические основы сестринского дела. – М.:

Родник, 1996. – 182 с.

18.Нейко Є.М., Боцюрко В.І. Внутрішні хвороби. – К.: Здоров’я, 2000. – 528 с.

19.Окороков А.Н. Диагностика болезней внутренних органов: Практ. руководство: В 4 т. – М.: Медицинская литература. – 1999.

20.Окороков А.Н. Лечение болезней внутренних органов: Практ. руководство: В 3 т. – Витебск: Белмедкнига, 1998.

21.Основи догляду в домашніх умовах. Навчальний посібник для патронажних медичних сестер / За заг. редакцією І.Г. Усіченка, А.В. Царенка, С.А. Місяка. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. – 372 с.

22.Пасєчко Н.В., Лемке М.О., Мазур П.Є. Основи сестринської справи: Підручник. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2002. – 544 с.

23.Передерій В.Г., Ткач С.М. Клінічні лекції з внутрішніх хвороб в 2-х томах. –

Київ, 1998. – 448 с.

24.Пропедевтика внутренних болезней / Под ред. Ю.С. Малова. – С. Пб.: Специальная литература, 1998. – 296 с.

25.Пропедевтика внутрішніх хвороб / За ред. Ю.І. Децика. – К.: Здоров’я, 1998. – 504 с.

5 4 4

26.Пропедевтика внутрішніх хвороб з доглядом за терапевтичними хворими / За ред. А.В. Єпішина. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2001. – 768 с.

27.Ревматические болезни: критерии диагностики и программы лечения / Под ред. Коваленко В.Н. – К.: КомПолиС, 1999. – 123 с.

28.Руководство по гастроэнтерологии. В трех томах / Под общей редакцией Ф.И. Комарова и А.Л. Гребенева. – М.: Медицина, 1995. – 528 с.

29.Руководство по гематологии: В 2 т. / Под ред. А.И. Воробьева. – М.: Медицина, 1985.

30.Синяченко О.В., Игнатенко Г.А. Пропедевтика внутренних болезней: Учебное пособие. – Донецк: Донеччина, 1999. – 548 с.

31.Струтынский А.В., Баранов А.П., Ройтберг Г.Е., Гапоненков Ю.П. Основы семиотики заболеваний внутренних органов: Атлас. – М.: РМГУ, 1997. – 224 с.

32.Сучасні класифікації та стандарти лікування розповсюджених захворювань внутрішніх органів. / За ред. д-ра мед. наук, проф. Ю.М. Мостового. – 4-е вид., доп. і перероб. – Вінниця, 2002. – 351 с.

33.Факультетська терапія: Підручник / За ред. В.М. Хворосткіна. – Харків: Факт, 2000. – 888 с.

34.Шегедин М.Б. Медсестринство в світі. – Львів, 1998. – 288 с.

35.Энциклопедия семейного врача. Книга 2 / Серия “Медицина для вас” / В.М. Анищенко, А.А. Андрущук, Г.А. Белицкая и др. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2000. – 544 с.

36.Fundanentals of nursing: standards & practice / de Laune S. C., Ladner P.K. – Delmar, 1998/ - 1267 c.

5 4 5

Підручник

ШведМиколаІванович ПасєчкоНадіяВасилівна ЛемкеМаріяОлексіївна МазурПетроЄвстахович БіликЛюбомирСтепанович СопельОльгаМиколаївна ВайдаОленаВалентинівна ГерякСвітланаМиколаївна

МЕДСЕСТРИНСТВО В ТЕРАП²¯

Редагування ³ коректура Ольга Котульська Техн³чне редагування Св³тлана Демчишин Оформлення обкладинки Павло Кушик Комп’ютерна верстка Галина Жмурко

П³дписано до друку 1.04.2004. Формат 70х100/16. Пап³р офсетний ¹1. Гарн³тура Times. Друк офсетний.

Ум. др. арк. 44,36. Обл.-вид.арк. 35,22. Наклад 1000. Зам.¹213.

Ориг³нал-макет п³дготовлений у в³дд³л³ комп’ютерно¿ верстки видавництва «Укрмедкнига».

Майдан Вол³, 1, м. Терноп³ль, 46001, Укра¿на. Надруковано в друкарн³ видавництва «Укрмедкнига». Майдан Вол³, 1, м. Терноп³ль, 46001, Укра¿на.

Св³доцтво про внесення до державного реºстру суб’ºкт³в видавничо¿ справи ДК ¹348 в³д 02.03.2001 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]