Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Екон_аналіз.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

4.4.2 Аналіз проектних техніко-економічних показників виробництва продукції, показників ефективності проекту реконструкції, аналіз беззбитковості і чутливості (розд. 2.2-2.4 кр)

У цьому підрозділі необхідно всі розраховані раніше проектні показники за певним, тим же варіантом, що і в попередній курсовій роботі, систематизувати та констатувати їх рівень поки що без співставлення з аналогічними показниками діючого виробництва. Точно такий же підхід прийняти і до визначення показників ефективності проекту.

Для урахування ризиків та визначення меж погіршення умов, при яких проект може залишатись беззбитковим, потрібно зробити аналіз беззбитковості і аналіз чутливості проекту, розрахувати внутрішню норму дохідності проекту, зробити висновки щодо доцільності запропонованого проекту.

4.5 Аналіз виробничо-фінансової діяльності підприємства в умовах реконструкцій (розд. 3 кр)

Підприємство, будучи відкритою складною великою техніко-економічною системою, має в наявності безліч видів виробничих ресурсів: основних виробничих фондів, оборотних фондів, трудових, сировинних, паливно-енергетичних, фінансових, інформаційних ресурсів. Саме від ступеня їх використання залежать витрати виробництва продукції, відповідно - його прибутковість та фінансовий стан підприємства. Проект реконструкції виробництва спрямовано на розширення потужності виробництва харчової кислоти і розширення виробничої програми завдяки організації виробництва реактивної кислоти і утилізації відходів.

4.5.1 Аналіз використання виробничої потужності

Під виробничою потужністю розуміють реально максимально можливий випуск продукції необхідної якості у встановленому асортименті за визначений період часу при повному використанні устаткування і площ, застосуванні передової технології та найбільш досконалої організації виробництва.

На досліджуваному підприємстві виробнича потужність визначається згідно з “Інструкцією щодо визначення виробничих потужностей діючих підприємств харчових кислот”. Слід зазначити, що процес виробництва на даному підприємстві безупинний, тому щорічно все виробництво відразу зупиняється на місяць на капремонт. Інших зупинок не передбачено технологічним режимом.

Для визначення збалансованості технологічного процесу необхідно побудувати профіль потужності. З цією метою визначається потужність на всіх стадіях виробництва. Величина виробничих потужностей основних стадій до реконструкції показана в табл. 4.1.

Таблиця 4.1 - Потужність окремих стадій виробництва харчової кислоти

Стадії технологічного процесу

Найменування устаткування

Кількість устаткування, шт.

Потужність, т/рік

1

2

3

4

Цех глибинної ферментації:

1) стадія ферментації розчинів

ферментатор

7

1568,4

Хімічний цех:

2) стадія нейтралізації

нейтралізатор

2

1687,5

3) стадія фільтрації та відмивання цитрату кальцію

нутч-фільтр

8

3991,68

4) стадія розщеплення цитрату кальцію

реактор

2

2637,36

5) стадія фільтрації і відмивання гіпсу

вакуум-фільтр

1

2640

6) випарна стадія першого розпарювання

випарний

апарат

5

1482,6

7) випарна стадія другого розпарювання

випарний

апарат

3

2178

8) стадія кристалізації

кристалізатор

11

1450,92

9) стадія центрифугування

центрифуга

2

3960

Використовуючи розрахункові дані табл. 4.1, що відбивають профіль потужності виробництва (див. рис. 2), можна стверджувати, що його потужність за наявним "вузьким місцем" (стадія кристалізації) дорівнює 1450,2 т/рік і складає лише 36-55 % від потужності ряду інших основних стадій.

Викладене вище свідчить про незбалансованість процесу та необхідність, за наявності попиту в досліджуваній продукції, розшивки «вузьких місць» зі збільшенням потужності всього виробництва. Відповідно до маркетингових досліджень така можливість є. Тому проектом передбачено, що реконструкція забезпечить більш повне використання потужності одних і розширення – інших з доведенням до проектного рівня. Виробнича потужність по окремих продуктах установлена номером варіанта курсової роботи та висвітлена у наступному розділі.

Рисунок 2 - Профіль наявної виробничої потужності харчової кислоти