Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Екон_аналіз.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

Ж.3 Оцінка конкурентоздатності кислоти підприємства «Цитрон»

Традиційно, першорядне значення для прийняття рішень про роботу на визначеному ринку має конкурентоспроможність продукції.

Під конкурентоспроможністю товарів і послуг розуміється їх здатність витримувати порівняння з аналогічними товарами та послугами інших виробників і бути реалізованими за цінами, нижче середньоринкових. Рівень конкурентноздатності товарів та послуг визначається сукупністю різних техніко-економічних факторів: якість та собівартість, форми і методи торгівлі, ціни, умови і терміни постачання та транспортування, відповідність сучасним вимогам моди й умовам місцевого ринку, види та форми розрахунків і платежів з покупцями, престиж виробника і продавця (“ціна” фірми), престиж товару (товарний знак), ефективність реклами та інші.

Оцінка конкурентоспроможності товару, у тому числі планованого до експорту, включає наступні етапи:

аналіз ринку і вибір найбільш відповідного зразка товару як базу для порівняння;

визначення набору порівнюваних параметрів.

В остаточному підсумку, оцінка зводиться до розрахунку інтегрального показника конкурентноздатності товару.

Як правило, як зразок приймається товар, наявний на ринку і який має попит у покупця.

1 При визначенні набору порівняльних параметрів виходять з того, що частина параметрів характеризує споживчі властивості товару, а інша частина - його економічні властивості (вартість). До споживчих властивостей відносяться, насамперед, параметри, що описують основні функції товару. Поряд з параметрами, що описують основні кількісні і якісні характеристики, важливо аналізувати так звані "м'які параметри", що характеризують зовнішній вигляд товару, його пакування, товарний знак та інші.

2 Після проведення аналізу конкурентноздатності товару по споживчих параметрах і установленні факту його відповідності вимогам споживача і нормативних актів, що регламентують доступ товару на конкретний ринок, проводиться аналіз конкурентноздатності товару за економічними параметрами. Величина економічних параметрів визначається ціною виробу Ц1, а також витратами на його транспортування З2, установку З3, навчання персоналу З4, експлуатаційними витратами З5, вартістю ремонту З6 і так далі. Сума всіх цих витрат буде визначати ціну споживання, тобто всі витрати споживача протягом всього терміну служби товару:

Ц = Ц1 + З2 + З3 + З4 + З5 + З6 + ... . (Ж.2)

3 Для розрахунку інтегрального показника конкурентноздатності товару його параметри порівнюються з параметрами існуючого чи розроблювального товару, що найбільш повно відбиває потреби покупців. Порівняння здійснюється на основі кількісних оцінок.

Параметричні індекси можна розрахувати і для “м'яких” параметрів товару. При цьому виробляється бальна оцінка товару.

Якість кислоти віддзеркалює такий рівень.

Якість продукції - це сукупність властивостей, що визначають відповідність конкретної продукції своєму призначенню. Поліпшення якості продукції - важливий резерв збільшення обсягу виробництва і росту ефективності виробництва, підвищення конкурентноздатності продукції.

Як відзначалося раніше, завдяки своїм смаковим якостям і фізико-хімічним властивостям, харчова кислота широко застосовується в багатьох галузях промисловості і служить консервантом, наповнювачем, адсорбентом.

Відповідно до ДСТ кислота може вироблятися у вигляді екстри, вищого і першого сортів. Дані про якісні показники кислоти приведені в частині 2, додаток 1, а дані про сортність вироблюваної різними підприємствами кислоти - у таблиці Ж.3.1.

Таблиця Ж.3.1 - Дані про сортність і рентабельність кислоти на різних підприємствах

Підприємство-виробник

Обсяг випуску, т/рік

Сорт

Рентабельність

продукції, %

екстра

вищий

перший

Україна

1 Підприємство «Цитрон»

1450

-

-

100

6,6

2 Цукровий комбінат

3200

-

12

88

18,8

Росія

3 Завод кислоти № 1

4600

15

22

63

19,6

4 Завод харчових кислот № 2

2200

-

7

93

27,4

РАЗОМ

11450

6

13,5

80,5

19,2

Отже, в Україні основна її частина виробляється у вигляді першого сорту. Підприємство “Цитрон” випускає весь обсяг у вигляді першого сорту, а цукровий комбінат - 12 % продукції вищого сорту. Кислота сорту "екстра" виробляється лише в Росії.

Рентабельність кислоти підприємства "Цитрон" також нижче, ніж у Росії. При середній рентабельності, вироблюваної всіма підприємствами - 19,2 % дане підприємство досягло лише рівня 6,6 %.

Слід зазначити, що якість кислоти підприємства “Цитрон” не відповідає вищому сорту лише по двом показникам - кольоровості і масовій частці вільної сірчаної кислоти, що свідчить про можливість підвищення її сортності, не змінюючи докорінно технологію.

Цукровий комбінат є єдиним українським конкурентом підприємства "Цитрон" і тому як зразок для порівняння конкурентноздатності обрана його продукція.

Під час оцінки якості спочатку визначається перелік параметрів, що відповідають міжнародним і національним стандартам. До “жорстких” регламентованих параметрів віднесена масова частка в продукті вільної сірчаної кислоти, золи, миш'яку і корисної речовини, а до “м'яких” - структура, зовнішній вигляд, упакування та фасовка готового продукту.

Кислота на підприємстві “Цитрон” пакується в джутові мішки вагою 40 кг, що зашиваються вручну, у той час як на цукровому комбінаті вона фасується по 25 кг у ламіновані мішки, які зашиваються автоматично, що відповідає європейському стандарту. Тому кислота цукрового комбінату краща: зручно упакована на відміну від кислоти підприємства “Цитрон”.

Після визначення переліку порівнюваних параметрів оцінюється вага кожного параметра шляхом залучення компетентних фахівців ( табл. Ж.3.2)

Таблиця Ж.3.2 - Оцінка значущості параметрів якості продукту підприємства “Цитрон”

Найменування параметра

Оцінка, бал

Пит. вага, %

“Жорсткі” параметри

1 Масова частка вільної сірчаної кислоти

2

0,2

2 Масова частка золи

2,5

0,25

3 Масова частка миш'яку

2

0,2

4 Масова частка корисної речовини

3,5

0,35

Разом:

10

1,0

“М'які” параметри

1 Структура

5

0,5

2 Зовнішній вигляд

3

0,3

3 Упакування

1

0,1

4 Фасовка

1

0,1

Разом:

10

1,0

Зведений параметричний індекс по кожному з параметрів кислоти характеризується даними таблиці Ж.3.3.