Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Курс_Водопр_каналіз_обладн_будівель.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
26.73 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальність 6.092100

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи

на тему "Водопровідно-каналізаційне

ОБЛАДНАННЯ БУДІВЕЛЬ"

Харків 2008

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальність 6.092100

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи

на тему "Водопровідно-каналізаційне

ОБЛАДНАННЯ БУДІВЕЛЬ"

Затверджено на засіданні кафедри

водопостачання, каналізації

і гідравліки.

Протокол № 2 від 20 вересня 2007 р.

Харків ХДТУБА 2008

Методичні вказівки до виконання курсової роботи на тему: "Водопровідно-каналізаційне обладнання будівель" для студентів спеціальності 6.092100 – „Промислове та цивільне будівництво” / Укладачі: С.В. Лукашенко, Г.М. Савво. – Харків: ХДТУБА, 2008 р. – 59 с.

Рецензент О.А. Сироватський

Кафедра водопостачання, каналізації і гідравліки

Вступ

Рівень благоустрою населених пунктів та промислових підприємств визначається наявністю інженерних систем які забезпечують їхню життєдіяльність.

Системи водопостачання і каналізації, що будуються в містах де живуть і працюють люди та функціонують промислові підприємства відносять до систем життєзабезпечення.

Забезпечення споживачів водою високої якості і в достатній кількості та своєчасне водовідведення має велике санітарно-гігієнічне, економічне і соціальне значення.

Навчальний план підготовки бакалаврів спеціальності 6.092100 – «Промислове і цивільне будівництво» включає курс «Водопостачання і водовідведення». Один із розділів цього курсу має назву «Санітарно-технічне обладнання будівель».

Метою курсової роботи є застосування отриманих знань під час розрахунку і проектування внутрішніх санітарно-технічних систем житлових і громадських будинків.

1 Загальні положення

1.1 Вибір вихідних даних для проектування

Виконання курсової роботи "Водопровідно-каналізаційне обладнання будівель" допоможе закріпити та поглибити головні теоретичні положення дисципліни, вирішити завдання з проектування і розрахунку водопровідних та каналізаційних систем будівель.

Мета даного видання – ознайомлення студентів з послідовністю виконання і методикою розв'язання задач щодо розрахунку і конструювання внутрішніх санітарно-технічних систем.

Курсова робота виконується відповідно до індивідуального завдання (додаток А). Вихідні дані для виконання курсової роботи, а саме плани типового поверху будинку; кількість поверхів будинків; довжину вводу; величину гарантійного напору в точці приєднання вводу до міської водопровідної магістралі; план житлового району; відмітку лотока міської мережі каналізації у точці приєднання внутрішньоквартальної мережі) слід приймати згідно з додатком Б за двома останніми цифрами номера шифру (номера залікової книжки). Варіанти планів будинків та планів кварталів подані в додатках В і Г відповідно.

1.2 Обсяг і оформлення курсової роботи

Курсова робота складається з графічної і розрахункової частин.

1 У графічній частині вирішуються завдання розташування мереж водопостачання і каналізації, розміщення водопровідної арматури, фасонних частин та іншого необхідного обладнання житлового будинку; виконується поздовжній профіль внутрішньоквартальної мережі каналізації.

2 Розрахункова частина складається з гідравлічного розрахунку внутрішньої водопровідної мережі, обрання лічильника води, визначення потрібного напору, наявності підвищувальних установок, гідравлічного розрахунку каналізаційного випуску.

3 На аркуші формату А1 мають бути наведені:

– план типового поверху (М 1:100), план підвалу (М 1:100);

– аксонометричні схеми внутрішнього водопроводу і каналізаційного стояка (без масштабу);

– план житлового району з внутрішньоквартальною каналізаційною мережею (М 1:1000 або М 1:500) і поздовжній профіль внутрішньоквартальної каналізаційної мережі (вертикальний масштаб: М 1:100, горизонтальний масштаб: М 1:1000 або М 1:500).

– гідравлічний розрахунок внутрішньої водопровідної мережі, потрібного напору, гідравлічний розрахунок каналізаційного випуску.

Приклади креслень графічної частини наведено в додатку Д.

2 Послідовність виконання курсової роботи

2.1 Внутрішній водопровід

  1.  Накреслити на аркуші план типового поверху (М 1:100) відповідно до завдання і на його підставі план підвалу (див. додаток Д, рис. Д1, Д2).

  2.  Обрати систему і схему внутрішнього водопроводу (роздільну або об’єднану, тупикову або кільцеву, з верхньою або нижньою розводкою).

  3.  Указати на плані підвалу (технічного підпілля) місце вводу й установки водомірного вузла, магістральні трубопроводи і підключення до стояків.

  4.  Указати на плані поверху місця установки стояків, підведення води до приладів.

  5.  Відповідно до обраної схеми накреслити аксонометричну схему (б/м) водопровідної мережі з зазначенням водорозбірної арматури, фасонних частин, уводу, водомірного вузла та в разі необхідності підвищувальної установки (див. рис. Д3).

  6.  Визначити напрямок гідравлічного розрахунку водопровідної мережі (гілку), визначити і пронумерувати розрахункові ділянки від диктуючої точки до вводу на обраній гілці аксонометричної схеми з указанням їх довжин (розрахункова ділянка – це частина трубопроводу, де витрата є постійною).

  7.  Виконати гідравлічний розрахунок мережі, показати на схемі діаметри труб.

  8.  Визначити гідравлічні втрати в лічильнику води та необхідний напір на вводі в будинок. Порівняти одержану величину потрібного напору з гарантійним напором у точці приєднання до міської мережі; зробити висновок про необхідність проектування підвищувальної установки.