Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Курс_Водопр_каналіз_обладн_будівель.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
26.73 Mб
Скачать

3.2.3 Гідравлічний розрахунок випусків

Під час розрахунку випусків дотримуються відношення швидкості руху рідини v м/с, їх наповнення h/d, щоб виконувалась умова [2]

v, (10)

де К = 0,5 - для трубопроводів із пластмасових і скляних труб;

К= 0,6 - для трубопроводів із інших матеріалів.

При цьому швидкість руху повинна бути не меншою, ніж 0,7 м/с, а наповнення трубопроводів не менше, ніж 0,3 м/с (див. додаток М).

У тих випадках, коли через недостатню величину витрат побутових стічних вод виконати умову не можливо, безрозрахункові ділянки трубопроводів діаметром 40-50 мм прокладають з ухилом 0,03, а діаметром 100 мм – з ухилом 0,02.

Найбільший ухил трубопроводів не повинен перевищувати 0,15.

3.2.4 Аксонометрична схема внутрішньої каналізації

Аксонометрична схема внутрішньої каналізації виконується без масштабу (рис. Д4). В цій частині проекту подають повну схему стояка від витяжної частини до оглядового колодязя на випуску з усіма санітарними приладами, відвідними трубопроводами, фасонними частинами, що використовуються для зєднання труб, ревізіями, сифонами у вигляді встановлених умовних позначок (див. дода-ток Е).

Стояк креслять так, щоб були видимі головні відмітки і розміри (висота будинку, перекриття і т.ін.).

Висота установки від підлоги до борту санітарних приладів складає, мм: мийки – 850 мм, умивальника – 800 мм, ванни – 600–650 мм, унітаза – 400–450 мм.

Під кожним приладом установлюють сифон або сифон-ревізію (якщо вони відсутні в конструкції приладу). Якщо на аксонометрії неможливо показати приєднання ряду приладів, то на стояку позначають фасонні частини, до яких ці прилади повинні бути приєднані. Точки приєднання позначають цифрами, або буквами і дають окрему виноску з цими приладами.

На аксонометрії стояка показують всі фасонні частини, що застосовують для монтажу вузлів зєднання.

3.2.5 Внутрішньоквартальна мережа каналізації

Внутрішньоквартальна (дворова) мережа каналізації призначена для об'єднання випусків від будинків кварталу і відведення стічних вод в міську мережу міста.

Трасування мережі залежить від плану забудови, рельєфу місцевості, розташування каналізаційних випусків з будинків, а також місця приєднання до міської каналізаційної мережі (див. рис. Д5).

Загальна довжина внутрішньоквартальної мережі має бути, як можна, коротшою. Мережу прокладають паралельно фундаментам будинків на відстані не меншій, ніж 3 м від них.

Випуски будинків приєднують до внутрішньоквартальної мережі під кутом не менше 90 (за рухом стічної рідини), з'єднання труб різного діаметра здійснюється в оглядових колодязях за методом "шелига в шелигу", тобто верхня утворююча труб в колодязі знаходиться на одному рівні.

На каналізаційних мережах для доступу до трубопроводів, з метою їх огляду, промивання, прочищення і усунення заторів влаштовують оглядові колодязі.

Їх установлюють в місцях приєднання випусків, зміни напряму мережі, зміни діаметрів і зміни ухилу, в вузлових точках, на прямолінійних ділянках довжина яких перевищує 35 м (для труб діаметром до 150 мм). Останній колодязь на внутрішньоквартальній мережі, встановлений на 1,5-2,0 м від червоної лінії забудови, що з'єднує дворову мережу з колодязем міської мережі є контрольним. Усі оглядові колодязі, накреслені на мережі мікрорайону, повинні бути пронумеровані (ОК–1, ОК–2... КК) від початку внутрішньоквартальної мережі до вуличної каналізаційної мережі.

Мінімальний діаметр труб, який застосовують для внутрішньоквартальної мережі становить 150 мм [3]. За наявності на території кварталу об’єктів з великими витратами стічних вод необхідні діаметри труб знаходять за допомогою гідравлічного розрахунку.

Прокладання зовнішніх каналізаційних трубопроводів виконується з ухилом, який забезпечує самопливне відведення стічних вод. Швидкість стічних вод повинна бути не меншою за „самоочисну” швидкість. Самоочисні швидкості дозволяють запобігти осіданню завислих речовин у трубопроводі. Для створення самоочисних швидкостей передбачають такі ухили мереж: при d = 150 мм нормальний ухил становить 0,01, мінімальний – 0,008, при d = 200 мм нормальний ухил – 0,008, мінімальний – 0,005.

Максимальний ухил труб становить 0,15.

На генплані житлового району (рис. Д5) необхідно запроектувати внутрішньоквартальну каналізаційну мережу, проставити оглядові колодязі в належних місцях. Потім обрати напрям, за яким потрібно будувати поздовжній профіль (від будинку, що проектується до оглядового колодязя на міський каналізаційній мережі, куди потрібно скидати стічні води). По цьому напряму пронумерувати оглядові колодязі ( ОК–1, ОК–2... КК, МК).

На всіх ділянках мережі показати діаметри труб, довжини і ухили. Приєднувати внутрішньоквартальну мережу до міської бажано в одному місці.

Внутрішньоквартальні каналізаційні мережі укладають з керамічних, бетонних, пластмасових, а в разі належного обґрунтування – з чавунних труб.