Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Екон_аналіз.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

4.5.5 Аналіз собівартості продукції та фінансових результатів діяльності

Собівартість продукції є найважливішим показником, що характеризує результативність підприємства. Аналізуючи цей показник, необхідно в першу чергу установити, як зміниться собівартість 1 т харчової кислоти і пояснити причини відхилень. І тільки після цього проаналізувати структуру собівартості.

Звітну калькуляцію собівартості харчової кислоти представити в одній таблиці, а проектну (розраховану в КР з інвестування) – в іншій таблиці. Крім того представити калькуляції собівартості реактивної та продукції із відходів у відповідних таблицях та проаналізувати їх структуру. Зразок аналізу структури проектної собівартості харчової кислоти у порівнянні зі звітною представлено в табл. 4.9.

Таблиця 4.9 - Аналіз структури собівартості 1 т харчової кислоти

Елементи витрат

Питома вага, %

Відхилення

фактично

проект плану

абс., (+,-)

відн., %

1 Основна сировина

22,1

2 Допоміжна сировина та матеріали

37,8

3 Газ

4,9

4 Вода

0,6

5 Електроенергія

5,2

6 Скидання

8,5

7 Витрати на оплату праці

6,2

8 Нарахування на зарплату

2,3

9 Амортизаційні відрахування

8,1

10 Інші витрати

2,4

Собівартість реалізованої продукції

98,1

Адміністративні витрати

0,9

Витрати на збут

1,0

Повна собівартість

100,0

100,0

Аналіз структури собівартості свідчить, що вартість сировини і матеріалів у звітній собівартості складає практично 60 %, енергоресурсів - близько 11 %, трохи менше - витрати на оплату праці з нарахуваннями, як і сума амортизаційних відрахувань. Значна частка поточних витрат приходиться на скидання промислових вод - 8,5 % від загальної величини фактичної собівартості харчової кислоти. Приведена вище структура собівартості кислоти підтверджує високу матеріалоємність її виробництва, а виходить - і необхідність зниження питомих витрат сировини, палива й енергоресурсів та їх здешевлення, а також необхідність утилізації відходів.

Структура проектної собівартості 1 т харчової кислоти зміниться наступним чином… Високими є і фактичні витрати на 1 грн виробленої продукції. Цей показник залежить від структури й асортименту продукції, від оптових цін підприємства і від рівня собівартості продукції. Витрати на 1 грн виробленої кислоти на підприємстві до реконструкції виробництва дорівнюють 0,938, відбивають низьку її рентабельність – 6,6%, а після реконструкції знизяться, бо рентабельність продукції підвищиться…

Далі охарактеризувати фінансові результати до і після реконструкції.