Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Екон_аналіз.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

4.5.6 Аналіз тенденцій фінансового стану підприємств після реконструкції виробництва

Аналіз фінансового стану підприємства проводиться з метою поліпшення організації фінансів і підвищення ефективності їх використання. Зміст такого аналізу полягає у вивченні розміщення і використання засобів виробництва, платоспроможності підприємства, забезпеченості власними оборотними коштами, стану виробничих запасів, власних і запозичених джерел їх формування.

Основними джерелами даних для аналізу фінансового стану підприємства є бухгалтерський баланс і річний звіт (форма №1).

Чисті мобільні засоби (ЧМЗ) дозволяють визначити частку засобів, що залишаються в обороті підприємства після погашення короткострокової заборгованості. Підприємство значною мірою залежить від позикових засобів.

З загальної суми засобів, які має підприємство, 67,35 % засобів є його власністю, що підтверджується коефіцієнтом автономії (автономність повинна бути більшою 50 %).

Частку вільного капіталу, що не закріплена в цінностях іммобільного характеру, визначають коефіцієнтом маневреності. На підприємстві цей коефіцієнт склав -0,04, тобто ці цінності цілком відсутні.

Питома вага реального основного капіталу в загальному підсумку засобів, вкладених в активи, - це показник, що визначає масштаби підприємницької діяльності. При нормі 50 %, на підприємстві цей показник склав 69,99 %. При цьому питома вага суми нарахувань склала 46 %.

Коефіцієнт покриття відбиває кратність суми мобільних засобів стосовно короткострокових зобов'язань підприємства. Нормально, якщо коефіцієнт покриття більший 2,0. На жаль, на підприємстві цей показник склав лише 0,97.

Найгірше на підприємстві ідуть справи з ліквідністю. Так, коефіцієнт загальної ліквідності при нормі 1 дорівнював 0,627, а коефіцієнт абсолютної ліквідності при нормі 0,25-0,35 склав лише 0,0132. Це говорить про відсутність можливості у підприємства погасити свої борги в стислий термін.

З урахуванням вище викладеного можна зробити висновок, що підприємство до реконструкції мало вкрай хитке фінансове положення і низьку поточну платоспроможність.

Інвестування в реконструкцію виробництва покращить фінансовий стан, якщо суми інвестицій, взяті в кредит, будуть повернені в найближчий період завдяки експлуатації даного проекту за вартістю капіталу, вищою ніж кредит, з урахуванням проектних ризиків. Відповідь на це запитання може бути отримано за результатами оцінки ефективності досліджуваного проекту, аналізу беззбитковості та чутливості проекту і визначення його внутрішньої норми дохідності. Цей показник повинен бути вищим за рівень відсотку сплати за кредит. Далі зробити стислі висновки з деякими конкретними цифрами відносно того, що реконструкція виробництва дозволить розширити виробничу програму, збільшити обсяг реалізації, збільшити (зменшити) прибутковість, що певним чином відтвориться на майбутньому становищі підприємства.

Висновки

Перша частина висновків обов’язково повинна торкатись головних моментів теоретичних основ аналізу, що приведені в розд. 1 даної КР.

Харчова кислота знаходить широке застосування в промисловості та у побуті. Однак оцінка сучасного стану її виробництва на підприємстві показала низьку прибутковість діючого виробництва і передумови його реконструкції.

Це обумовлено наступними причинами.

Виробнича програма обмежується лише випуском харчової кислоти 1-го сорту та не передбачає переробку відходів в необхідну для національного господарства продукцію. Оцінка використання основних виробничих фондів показала можливість удосконалювання їх структури: частка активної частини складає лише 30,4 % від їх загальної вартості. Сума зносу вже досягла 50 %, що свідчить про низьку придатність фондів.

Погіршує сформовану на підприємстві виробничу ситуацію хиткий фінансовий стан підприємства і наявність відходів, які не можуть бути утилізовані при діючій технології виробництва харчової кислоти. Удосконалення технології дасть можливість випускати необхідну національному господарству продукцію, що забезпечить не тільки відвернений збиток, але і приріст прибутку. Це свідчить про те, що з метою підвищення конкурентоздатності продукції, розширення асортименту, поліпшення екологічності виробництва і виходу на нові ринки виробничий процес має потребу в удосконалюванні. Кон'юнктура ринку кислоти сприяє цьому. Реалізація потенційних можливостей подальшого підвищення конкурентоздатності продукції і прибутковості виробництва найбільш ймовірні в умовах реконструкції.

У цілому проведений короткий аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства показав недостатньо високу конкурентоздатність харчової кислоти, низькі техніко-економічні показники роботи підприємства, (хоча і намітилася тенденція до їх поліпшення), наявність відходів і необхідність їх утилізації. Можливість збільшення обсягу продажу і одержання необхідного для розвитку виробництва прибутку з’явиться лише при корінному поліпшенні використання ресурсів. Реальним, найбільш відчутним напрямком вкладення інвестицій є розширення потужності виробництва за умови утилізації відходів. А це здійснено в умовах повної реконструкції виробництва, технічне переозброєння на підприємстві розпочато: найбільш відповідальна стадія в технологічному процесі поліпшена - уведена глибинна ферментація.

З огляду на те, що рівень якості й ефективності діючого виробництва кислоти на дослідженому підприємстві нижче, ніж у підприємств конкурентів, при розробці перспективи розвитку підприємства для підвищення ступеня охоплення ринку і підвищення прибутковості виробництва кислоти необхідно передбачити підвищення її якості та дизайну, випуск у фасованому вигляді, організацію маркетингової служби, збільшення обсягів виробництва і розширення асортименту кислоти. Разом з тим ріст випуску продукції й організація виробництва кислоти підвищеної якості неможливий без утилізації відходів.

Порівняння основних техніко-економічних показників, що характеризують виробничо-фінансову діяльність підприємства до і після реалізації проекту, представити за аналогією із зразком нижче наведеної таблиці 4.10.

Таблиця 4.10 – Аналіз основних техніко-економічних показників підприємства

Найменування

показника

Од.

вим.

Значення показника

Відхилен-ня

фактично (в умовах проекту)

за проектом (відповідно до варіанта КР)

абс.,

(+,-)

відн.,%

1

2

3

4

5

6

7

1

Обсяг виробництва, у тому числі:

т/рік

харчова кислота 1-го сорту,

1450,0

реактивна кислота

-

продукція із відходів:

-

- міцелій

- фільтрат кальцію

- цитрогіпс

2

Обсяг реалізації

тис. грн/рік

Перерахова-но в умови проекту 24531,0

Продовження таблиці 4.10

1

2

3

4

5

6

7

3

Собівартість реалізованої продукції

тис. грн/рік

23012,2

4

Середньоспискова чисельність ПВП

чол.

200

5

Продуктивність 1-го працюючого

грн/чол

6

ФОП

тис. грн/рік

Перерахувати в умови проекту

7

Середньомісячна зарплата 1 працюючого

грн/чол.

Перерахувати в умови проекту

8

Середньорічна вартість ОВФ

тис. грн

6264,0

-

-

9

Фондовіддача

грн/грн

уточнити за перерахун-ком

10

Фондоозброєність

грн/чол

-//-

11

Собівартість 1 т харчової кислоти

грн

15870,75

13

Витрати на 1 грн ТП

грн/грн

0,938

14

Прибуток від реалізації продукції

тис. грн/рік

1518,8

15

Рентабельність продукції

%

6,6

16

Сума інвестицій

тис. грн

17

Чиста приведена цінність

тис/грн

18

Індекс дохідності

грн/грн

19

Внутрішня норма дохідності

грн/грн

20

Період окупності

років

З даних таблиці видно, що випуск за проектом стане більшим за фактичний випуск виробленої продукції. Показники використання ресурсів також матимуть тенденцію до збільшення, в основному, через неціновий фактор. Трохи знизяться витрати на 1 грн товарної продукції завдяки незначній економії по собівартості та вищій прибутковості виробництва. Рентабельність продукції складе значно більше, ніж 6,6 %, що свідчить про підвищення ефективності виробництва в умовах реалізації продукції за прийнятними цінами, передбачене проектом.

Розраховані попередні показники реконструкції виробництва кислоти на даному підприємстві свідчать про її доцільність (недоцільність), а саме період окупності, внутрішня норма дохідності, чиста приведена цінність проекту складатимуть…

Отже, аналіз ефективності проекту підтверджує необхідність і доцільність (не доцільність) варіанта, досліджуваного в курсовій роботі. Пояснити чому. Прийняті в процесі реконструкції проектні рішення економічно та екологічно вигідні чи не вигідні, і чому саме.

Тому обґрунтування доцільності реконструкції розглянутого виробництва в її повному варіанті свідчить про досягнення основної мети курсової роботи.