Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Екон_аналіз.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

1 Загальні положення

Дана курсова робота виконується при вивченні дисципліни «Економічний аналіз» (для напряму підготовки «Економіка і підприємництво» спеціальностей “Фінанси” та “Менеджмент”). Основними завданнями її написання є : закріпити теоретичні знання та оволодіти навичками в галузі економічного аналізу господарської діяльності підприємства, що сприятиме в майбутньому успішній аналітичній та управлінській діяльності магістрів та спеціалістів.

Основна мета курсової роботи – це аналіз виробничо-фінансової діяльності підприємства в умовах розвитку виробництва на базі дослідження теоретичних основ економічного аналізу і його окремих складових, відповідних обраній темі курсової роботи, методології та функціональним аспектам аналізу інвестиційного проекту і аналізу господарської діяльності підприємства в умовах реалізації проекту.

Для досягнення поставленої мети в курсовій роботі слід вирішити наступні завдання:

виконати огляд спеціальної літератури щодо теоретичних засад економічного аналізу та методики його проведення;

дати загальну характеристику досліджуваних виробництв та підприємства;

проаналізувати визначені раніше – в процесі обґрунтування доцільності інвестування – проектні показники виробництва продукції та ефективність запропонованого варіанту інвестиційного проекту реконструкції, її показників і, зокрема, внутрішню норму доходності проекту, прийнятну для здійснення реконструкції досліджуваного виробництва;

провести порівняльний аналіз техніко-економічних показників виробництва до його реконструкції і після реконструкції;

визначити за допомогою певних показників абсолютні і відносні відхилення в ступені використання виробничих ресурсів після реалізації проекту;

визначити вплив можливих проектних ризиків на базі аналізу чутливості NPV(чистої приведеної цінності проекту);

зробити висновки відносно аналізу беззбитковості проекту та економічного і фінансового стану діючого виробництва при виробленні продукції в обсязі на рівні готівкової, бухгалтерської та фінансової точок беззбитковості, проаналізувати чутливість проекту.

В першому розділі тема повинна бути розкрита у вигляді викладення коментаря, а не констатації понять, чутності, змісту з позицій потреб даного конкретного дослідження та її положення (формули, підходи) потрібно використовувати в практичній та проектній частинах курсової роботи, саме для цього і необхідне вивчення, огляд спеціальної літератури з досліджуваної проблеми.

Не повинно мати місце відтворення окремих понять, розрізнених витягів із літературного джерела.

Так, наприклад, аспекти проектного аналізу треба привести як напрям поступового (всебічного) впливу довкілля на проект або проекту на довкілля, на регіон робітників тощо.

На завершення будь-якого підрозділу курсової роботи потрібно привести підсумкове одне (два) речення, що підкреслює основну думку (положення) цього підрозділу. А після закінчення розділу необхідно привести стислі висновки, які разом з результатами теоретичних досліджень та з певним цифровим матеріалом результатів розрахунків в процесі аналізу використати в загальних висновках до курсової роботи.

Крім цифр, що характеризують проектні показники (розд. 2) потрібно їх коментувати за рівнем (зростанням, падінням, що це означає і таке інше), впливом на інші економічні показники і фінансові результати в цілому від реалізації проекту. Причому на кожну наведену таблицю спочатку необхідне посилання, а потім після неї – коментар хоча б стислий, з характеристикою, як вплине той чи інший показник (група показників) на економіку виробництва і на використання ресурсів або в цілому на фінансові результати. Дві таблиці підряд без тексту приводити неприпустимо.

Найменший підрозділ не може бути у вигляді однієї сторінки, тим більш підрозділи, що являють собою аналіз проектних показників, показників ефективності проекту, аналіз беззбитковості і чутливості проекту, впливу проекту по суті на фінансові результати.

В загальних висновках до курсової роботи не повинні знову з’являтись цитати і повтори із тексту окремих абзаців. Висновки повинні бути написані своїми словами і стисло (на 3-4 сторінки), за основними положеннями курсової роботи з цифрами та обгрунтуваннями, взаємопов’язано, щоб одна думка послідовно висловлювалась за іншою, при цьому – наступна щоб витікала із попередньої. Інакше кажучи, свої основні думки з приводу головних моментів досліджуваної проблеми в курсовій роботі і напрямків її вирішення, результати цифрових розрахунків, тенденції, що базуються на них і підсумкова таблиця показників з коментарем до неї, та з можливими рекомендаціями щодо покращення ситуації необхідно розмістити в заключній частині роботи.