Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Степанов, Фіцула.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Вольові якості особистості

Способи здійснення вольових актів у різних людей ін­дивідуально-своєрідні. Набувши у поведінці людини ви­значеності і стійкості, вони перетворюються на характер­ні вольові якості особистості.

Вольові якості відносно стійкі, незалежні від конкретної ситуації психічні утворення, що засвідчують досягнутий особистістю рівень свідомої регуляції поведінки, її влади над собою.

Таких якостей існує багато. Вони характеризують во­льову діяльність людини у позитивному і негативному ракурсах. Найважливішими позитивними якостями є ці­леспрямованість, принциповість, самостійність, витримка, рішучість, наполегливість та ін.

Цілеспрямованість. Полягає в умінні людини керува­тися у своїх діях і вчинках загальними і стійкими ціля­ми, зумовленими її стійкими переконаннями. Цілеспря­мовані люди завжди мають чітко прогнозовану поведін­ку, спрямовану на досягнення поставленої мети. Протилежна якість — недостатня цілеспрямованість — є ознакою слабовілля, яке проявляється в схильності люди­ни легко піддаватися випадковим спонуканням, обирати лише близькі цілі.

Принциповість. Виявляється в умінні людини ке­руватися у своїх діях і вчинках стійкими принципами і твердими переконаннями, в істинності яких вона впев­нилася і які прийняла як керівництво до дій. Принци­пові люди в повсякденному житті твердо відстоюють свою позицію, свої думки і погляди, не йдуть на сумнівні компроміси. Негативною вольовою якістю є безпринцип­ність.

Самостійність. Це вміння людини обходитися у сво­їх діях без сторонньої допомоги і критично ставитися до чужих впливів, оцінюючи їх відповідно до своїх поглядів і переконань. Вона виявляється в здатності за власною ініціативою ставити нові цілі, шукати власні оригінальні шляхи вирішення проблем, а не задовольнятися шаблона­ми. Несамостійність є типовим проявом слабовілля. Вона виразно виступає у формі навіюваності — схильності лег­ко піддаватися чужим впливам і порадам.

Витримка. Виражається в умінні своєчасно стриму­вати небажані спонукання, дії і вчинки. Це властивість особистості, в якій виражена і закріплена гальмівна фун­кція волі. Стримана людина завжди може керувати свої­ми почуттями, їх зовнішнім виявом, придушувати імпу­льсивні дії. Вона обирає такий рівень активності, який відповідає умовам, що склалися. Протилежною, негатив­ною, рисою є нестриманість.

Рішучість. її засвідчують здатність людини своєчас­но і без зайвих вагань приймати обґрунтовані та відпові­дальні рішення, твердо і непохитно впроваджувати їх у життя. Протилежна риса — нерішучість є проявом слаб­кої волі. Нерішуча людина завжди вагається, приймає рі­шення або надто повільно, або дуже поквапливо. Вона схильна відтягувати прийняття остаточного рішення чи його неодноразово переглядати.

Наполегливість. Сутність її полягає в умінні активно викликати дії, потрібні для подолання труднощів, і енер­гійно діяти під час досягання мети. Наполеглива людина не розгублюється перед невдачами, а, мобілізуючи свої си­ли, знову намагається досягти задуманого. Ненаполегливі люди легко пасують перед труднощами, піддаються сум­ніву і перестають діяти. Наполегливість відрізняється від впертості — необґрунтованого, нерозумного відстоюван­ня малопродуманих рішень.

Воля людини характеризується й іншими властивос­тями — сміливістю, мужністю, стійкістю, дисципліновані­стю. Вони є індивідуальним поєднанням складного комп­лексу якостей.

Сукупність позитивних вольових якостей утворює си­лу волі особистості, негативних — її вольову слабкість. Рівень розвитку різних вольових якостей є неоднаковим. Часто можна зустріти людей, у яких сильно розвинуті одні вольові якості і слабо розвинені інші. Наприклад, рішуча, але ненаполеглива людина приймає обґрунтовані та своєчасні рішення, проте не може втілити їх у життя.

Вольова слабкість людини може набувати навіть хво­робливих форм абулії й апраксії.

При абулії (гр. abulia — нерішучість) спостерігається патологічне порушення психологічної регуляції дій.

Апраксія (гр. аргахіа — бездіяльність) — складне по­рушення довільних цілеспрямованих рухів і дій, зумовле­не розладами в центральній нервовій системі.

Волю як регулятор поведінки не дано людині від при­роди. Вона формується у процесі життя і діяльності, під­коряючи поставленій меті всі дії особистості. Це особис-тісне надбання, яке розвивається під впливом виховання і самовиховання. Воно здобувається за постійного спілку­вання з людьми, у спільній роботі з ними. Розвинута і загартована воля дає змогу людині переборювати значні труднощі на шляху до мети.