Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Степанов, Фіцула.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Тема № 16 зміст освіти в україні

План

  1. Зміст і рівні освіти.

  2. Державні нормативні документи, що визначають зміст освіти.

  3. Система контролю за рівнем засвоєння змісту освіти у процесі навчання.

Одним із найважливіших завдань дидактики є окрес­лення відповідно до вимог суспільства змісту освіти, а та­кож забезпечення систематичності і послідовності на всіх рівнях освіти.

  1. Зміст і рівні освіти

Серед головних завдань розбудови вітчизняної сис­теми освіти є постійне збагачення змісту освіти знаннями, оволодіння якими сприяло б усебічному і гармонійному розвитку підростаючого покоління.

Сутність змісту освіти. Зміст освіти покликаний за­безпечити передавання, засвоєння підростаючим поколін­ням досвіду старших поколінь та його подальший розви­ток. Цей досвід складається із:

  • знань про природу, суспільство, техніку і способи мислення;

  • способів діяльності, що втілюються разом зі знаннями в уміннях і навичках особистості, яка засвоїла цей досвід;

  • творчої, пошукової діяльності з вирішення нових проблем, які виникають перед суспільством;

  • ціннісного ставлення до об'єктів або засобів діяль­ності людини, до інших людей та світу загалом.

Зміст освіти — система наукових знань, умінь і навичок, оволодін­ня якими забезпечує всебічний розвиток розумових і фізичних зді­бностей учнів, формування їх світогляду, моральної поведінки, під­готовку до суспільного життя.

Розробляючи зміст освіти, передусім зважають на те, щоб він відповідав потребам суспільства щодо формуван­ня всебічно розвиненої особистості. Навчальний матеріал, який включають до змісту освіти, повинен мати високу наукову і практичну значущість. При цьому слід врахо­вувати реальні можливості процесу навчання (закономір­ності, принципи, методи, організаційні форми, рівень зага­льного розвитку учнів, стан навчально-методичної і мате­ріальної бази) і забезпечувати соціально детерміновану єдність усіх навчальних предметів.

Види освіти. Залежно від мети і характеру змісту осві­ти розрізняють загальну, політехнічну й професійну освіту.

Загальна освіта — сукупність знань з основ наук про природу, суспі­льство, людину, а також необхідних кожній людині умінь і навичок.

Загальна середня освіта має три рівні: початкова, осно­вна, повна.

Політехнічна освіта — сукупність знань про головні галузі й науко­ві принципи виробництва, оволодіння загальнотехнічними вміння­ми, необхідними для участі в продуктивній праці.

Здійснюється вона насамперед у процесі вивчення предметів політехнічного циклу (фізики, хімії, біології, географії, математики), а також історії, літератури, право­знавства, трудового навчання. Вагоме значення мають практикуми, факультативи з машинознавства, автосправи, електротехніки тощо.

Загальна і політехнічна освіта — базові у профорієн­тації та професійному навчанні.

Професійна освіта — сукупність знань, практичних умінь і навичок, необхідних для виконання роботи в певній галузі трудової діяльності.

Професійну освіту частково дають загальноосвітні на­вчальні заклади в процесі профорієнтації, на факультативних заняттях, у різноманітних гуртках. Але головний шлях здобуття професійної освіти— навчання у профе­сійно-технічних училищах і вищих навчальних закладах різних типів і профілів.

Пріоритети розвитку освіти в Україні. Як система освіти в цілому, так і її зміст зокрема постійно вдоскона­люються. Національна доктрина розвитку освіти в Укра­їні передбачає такі пріоритетні напрями її реформування на 2002—2004 роки:

  • особистісна орієнтація освіти;

  • прищеплення національних і загальнолюдських цінностей;

  • постійне підвищення якості освіти, оновлення її змісту та форм організації навчально-виховного процесу;

  • створення для громадян рівних можливостей у здо­бутті освіти;

  • розвиток системи безперервної освіти та навчання протягом життя;

  • пропаганда здорового способу життя;

  • розширення україномовного освітнього простору;

  • забезпечення освітніх потреб національних мен­шин;

  • забезпечення економічних і соціальних гарантій для професійної самореалізації педагогічних, науково-педагогічних працівників, підвищення їх соціального ста­тусу;

  • розвиток дошкільної, позашкільної, загальної серед­ньої освіти у сільській місцевості та професійно-техніч­ної освіти;

  • органічне поєднання освіти і науки, розвиток педа­гогічної та психологічної науки, дистанційної освіти;

  • впровадження освітніх інновацій, інформаційних технологій;

  • створення індустрії сучасних засобів навчання і виховання, повне забезпечення ними навчальних закла­дів;

  • створення ринку освітніх послуг та його науково-методичне забезпечення;

  • інтеграція вітчизняної освіти до європейського та світового освітніх просторів.

Освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні в Україні. Система освіти в Україні передбачає здобуття її громадя­нами певних освітніх та освітньо-кваліфікаційних рівнів.

Освітній рівень означає задоволення потреб особистос­ті у здобутті загальної середньої та вищої освіти шляхом навчання у різних типах закладів освіти. Законом Укра­їни «Про освіту» встановлено такі освітні рівні: початко­ва загальна освіта, базова загальна середня освіта, повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, базо­ва вища освіта і повна вища освіта.

Освітньо-кваліфікаційний рівень передбачає здобуття певного рівня освіти і кваліфікації.

Встановлено такі освітньо-кваліфікаційні рівні: квалі­фікований робітник, молодший спеціаліст, бакалавр, спе­ціаліст, магістр.

Кваліфікований робітник — освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на базі загальної середньої освіти здобув кваліфікаційний розряд, що визначає сту­пінь його кваліфікації відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника.

Молодший спеціаліст — освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі повної загальної середньої освіти має загальнокультурну підготовку, спеціальні уміння та знання, має певний досвід їх застосування для вирі­шення типових професійних завдань, які передбачені для відповідних посад.

Бакалавр — освітньо-кваліфікаційний рівень фахів­ця, який на основі повної загальної середньої освіти має поглиблену загальнокультурну підготовку, фундаменталь­ні та професійно орієнтовані уміння та знання щодо уза­гальненого об'єкта праці і здатний вирішувати типові професійні завдання, передбачені для відповідних посад.

Спеціаліст — освітньо-кваліфікаційний рівень фахів­ця, який на основі кваліфікації бакалавра має спеціальні уміння та знання, певний досвід їх застосування для ви­конання складних професійних завдань, передбачених для відповідних посад.

Магістр — освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі кваліфікації бакалавра або спеціаліста здо­був поглиблені спеціальні уміння та знання інноваційного характеру, має певний досвід їх застосування для виконан­ня проблемних професійних завдань у певній галузі.

Наукові ступені. Законом України «Про освіту» ви­значено наукові ступені кандидата наук та доктора наук.

Кандидат наук — перший науковий ступінь в Укра­їні, що присуджують особам із вищою освітою, які скла­ли кандидатські іспити і захистили кандидатську дисерта­цію. Ступінь кандидата наук присуджують спеціалізовані вчені ради вищих навчальних закладів або науково-дос­лідних установ.

Доктор наук — науковий ступінь, який присвоюють особам, що захистили докторську дисертацію й мали до того, як правило, вчений ступінь кандидата наук (в Укра­їні) або магістра.

Наукові звання. Законом України «Про освіту» пе­редбачено наукові звання старшого наукового співробіт­ника, доцента і професора.

Старший науковий співробітник — вчене звання і штатна посада в науково-дослідних установах. Це звання присуджується докторам і кандидатам наук, які мають дру­ковані праці або винаходи і обіймають відповідні посади.

Доцент — вчене звання для викладачів вищих нав­чальних закладів, яке присвоюється особам, що мають, як правило, науковий ступінь кандидата наук, друковані на­укові праці або винаходи, є обраними на посаду.

Професор — вчене звання, що присвоюється найбільш кваліфікованим викладачам вищих навчальних закла­дів і науковим співробітникам науково-дослідних уста­нов. Його можуть мати особи, які мають учений ступінь доктора наук, в окремих випадках — висококваліфікова­ні спеціалісти, які не здобули вченого ступеня, але мають заслуги в галузі науки, техніки, багато років працюють на педагогічній ниві, а також є авторами друкованих праць і навчально-методичних посібників.

Академік — в Україні академічне звання, яке мають дійсні члени Національної академії наук України і низ­ки галузевих академій. Академіків обирають Загальні збори певної академії з числа вчених, які мають видатні наукові праці. Існують також звання «почесний акаде­мій» і «іноземний член».

Загалом ступенева освіта в Україні побудована з таким розрахунком, щоб забезпечити потребу народного господарства, культури і науки необхідною кількістю фахівців різного рівня підготовки.