Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації історія України ЕФ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
746.5 Кб
Скачать

Навчальна програма дисципліни «історія україни»

Модуль 1. Стародавня та середньовічна історія України

1.1. Вступ до курсу «Історія України»

Історія України як складова світової історії. Предмет, завдання, джерела вивчення та концептуальні засади історії України. Наукова періодизація історії України. Міжпредметні зв'язки у вивченні історії України.

Стародавня історія України

1.2. Первісне суспільство й перші державні утворення на території України

Поява найдавніших людей на території України. Формування, розвиток і занепад первіснообщинного ладу. Первісні люди та їх спосіб життя.

Трипільська культура. Патріархально-родові відносини, їх розклад. Розвиток землеробства і скотарства. Перший і другий великі суспільні поділи праці.

Державні об'єднання кіммерійців, таврів, скіфів, сарматів. Античні міста-держави Північного Причорномор'я: суспільний лад, господарство, побут, релігія.

1.3. Східні слов'яни

Найдавніші писемні та археологічні джерела про слов’ян. Велике переселення народів. Проблема походження слов'ян в історіографії. Розселення східних слов’ян. Розвиток землеробства, скотарства, ремесел. Суспільний устрій, побут, звичаї, вірування східних слов’ян. Державне об’єднання антів. Східнослов’янські об’єднання племен на території України. Суспільний устрій. Територіальна община та поява приватної власності. Відносини східних слов'ян із сусідніми народами.

Середньовічна історія Україна

2.1. Зародження української державності. Київська Русь

Передумови утворення держави Русь. Походження назви «Русь» та концепції створення Русі. Соціально-економічні та політичні фактори об'єднання слов'ян. Київське князівство Аскольда.

Основні етапи розвитку Русі. Внутрішня й зовнішня політика київських князів. Князювання Володимира Святославовича, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха. Запровадження християнства як державної релігії.

Суспільно-політичний лад та адміністративно-територіальний устрій Русі. Економічний розвиток, сільське господарство, землеволодіння й землекористування в Русі. Етнічні процеси в Київській Русі.

Міжнародне визнання Русі. Причини та наслідки політичної роздробленості Русі. Утворення самостійних князівств: Київського, Переяславського, Чернігово-Сіверського та ін. Перші згадки про етнотопонім «Україна».

2.2. Галицько-Волинська держава – спадкоємиця Київської Русі

Економічне і політичне зростання Галицького князівства. Внутрішня і зовнішня політика Ростиславичів. Ярослав Осмомисл. Об'єднання Галицького і Волинського князівств Романа і Данила. Соціально-економічний та політичний розвиток. Галицько-Волинська держава за наступників Данила Романовича. Поступове політичне ослаблення Галицько-Волинського князівства.

2.3. Українські землі у складі Великого князівства Литовського та інших держав

Зростання політичної могутності Великого князівства Литовського. Боротьба за Галицько-Волинські землі. Входження Волині, Чернігово-Сіверщини, Поділля, Київщини та Переяславщини до складу Литви. Політика литовських князів на українських землях. Суспільно-політичний устрій держави.

Кревська унія 1385 р. Литовський князь Вітовт, його політика. Зміна політичного курсу Литви. Ліквідація удільних князівств. Українські землі у складі Молдовського князівства, Угорщини, Московської держави та Османської імперії.

Соціальний устрій та господарське життя в Україні в ХІV-ХV ст. Розвиток сільського господарства. Аграрна реформа 1557 р. Формування панщинно-фільваркового господарства. Розвиток ремесла, промислів, торгівлі. Духовне життя. Зростання міст, магдебурзьке право.