Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації історія України ЕФ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
746.5 Кб
Скачать

Лист селян до бюро скарг про голодування в селах Білоцерківського району на Київщині (8 березня 1932 р.) (витяг)

Чи законно це, що людей оставили без куска хліба, жодного фунта зерна, чи можна ж прохарчувати 5 місяців дітей одною картоплею, якої уже нема, день од дня голодних збільшується. Чи знає історія такий час, який зробила зараз радвлада.

В такі люті морози викидати голих і голодних на мороз малих і великих, з такого «добровільного» вступу в колгосп толку не буде, бо і члени колгоспу не одержують жодного фунта хліба з 1 листопада 1931 р., вивезено хліб до одного фунта в хлібозаготівлю. Робоча худоба кожен день пропадає, бо нема соломи, не то що овса або дерті. ... Тисячі пудів забрано і снопами і зерном, але грошей людям не всплачувано до сього часу, …, багато забрано хліба, борошна, сала, м'яса і т.п. і забрано бригадами, а частково здано до колгоспів, де розбиралось по домах правліннями. За що мучать селян, за що гине худоба? За останні три роки врожайність зменшилась із 100% на 10% і менше. Наприклад, жито дало з 1 га 4-5 цент., яра пшениця з 1 га70 кг. Це [в] колгоспах, в одноосібних зменшилось менше, бо і їм теж кожен рік наділяють землею. Чому в Москві пуд житнього борошна коштує 7 крб., а у нас 90 крб., певно вродило там краще? …

Степан Мартиненко, М. Хуторний, М. Шевченко – чл. колгоспу.

Дайте хліба! Дайте хліба! Дайте хліба!

Укр. іст. журн. – 1989. – № 8. – С. 110.

З листа ЦК КП(б)У всім секретарям райкомів, головам райвиконкомів, уповноваженим обкомів про обов'язкове вивезення всіх наявних колгоспних фондів, у тому числі і посівного, в рахунок виконання плану хлібозаготівель (24 грудня 1932 р.) (витяг)

У зв'язку з відміною постанови ЦК КП(б)У від 18 листопада ц.р. про колгоспні фонди пропонуємо:

1.У всіх колгоспах, які не виконали плану хлібозаготівель, в п'ятиденний строк вивезти всі без винятку наявні колгоспні фонди, у тому числі і насінний, в рахунок виконання плану хлібозаготівель.

2.Всіх, хто чинить цій справі опір, у тому числі й комуністів, заарештувати і віддавати під суд.

3. Попередити всіх голів колгоспів, що у випадку, якщо по закінченні вказаного строку будуть виявлені якісь невивезені або приховані фонди, клуні і т.д., голови, а також інші винуваті в цьому посадові особи будуть притягнуті до судової відповідальності і суворо покарані.

Косіор, Строганов, Алексєєв

Голод 1932-1933 років на Україні: очима істориків, мовою документів. – К.: Політвидав України, 1990. – С 296.

Доповідна записка і. Леплевського м. Єжову про операції щодо куркулів (вересень 1937 р.) (витяг)

У відповідності з Вашим наказом № 00147 про операцію щодо куркулів, кримінальних злочинців та інших кр. елементів для України був встановлений ліміт по 1-й категорії – 8 тис. чоловік і по ІІ-й категорії – 20800 чоловік. За моїм клопотанням від 5 вересня ц.р. ліміт 1-ї категорії був Вами збільшений на 4 тис. 200 чоловік.

З початку операції до 27 вересня ц.р. обласними трійками по Україні в цілому вже засуджено 23158 чоловік, по I-й категорії – 5 тис. 458, по ІІ-й категорії – 13700 чоловік. …

На 28 вересня на Україні є ще 13764 заарештованих по куркульській операції, справи на яких не розглянуті трійками, крім того, в обласних трійках НКВС УРСР є матеріали, на основі яких можна ще репресувати понад 15 тис. чоловік. Тим більше, що в зв'язку з організацією на Україні 4-х нових областей (Полтавської, Миколаївської, Житомирської, Кам'янець-Подільської) і наближенням тим самим керівництва з обласних центрів до районів посилюється оперативний натиск на куркульські та інші контрреволюційні елементи. Прошу затвердити додатково ліміти для України по 1-й категорії – 4500 чол., по ІІ-й категорії – 15200 чоловік.

Літературна Україна. – 1993. – 29 липня.