Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації історія України ЕФ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
746.5 Кб
Скачать

4.2. Економічний та соціально-політичний стан України в 1920-1930-х рр.

Радянська Україна в системі міжнародних відносин. Утворення СРСР. Конституційний статус УСРР. Союзний договір від 30 грудня 1922 р.

Суспільно-політичне життя в Україні в 1920-ті р. Ліквідація багатопартійності. Голод 1921-1923 рр. НЕП, особливості його здійснення в Україні. Концепція планової економіки. Курс на форсовану індустріалізацію. Виробничі рухи. Українське село 1920-1930 рр. Хлібозаготівельна криза 1928-1929 рр. Колективізація. «Розкуркулення». Голодомор 1932-1933 рр.

Політика коренізації. Національно-культурна політика. Боротьба з «буржуазним націоналізмом», «націонал-ухильництвом». «Розстріляне відродження».

Формування культу особи Сталіна. Утвердження тоталітарного режиму в Україні, репресії. Конституція УРСР 1937 р.

Західноукраїнські землі в 1920-1930-х рр. Розвиток національно-визвольного руху. ОУН, УНДО, КПЗУ.

4.3.Україна в роки Другої світової війни.

Причини і початок Другої світової війни. Українське питання напередодні та на початку Другої світової війни. Пакт про ненапад. Вступ Червоної армії на західноукраїнські землі. Політика сталінського режиму на західноукраїнських землях. Радянсько-німецький договір про дружбу і кордони (вересень 1939 року).

Початок Великої Вітчизняної війни. Оборонні бої радянських військ в Україні. Причини поразок Червоної армії. Бойові дії на південно-західному та південному напрямках. Оборона Києва, Одеси, Севастополя. Бої за Донбас. Окупаційний режим в Україні. План «Ост». Радянське підпілля, партизанський рух. Діяльність ОУН-УПА. Визволення України Червоною армією. Завершення об'єднання українських земель. Втрати України в Другій світовій війні.

4.4. Україна в роки відбудови (1945-1950 рр.)

Міжнародна діяльність України. Відбудова народного господарства, особливості соціальної політики. Голод 1946-1947 рр.

Соціально-економічні та культурні перетворення, національна політика в західних областях України. Насильницька колективізація. Масові депортації та репресії. Опір населення. Церковний собор 1946 р. та його наслідки.

4.5.Україна в другій половині 1950-х - середині 1980-х років

Хрущовська «відлига» в Україні. Боротьба проти культу особи Сталіна. Початок реабілітації жертв репресій. Економічні реформи та соціальні програми М.С.Хрущова. Дисиденти в Україні. «Шістдесятники».

Зміни керівництва у жовтні 1964 р. Реформи середини 1960-х рр. Зупинення реабілітації. Деформації в економіці України. Наростання екологічної небезпеки. Екстенсивний розвиток сільського господарства.

Звільнення П.Ю.Шелеста. Обмеження прав України. В.В.Щербицький та русифікаторська політики. Репресії 1960-1970-х рр. Розгортання дисидентського руху.

4.6.Поглиблення кризи тоталітаризму і проголошення незалежності України

М.С.Горбачов та «перебудова». Економічна ситуація в другій половині 1980-х р. Чорнобильська катастрофа. Відновлення критики сталінізму. Зростання політичної активності народу. Реабілітація політичних в'язнів. Викриття злочинів тоталітарного режиму. Народний рух України. Демократизація суспільно-політичного життя. Реформа виробничої системи. Вибори до Верховної Ради УРСР.

Декларація про державний суверенітет України. Спроба серпневого (1991 р.) перевороту у Москві. Акт проголошення незалежності України. Заборона діяльності КПУ. Демократизація суспільства, відродження національних традицій, розширення сфери вжитку української мови.

Загальноукраїнський референдум 1 грудня 1991 р., вибори Президента України. Л.М.Кравчук. Денонсація Договору 1922 р. про утворення СРСР. Угода про Співдружність незалежних держав. Затвердження державної символіки України.