Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika1 (1).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Тема 9. Професійне самовизначення студента. Самостійна робота Завдання № 1

Робота в мікрогрупі. Збір інформації про ділові властивості, а саме організаторські здібності менеджера.

Організаторські здібності виявляються в умінні:

  • оцінити ситуацію, визначити черговість завдань, розрахувати термін їх виконання;

  • своєчасно приймати аргументовані рішення, узгоджуючи свої задуми з реальними умовами і забезпечувати їх виконання;

  • направляти, координувати та контролювати діяльність підлеглих; раціонально розподіляти працю між співробітниками та інструктувати їх, забезпечити їх взаємодію;

  • домагатися реальної персональної відповідальності кожного за виконання доручених завдань;

  • підтримувати дисципліну виконання, налагодити дієву систему контролю результатів їх діяльності;

  • йти на виправданий ризик в умовах невизначеності, обмеженості інформації та нестачі часу;

  • активно використовувати для досягнення мети зовнішні фактори та зміну обставин;

  • створювати оптимальні комбінації наявних ресурсів.

Завдання № 2

  1. Індивідуальна робота. Визначення власних життєвих орієнтирів.

Свій життєвий орієнтир та власні думки щодо того як потрібно поводитися, щоб досягти головної мети життя, слід записати в щоденник-звіт з практики

Взагалі між бажанням, мрією і метою величезна різниця. Одна справа - хотіти бути багатим, здоровим і красивим, а інше - зуміти цього досягти. Всі наші розпливчасті мрії досяжні, якщо ми зуміємо конкретизувати бажання настільки, щоб мати уявлення про те, який перший крок потрібно зробити. Мета повинна бути чітко сформульована, бажано записана на папері. Коли ми робимо щось фізично - записуємо мету на папері, набираємо на клавіатурі, запускаються тисячі невідомих нам механізмів по перетворенню нашу мету в реальність. Тому для досягнення мети дуже важливо, щоб вона була чітко сформульована і записана.

 Поставте або проаналізуйте свої цілі. Мета повинна бути сформульована позитивно, в теперішньому часі і від першої особи. Позитивно - це означає без частки «не». Наша підсвідомість частку «не» блокує, не сприймає, і виходить, що ви закріплюєте негативний, протилежний образ. Наприклад, «Я не бідний» і «Я бідний»! Якщо мета сформульована в загальному вигляді, як вище, то запитайте себе: а що конкретно зміниться, коли я її досягну. У чому буде виражатися моє багатство, наприклад? Для того щоб мета стала дійсно працюючої, її треба перевести на конкретний рівень. Щоб образно уявити, про що йде мова, наведу такий приклад. Порівняйте дві мети: «Хочу, щоб стало ясно!» І «Хочу поміняти проводку, додати ламп, щоб у будинку стало світліше!» До речі, помітили: щоб досягти другої мети, не потрібно володіти надприродними здібностями і спеціальними технічними знаннями?

 Оцініть свої ресурси. Оцініть і, знову ж, запишіть, де ви перебуваєте зараз по відношенню до вашої мети. Якими якостями володієте, якими знаннями і практичними напрацюваннями. Проведіть аналіз сьогоднішнього вашого витрачання ресурсів, а це - час, гроші, допомога інших людей, в якому місці витрати можна перекроїти.

 

Створіть яскравий і чіткий образ себе в майбутньому. Додатковою перевіркою вашої мети послужить залучення сенсорного досвіду шляхом створення яскравого і чіткого образу себе в майбутньому і того, що ви хочете мати. Дайте відповідь на питання: Як я дізнаюся про те, що отримав бажаний результат? Що побачу, почую, відчую, коли досягну своєї мети? Яка буде моя поведінка, думки і почуття, коли я досягну бажаного стану? Чим конкретніше і яскравіше буде ваш образ, тим швидше ваше несвідоме почне працювати на досягнення бажаного.

 Ваша мета повинна відповідати на питання «Де?» І «Коли?» Це необхідно для того, щоб ваш намір здійснювався в потрібний час і в потрібному місці. Мета буде досягнута з більшою ймовірністю тоді, коли вона конкретна, якщо ваша мета - коли-небудь прикупити квартиру, то це не мета, а мрія.

 Перевірте свою мету на доречність. Кінцевий результат повинен супроводжуватися позитивними ефектами, тобто бути не шкідливий. Потрібно визначити: як бажаний результат вплине на ваше життя і життя інших людей. Переконайтеся, що ваше бажання знаходиться в гармонії з вами і навколишнім світом. Відповідь на питання «Згоден (а) чи я на можливі наслідки?» Допомагає взяти відповідальність за здійснення свого наміру і в кінцевому підсумку за своє життя.

 Визначте необхідні ресурси для досягнення мети. Визначте, які ресурси вам потрібні, щоб домогтися бажаного результату. Якщо ви якісно виконали крок другий, то зробити це буде нескладно. Визначте, які якості вам необхідні, яких знань не вистачає. При визначенні необхідних ресурсів часу і грошей пам'ятайте, що зазвичай ми платимо або грошима, або часом. Звідси і буде виникати ваш висновок: якщо ви володієте грошовими ресурсами, то результат отримаєте швидше, але його ефект буде короткочасним; якщо ви вкладаєте свій час, то результат прийде пізніше, але буде надійніше. Знову ж, з аналізу у другому кроці вам має стати зрозуміло, чи можете ви і за рахунок чого залучити додатковий час і кошти.

 Визначте перешкоди до досягнення результату. Задайте собі питання: Що може перешкодити мені в досягненні мети? Які труднощі, перешкоди можуть виникнути на моєму шляху? Чи може відбутися щось несприятливе для мене, якщо моє бажання здійсниться? Відповіді на ці питання можуть внести корективи в саму постановку мети, але це і є робота над досягненням мети.

 Визначте перші кроки і починайте діяти. Після постановки мети переходите до планування конкретних кроків щодо її досягнення. Якщо мета занадто велика і відразу досягти її може бути важко, розбийте її на більш дрібні, легко досяжні. Напишіть список простих дій (кроків). Перший крок є запуском основної програми дій. Цей список кроків теж повинен бути складений таким чином, щоб ви могли контролювати його виконання.

Конкретизуйте кожне з дій і всю мета за термінами. Завжди корисно встановлювати тимчасові рамки: термін, протягом якого необхідно отримати кінцевий результат. Конкретизуйте кожне з дій і всю мета, співвідносячи з кількістю необхідного часу і максимально допустимим терміном його виконання. Якщо термін буде занадто малий, то, відчуваючи його нереальність, ви можете взагалі не приступити до дій. З іншого боку, занадто тривалий термін не мотивує до негайних дій: здаватиметься, що часу вистачає, і ви будете постійно відкладати конкретні дії на потім. Крім того, у випадку, якщо в результаті намічені терміни ви з якихось причин не зможете дотримати, замість того щоб відмовитися від поставленої мети, досить буде переглянути їх і все-таки досягти свого.

 

Здійснення того, що ви намітили. Буває, що людина починає щось робити, деякий час у нього все йде добре, поки його не осягає невдача, зрив або вона не опиняється в глухому куті. Нічого не погіршується, але й не поліпшується. Тоді основним завданням стає знайти в собі сили не відмовитися від досягнення своєї мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]