Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Соціальна педагогіка (підручник)

.pdf
Скачиваний:
779
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ М. П. ДРАГОМАНОВА ІНСТИТУТ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ТА УПРАВЛІННЯ

Д0 175-річчя університету

ПІДРУЧНИК

За редакцією професора Капської А. Й.

5те видання, перероблене та доповнене

Затверджено Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів

Київ «Центр учбової літератури»

2011

УДК 37.013.42(075.8)

ББК 74.6я73

С 69

Гриф надано Міністерством освіти і науки України

(Лист № 1/11 546Д від 15.07.2009)

Рецензенти:

Євтух М. Б. дійсний член АПН України, доктор педагогічних наук, професор; Сисоєва С. О. – член-кореспондент АПН України, доктор педагогічних наук, профессор.

Харченко С. Я. – доктор педагогічних наук, профессор;

Авторський колектив:

КапськаА. Й. – докторпед. наук(керівникколективу): розд. 1 – § 1; розд. 2 – § 1, 2, 3, 4; розд. 3 – § 4; розд. 6 – § 2, 3, 4; розд. 7 – § 3, 4, 5; розд. 8 – § 4, 5; розд. 9 – § 2;

БезпалькоО. В. – докторпед. наук: розд. 1 – § 4; розд. 4 – § 1; розд. 5 – § 1; розд. 7 – § 2; ВайнолаР. Х. – канд. пед. наук: розд. 8 – § 1, 2; ВакуленкоО. В. – канд. пед. наук: розд. 7 – § 6; розд. 9 – § 4; ВольноваЛ. М. – канд. пед. наук: розд. 7 – § 1; ГодлевськаА. І. – канд. пед. наук: розд. 5 – § 2; ЗавацькаЛ. М. – канд. пед. наук: розд. 8 – § 3; розд. 9 – § 3;

КарпенкоО. Г. – докторпед. наук: розд. 1 – § 2, 3; розд. 3 – § 2, 3; розд. 4 – § 4, 5;

МирошніченкоН. О. – канд. пед. наук: розд. 6 – § 1, 5; ОлексюкН. С. – канд. пед. наук: розд. 5 – § 6;

ПетрочкоЖ. В. – канд. пед. наук: розд. 3 – § 5; розд. 4 – § 2, 3(співавт. – БиковськаО. В.); ПєшаІ. В. – канд. пед. наук: розд. 5 – § 3, 4, 5 (співавт. – КомароваН.М.); ПоліщукЮ. Й. – докторпед. наук: розд. 9 – § 1; ТименкоВ. М. – канд. пед. наук: розд. 1 – § 5; розд. 3 – § 1.

С69 Соціальна педагогіка. 5-те вид. перероб. та доп. Підручник./ За ред. Капської А. Й.К.: Центр учбової літератури, 2011 – 488 с.

ISBN 978 966 364 915 3

Відповідно до програми дисипліни розглядаються проблеми організації та методики обліку основних господарських операцій з виконання кошторису доходів і видатків бюджетних установ, наводиться характеристика нового плану рахунків, норм облікових регістрів і балансу, порядок закриття рахунків і визначення результатів виконання кошторису. Розглядаються облік фінансування, грошових коштів, доходів і видатків загального та спеціального фондів, необоротних активів, запасів, розрахунків і зобов’язань. Окремий розділ присвячено характеристиці звітності бюджетних установ та порядку її складання і подання.

Враховано всі зміни в обліку станом на 1 грудня 2010 р. Розраховано на студентів спеціальності «Облік і аудит», може бути корисним бухгалтерам бюджетних установ і організацій.

УДК 37.013.42(075.8) ББК 74.00я73

ISBN 978 966 364 915 3

©Капська А. Й., Безпалько О. В., Вайнола Р. Х., 2011.

©Центр учбової літератури, 2011.

ПЕРЕДМОВА

У êожній державі, яê і в житті êожної людини, є таêі періоди, êоли їй потрібна допомоãа іншої людини, ãрóпи людей, цілоãо сóс- пільства. І в цій ситóації особливó роль можóть відіãравати яê соці- альні інститóти, таê і оêремі спеціалісти, серед яêих соціальний пе- даãоã і соціальний працівниê посідають особливе місце. Сóспільна потреба ó таêих фахівцях сьоãодні вêрай необхідна.

Водночас ми добре óсвідомлюємо, що лише професійно êомпетентний спеціаліст може вирішóвати ті сêладні, сóперечливі і болючі проблеми, яêі назріли ó молодій державі, що переживає êризовий період своãо становлення. Саме з цією метою і зроблена нами спроба підãотóвати навчальний підрóчниê “Соціальна педаãоãіêадля стóдентів і праêтиêів соціальної сфери. Ми зосередили зóсилля на проблемах найбільш болючих і тривожних ó сьоãоденні яê допомоãти êризовій сімї, дітям-сиротам, дітям та молоді, схильним до нарêоманії, тютюнопаління, правопорóшень, дітям та молоді з особливими потребами. Водночас автори праãнóли дати праêтиêам та стóдентам і теоретичні знання, яêі можóть сприяти підвищенню їх професійноãо рівня й ефеêтивності соціально-педаãоãічної діяльності.

Заãалом перші роêи в історії Уêраїни яê століття пошóêів, пере- творень, досяãнень і помилоê ó баãатьох ãалóзях наóê. Проте нам не хотілося б, щоб вони запамяталися яê роêи, яêі принесли біль і розчарóвання людям. І яêщо соціальні педаãоãи і соціальні працівниêи зможóть сêористатися поданою ó підрóчниêó інформацією, то це дає надію, що ó роботі з дітьми і молоддю ними бóде зроблено менше похибоê. А відтаê допомоãти молодомó поêолінню не лише самореалізóватися, самовдосêоналитися, а й óсвідомити свою роль ó створенні і наповненні змістом тоãо со- ціóмó, в яêомó їм жити і сьоãодні, і завтра.

Автори бóдóть щиро вдячні всім, хто заціêавиться змістом цієї êниãи і виявить бажання в подальшомó співпрацювати з нами ó ãа- лóзі професійної підãотовêи спеціалістів соціальної та соціально-педаãоãічної сфери.

З поваãою, êолеêтив авторів

3

РОЗДІЛ 1. СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ

§ 1. Предмет та завдання соціальної педагогіки

Процеси, які відбуваються в сучасному суспільстві, загострили інтерес до розвитку і соціального становлення людини у конкретному соціуму, діяльності. Суспільство характеризується “відкритістю”, багатофакторністю й різноспрямованістю впливів на молоде покоління, несучи водночас як розширення можливостей розвитку людини, так і певний потенціал негативних впливів. Тому назріла потреба у розробці наукових основ соціалізації і виховання дітей та молоді у єдності та взаємозв’язку, корекції соціальної, в тому числі молодіжної й освітньої політики.

Відродження в Україні соціальної педагогіки в кінці ХХ ст. об’єктивно відображає цю потребу часу. Відкритість педагогічної науки до соціальних явищ, взаємодія соціального середовища і середовища педагогічного є фундаментом для нового етапу розвитку педагогіки середовища, яка системно вивчає відносини таких компонентів, як час – соціум – виховання – соціалізація – особистість.

Можна сказати, що на початку XXІ ст. соціальна педагогіка усталилася як самостійна галузь педагогічного знання, яка має за мету вивчення освітньо-виховного потенціалу суспільства, способів педагогізації соціального середовища для більш успішної соціалізації і розвитку особистості протягом всього життя [1; 2; 3; 6].

Соціальна педагогіка детермінована історично за своєю суттю. Сучасний статус соціальної педагогіки був підготовлений, ходом історичного розвитку України і обумовлений політичним, економічним, соціально-культурним, освітнім рівнем розвитку країни.

Тому соціальну педагогіку можна розглядати як науку, яка розкриває вплив на педагогічний процес конкретних соціокультурних умов, які виконують роль посередника між соціальним середовищем і окремими галузями педагогічного знання, тісно пов’язану з цивілізацією розвитку суспільства і з становленням соціальногромадських відносин.

Соціальна педагогіка спрямована на перетворення соціального середовища, попередження конфліктів, оптимізацію стосунків особистості і соціуму. Тому завданнями соціальної педагогіки є: пошуки

4

Розділ 1. Соціально-педагогічна діяльність на сучасному етапі розвитку

методів і засобів попередження проблем, виявлення і обґрунтування шляхів усунення причин, які породжують ці проблеми, розроблення умов і забезпечення превентивної профілактики різних негативних явищ, відхилень у поведінці людей і, таким чином, оздоровлення соціального мікросередовища.

Звичайно, той факт, що соціальна педагогіка виокремилась із педагогіки, свідчить проте, що ті самі процеси і явища, які вивчаються педагогікою, тут розглядаються у певному специфічному аспекті. І специфіка цієї нової галузі педагогічних знань обумовлена словом “соціальна”.

Поняття “соціальна” вбирає в себе всі чинники, пов’язані з людиною, взаємодією людей, з різними формами їх спілкування у соціумі. Тому можна сказати, що предметом уваги соціальної педагогіки є не лише власне людина, а людина у середовищі, у взаємодії з різними соціальними інститутами: сім’єю, дошкільним закладом, школою, підлітковим чи молодіжним об’єднанням, закладами культури

іспорту та ін. Соціально-педагогічне середовище, з яким взаємодіє кожен індивід, – це і соціально-психологічний клімат середовища,

іприродні, соціокультурні та економічні умови, звичаї й традиції, окремі особи і групи людей, це вся держава з її інституалізованими структурами.

Можна стверджувати, що соціальна педагогіка вступає у міждисциплінарні контакти з соціологією освіти, соціологією виховання, педагогічною і соціальною психологією, психологією управління [3, сс. 16-17]. Але при цьому варто акцентувати увагу на одній особливості, обов’язково притаманній соціальній педагогіці, – гуманістична спрямованість, єдність вимог і поваги до дітей і молоді, а відтак – співробітництво, співдружність, співтворчість соціального педагога і особистості [1. С. 16].

Соціальна педагогіка покликана розглядати особистість як фокус системи соціально-педагогічного впливу, як початковий і кінцевий пункти багатогранного процесу соціалізації. Це означає, що всі педагогічні механізми і засоби мають розглядатися з урахуванням їх функціонування в цілісній системі соціуму, тобто в усіх сферах суспільного життя. Останнє і зумовлює необхідність розробки нових соціально-педагогічних проектів і технологій.

Специфіка соціальної педагогіки полягає в тому, що вона осмислює закономірності і розробляє проекти і програми формування не лише і не стільки професійно-кадрового потенціалу суспільства,

5

Соціальна педагогіка

скільки людини як особистості, спеціаліста як особистості. Це змушує соціальну педагогіку розглядати особистість не як стан, а як стадію, фазу, рівневу форму буття одиничного представника людського роду. Згідно з більшістю відомих нам точок зору, об'єктом соціальної педагогіки виступає особистість. Однак у деяких дослідженнях об'єкт уточнюється і визначається як особистість в її становленні та розвитку, тобто в процесі соціалізації. Разом із тим, поняття особистості, що стабілізувалося на сьогодні, достатньо широке. До нього входять найрізноманітніші характеристики людини від формально-динамічних властивостей темпераменту до світогляду і життєвих принципів. Подібне розширене тлумачення ускладнює розуміння самого феномена особистості та її суті і призводить до неможливості розмежування завдань повноцінного розвитку, навчання та виховання людини.

На наш погляд, найбільш обґрунтованим і логічним є поняття особистості як особливий спосіб існування людини, як члена суспільства, як представника певної соціальної групи, тобто соціокультурної реальності. Такий підхід широко представлений у психології і добре узгоджується із соціально-філософським та соціологічним підходами. А це якраз дозволяє розглядати проблему становлення та розвитку особистості з позиції міждисциплінарної, а по суті – соціально-педагогічної.

Розглянемо більш детально ті характеристики особистості, в яких відображається її соціокультурна природа. Саме за рахунок подальшого уточнення та конкретизації цих характеристик нам видається можливим визначити предмет і основну функцію соціальної педагогіки як науки та практичної дисципліни. Достатньо чітко феномен особистості виявляється в позиції людини, у взаємовідносинах її з іншими людьми, розкривається у її життєвих цілях та мотивах, у засобах поведінки і дій стосовно своїх загальних цілей та завдань. Таким чином, поняття особистості тісно пов'язане з поняттям позиції і співвідносних з поняттями соціальної ролі і соціального статусу. Під поняттям соціальної ролі найчастіше розуміють програму, яка відповідає очікуваній поведінці людини в тій чи іншій соціальній групі. По власне – це заданий, визначений статус участі особи в житті суспільства. Поняття «статус» описує поведінку людини, введеної до системи соціальних відносин, що склалися, де для неї відведені місце та засіб дії, тип нормативної поведінки у статусній системі, яку регулюють наші стосунки і дії. Хоча поняття

6

Розділ 1. Соціально-педагогічна діяльність на сучасному етапі розвитку

статусу і ролі є адекватними характеристиками особистості з боку її зовнішніх, найбільш очевидних проявів, вони не охоплюють самої суті особистості. Суть особистості пов'язана із здатністю людини діяти вільно, самостійно та відповідально, тобто виходити за межі статусно-рольових обмежень та нормативних розпоряджень. Місце людини в соціальному житті може бути задане, продиктоване волею і обставинами. Одночасно це саме місце в житті мусить бути вибране, знайдене, завойоване самою людиною, за її власною волею і вільно усвідомленим вибором. У такому випадку варто говорити про вибір людиною позиції в житті, про її особистісне самовираження, а позицію можна вважати найбільш цілісною характеристикою людини як особистості. Особистість в такому аспекті – це людина, що вільно, самостійно і відповідально визначає своє місце в житті, в суспільстві, в культурі.

На підставі сказаного стає зрозуміло, що особистість – це цілком соціокультурне утворення, суб'єкт, що вільно визначився та виробив свою позицію у просторі культури і в часі історії. Проте особистість – це не раз і не назавжди сформована якість, стан, структура, а засіб дій, образ буття, суб'єкт дій. Кожна людина повинна утверджувати себе як особистість, обираючи та обстоюючи власні позиції. Отож, особистість – є специфічний спосіб існування людини, а відтак можна говорити і про особливе особистісне буття людини. Таким чином, буття забезпечується завдяки особистісним утворенням. Ці утворення, своєю чергою, формуються та складаються лише за умови виходу людини на особливий рівень життєдіяльності, при веденні людиною індивідуального способу життя. Особистість – це повне самовизначення людини у всій сукупності дій, стосунків з іншими, її спрямувань та орієнтацій.

Таким чином, соціальна педагогіка як наука покликана узагальнювати результати, що стосуються закономірних відносин, логіки взаємозв'язків, структурно-функціональних взаємодій всіх складових, які утворюють зміст процесу соціалізації. Як практична дисципліна, соціальна педагогіка покликана будувати технології, що забезпечують успішне проходження процесів, які стосуються соціалізації. Тепер ці технології соціалізації втілюються у вигляді різних соціальних служб, покликаних часом. Водночас особистість не лише засвоює соціальний досвід, але й реалізує свої задуми, будує відносини на свій розсуд, тобто виступає суб'єктом соціальних відносин. Суб'єктність в соціальних стосунках є результатом сформо-

7

Соціальна педагогіка

ваності особистісного рівня. Завдяки наявності особистісного рівня стає можливим індивідуальне самовизначення як умови самореалізації особи. Саме останнє є втіленням справжньої соціальної природи людини.

Варто зазначити, що саморегуляція особи можлива не всупереч суспільству, а завдяки йому, тобто через засвоєння та творче використання різноманітного соціального досвіду. Сам процес особистісного самовизначення та самореалізації є найбільш повним втіленням соціальної природи людини. При такому розумінні призначення та завдань соціальної педагогіки, закономірності та технології виховання потрапляють у сферу її інтересів. На основі викладених вище положень, що стосуються соціальної природи людини, предметом соціальної педагогіки варто вважати закономірні відносини, логіку взаємозв'язків, структурно-функціональні взаємодії всіх складових, які утворюють зміст процесу соціалізації, особистісного самовираження та самореалізації. Основною метою соціальної педагогіки як науки є інтеграція знань про соціальну природу особистості як педагогічної мети. Головною метою соціальної педагогіки як практичної дисципліни слід вважати побудову технологій, що забезпечують подолання відчуження особистості від своєї справжньої соціальної природи.

Питання і завдання для самостійної роботи

1.Розкрити зміст поняття “соціальна педагогіка”.

2.У чому полягає особливість соціальної педагогіки як практичної діяльності?

3.Дати змістову характеристику особистості як суб'єкта соціалізуючого процесу.

4.Визначити ознаки соціальної педагогіки, відмінні від загальної педагогіки.

5.Охарактеризувати найбільш важливу ознаку соціальної педагогіки.

Література

1.Василькова Ю. В., Василькова Т. А. Социальная педагогика. – М.: Академия, 1990.

2.Капська А.Й. Соціальна робота: навч. посіб. – К.: Центр навчальної літератури, 2005.

8

Розділ 1. Соціально-педагогічна діяльність на сучасному етапі розвитку

3.Мигович І. І. Соціальна робота. – У.: Поличка «Карпатського краю», 1997.

4.Міщик Л. І. Соціальна педагогіка. – З.: ЗДУ, 1999.

5.Мудрик А. В. Введение в социальную педагогику. – М.: 1997.

6.Соціальна робота в Україні: перші кроки / За ред. В. Полтавця. – К.: КМ “Академія”, 2000.

7.Соціальна педагогіка. Підручник / За ред. А. Й. Капської. – К.: Центр навч. літератури, 2006.

§ 2. Соціальний педагог як суб’єкт професійної діяльності

Потреба в соціально-педагогічній діяльності, спрямованої на соціальний захист, соціально-педагогічну допомогу окремій людині та соціальним групам, які опинилися у важкому становищі, зростає в умовах соціально-економічної і духовної кризи. Водночас, якщо думати на перспективу, в процесі стабілізації суспільства, поряд з наданням допомоги, соціальна педагогіка буде вирішувати завдання щодо створення і підтримки конкретного соціального середовища для молоді, а це вимагає цільової підготовки соціальних педагогів, які володіють необхідними знаннями й уміннями.

Період сьогодення потребує стійких мотиваційних установок, високоморальних принципів суб'єкта, любові і поваги до людей, уміння розуміти інших. Тому в процесі підготовки фахівців у галузі соціальної педагогіки важливу роль відіграє формування психологічної готовності до професійної діяльності, набуття особливої якості – чуйного, психолого і педагогічно грамотного контакту з дітьми та молоддю.

Питання теорії людської діяльності, що охоплюють проблеми психолого-педагогічної взаємодії, розглядаються у працях вітчизняних і зарубіжних учених (К. Абульханової-Славської, Б. Ананьєва, В. Бочарової, І. Звєрєвої, В. Лисого, І. Миговича, С. Москвичова та ін.).

Узагальнюючи зміст соціальної педагогіки як професійної діяльності, насамперед, окреслимо цілі цієї діяльності:

-створення умов, за яких кожна людина може в максимальній мірі проявити свої можливості й отримати все, що вона повинна отримати за законом;

-збільшення рівня самостійності клієнтів, що звернулися до соціального педагога, їхньої здатності контролювати своє життя і більш ефективно розв'язувати проблеми, що з’являються;

9

Соціальна педагогіка

-адаптація або реадаптація людей у суспільстві;

-створення умов, в яких людина, незважаючи на фізичне каліцтво або за умови життєвої кризи, може жити, зберігаючи почуття власної гідності, поваги до себе з боку оточення;

-досягнення соціальним педагогом такого результату роботи, коли необхідність у його допомозі відпадає.

Незважаючи на те, що традиції соціальної допомоги, добродій-

ності, милосердя в нашій країні мають глибокі корені, соціальна педагогіка як наука і як професія проходить своє становлення.

Високий професіоналізм у соціальній педагогіці винятково важливий, тому що ця діяльність належить до типу професій «людина

– людина». Від рішень фахівців часто залежать долі клієнтів і їхніх родин, їхня діяльність частково побудована на судженнях оточуючих, а характер роботи такий, що її результати не можуть бути прогнозовані з повною точністю.

Постійно існує небезпека ухвалення помилкового рішення, створюється необхідність для соціальних педагогів отримувати спеціальні знання з різних галузей науки, що вимагаються в роботі з людьми. Пильна увага суспільства до соціальної педагогіки належить до факторів, що змушують соціальних педагогів постійно працювати над підвищенням своєї кваліфікації, часто обговорювати етичні проблеми своєї професії, а також систематично аналізувати результати власних зусиль.

Отже, організація системи використання загального психологічного і педагогічного потенціалів для особистості є змістом соціальної педагогіки. В науковій літературі широко вивчається питання суб’єкт-об’єктних відносин в соціально-педагогічній діяльності. Зокрема, вітчизняними науковцями (А. Капською, А. Міщиком, С. Харченко) зазначається, що об’єктами соціально-педагогічної діяльності виступають „окремі особи чи соціальні групи, які потребують допомоги, чи підтримки, діти, молодь та члени їх сімей”.

Об'єктом соціальної педагогіки, на наш погляд, є людина, чи група людей, що добровільно звернулися за допомогою. Об'єктом може виступати окрема особа, родина, група людей незалежно від розходжень (раса, стать, мова, релігія, політичні й інші переконання, національне і соціальне походження чи соціальний статус). Соціальна педагогіка поступово отримала належний розвиток і будується на таких принципах:

10