Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V.Finansi_korporatsiy.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
778.75 Кб
Скачать

2. Вплив ризику на ставку доходу

Звичайно встановлена ставка доходу (відсотку) за борговими цінними паперами включає реальну, стійку (вільну від ризику) ставку відсотку, інфляційну премію (поправку з урахуванням очікуваного підвищення цін), ступень ризику цінних паперів і ліквідність цінних паперів.

Цей взаємозв’язок можна відобразити таким рівнянням:

R=r*+rгр+ІП+ПРНЗ+ПЛ+ПРДДЗ (2.1)

де

R – встановлена чи номінальна ставка відсотку по даному конкретному цінному паперу.

r*- фактична (реальна) надійна (стала від ризику) ставка відсотку. Це така ж ставка відсотку, яка була б по надійному цінному паперу, якби інфляція очікувалась рівною нулю.

rср - вільна від ризику ставка відсотку. Це номінальна ставка відсотку по цінним паперам такого виду, як казначейські векселі США, що мають найвищу ступінь ліквідності, а також вільні від впливу більшості ризиків. Вільна від ризиків ставка відсотку має означати ставку відсотку за абсолютно вільним від ризику цінним папером, який вільний від ризику невиконання зобов’язань, ризику невиплати в призначений строк і у визначеному обсязі, ризику ліквідності та ризику втрат у зв’язку з підвищенням рівня інфляції. У реальності такого цінного паперу не існує. Отже, і немає насправді вільних від ризиків ставки відсотку. Вільними від більшості ризиків можна вважати державні цінні папери.

ІП – інфляційна премія. Цей показник дорівнює середньому розміру рівня очікуваної інфляції протягом терміну придатності цінного паперу. Очікуваний у майбутньому рівень інфляції не обов’язково дорівнює існуючому в даний момент (поточному) рівню інфляції.

ПРНЗ – премія за ризик невиконання (по борговим зобов’язанням). Ця премія відображає можливість того, що емітент не сплатить відсотки (доход) чи суму позики по цінному паперу у встановлений час і у встановленому обсязі. Ризик того, що позичальник не виконає зобов’язання за позикою, тобто, не виплатить відсотки або встановлену суму, також впливає на ринкову ставку відсотку за цінними паперами: чим більший ризик невиконання зобов’язань, тим більший відсоток встановлюють кредитори. Премія за ризик невиплати дорівнює нулю по державним облігаціям, але вона зростає при підвищенні рівня ризику емітентів.

ПЛ – премія за ліквідність. Вона визначається кредиторами, щоб відобразити той факт, що деякі цінні папери не можуть бути конвертовані в обігові гроші швидко по допустимій ціні. Премія за ліквідність дуже низька по державним облігаціям, але вона досить велика по цінним паперам, які випущені дуже малими компаніями.

ПРДДЗ – премія за ризик (по погашенню) по довгостроковим борговим зобов’язанням. Ефект премії за цей ризик полягає у збільшенні ставки відсотку за довгостроковими цінними паперами відносно короткострокових зобов’язань. Цю премію, як інші премії, дуже важко визначити. Але вона змінюється з часом, підвищуючись, коли ставки відсотку більш нестійкі та мало стабільні. Ставка падає, коли ставки відсотку ведуть себе більш стабільно.

Таким чином відзначене рівняння характеризує вплив ризиків на ставку відсотків, що повинно враховуватися фінансовими аналітиками та менеджерами корпорацій у процесі здійснення інвестиційної та фінансової діяльності.