Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V.Finansi_korporatsiy.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
778.75 Кб
Скачать

3. Система показників оцінки фінансового стану корпорацій

Одним зі зручних засобів узагальнення значної кількості фінансової інформації та здійснення аналізу фінансового стану й результатів роботи компанії є використання коефіцієнтів, які класифікуються по двох групах:

  1. Операційні коефіцієнти.

  2. Фінансові коефіцієнти.

Операційні коефіцієнтинадають інформацію про результати операційної діяльності компанії. Дані коефіцієнти включають у себе:

  1. Загальні результативні коефіцієнти.

  2. Показники робочого капіталу або контрольні коефіцієнти.

До загальних результативних коефіцієнтів відносяться:

1. Рентабельність використовуваного капіталу.

Показує суму операційного прибутку, який приходиться на одиницю використовуваного капіталу. Розраховується шляхом поділу суми операційного прибутку на середню вартість використовуваного капіталу.

2. Коефіцієнт оборотності активів.

Показує величину товарообігу, який приходиться на одиницю використовуваного капіталу (кількість оборотів, здійснених активами). Розраховується поділом показника товарообігу на середню вартість використовуваного капіталу (активів).

3. Чиста маржа прибутку.

Показує скільки операційного прибутку залишається в компанії після реалізації продукції. Розраховується поділом суми операційного прибутку на величину товарообігу.

Перемноживши показники оборотності активів та чистої маржі прибутку, можна одержати коефіцієнт рентабельності використовуваного капіталу.

Показники робочого капіталу або контрольні коефіцієнти, включають у себе:

  1. Оборотність запасів.

Показує протягом якої кількості днів запаси роблять один оборот. Розраховується поділом вартості запасів на собівартість продажу з наступним помноженням отриманого показника на 365 днів.

  1. Оборотність дебіторської заборгованості.

Характеризує співвідношення між величиною дебіторської заборгованості за реалізовані товари й обсягом реалізації. Даний коефіцієнт має два значення:

а) показує кількість оборотів, зроблених дебіторською заборгованістю. У цьому випадку даний коефіцієнт розраховується поділом показника товарообігу на величину дебіторської заборгованості;

б) показує період погашення дебіторської заборгованості. Розраховується поділом суми дебіторської заборгованості на показник товарообігу, з наступним помноженням отриманого результату на 365 днів.

  1. Коефіцієнт співвідношення робочого капіталу з товарообігом.

Характеризує величину необхідного робочого капіталу до товарообігу в процентному відношенні. Визначається співвідношенням коштів, інвестованих у запаси і дебіторську заборгованість, за винятком отриманих торговельних кредитів, з величиною товарообігу.

Фінансові коефіцієнтихарактеризують структуру фінансових ресурсів компанії. За допомогою даних коефіцієнтів оцінюється платоспроможність компанії.

Фінансові коефіцієнти включаютьусебе:

1. Коефіцієнти, які характеризують заборгованість компанії.

2. Коефіцієнти ліквідності.

До першої групи відносяться наступні коефіцієнти:

1. Коефіцієнт залежності.

Характеризує ступень залежності компанії від кредиторів і визначається як відношення кредиторської заборгованості до використовуваного капіталу.

2. Коефіцієнт співвідношення кредиторської заборгованості з акціонерними фондами.

Даний коефіцієнт є більш чуттєвим показником ступеня залежності від кредиторів, у порівнянні з попереднім, і розраховується шляхом віднесення суми кредиторської заборгованості до величини капіталу і резервів (акціонерних фондів).

3. Коефіцієнт покриття процентних платежів.

Показує, наскільки сума прибутку до сплати відсотків і податків достатня для сплати відсотків, і визначається шляхом відношення відповідних показників.

Коефіцієнти ліквідності включаютьусебе:

  1. Коефіцієнт поточної ліквідності.

Характеризує, наскільки поточні активи покривають поточні зобов'язання, і розраховується відношенням відповідних показників.

  1. Коефіцієнт швидкої ліквідності, або «кислотний тест».

Є більш значущим критерієм оцінки ліквідності компанії і визначається як відношення величини поточних активів, за винятком вартості запасів, до суми поточних зобов'язань.