Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YArosheva_O._I._Ekologiya._Navch._posib._2012.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3.1.12 Сільське господарство

Однією з екологічних проблем сучасності є сільськогосподарське виробництво. У сільськогосподарському виробництві важливо строго додержуватися правил агротехніки і стежити за нормами внесення хімічних добрив у ґрунт. Хімічні засоби боротьби зі шкідниками й бур'янами призводять до істотних порушень екологічної рівноваги. Зараз ведуться пошуки шляхів подолання цієї кризи в декількох напрямках. Ведуться роботи з виведення сортів рослин, стійких до сільськогосподарських шкідників і хвороб; створюються бактеріальні й вірусні препарати виборчої дії, що уражають, наприклад, тільки комах – шкідників. Ведуться пошуки шляхів і засобів біологічної боротьби, тобто ведеться пошук розмноження природних ворогів, що знищують шкідливих комах. Розробляються препарати з числа гормонів, антигормонів і інших речовин, спроможних діяти на біохімічні системи визначених видів комах і не робити суттєвої дії на інші види або інші організми.

3.1.13 Виробництво енергії і екологічні проблеми

Дуже складні екологічні проблеми пов'язані з одержанням енергії. Потреба в енергії - одна з основних життєвих потреб людини. Енергія потрібна не тільки для нормальної діяльності сучасного складно організованого людського суспільства, але і для простого фізичного існування кожного людського організму. В даний час в основному електроенергію одержують на гідроелектростанціях, теплових і атомних станціях. Гідроелектростанції на перший погляд є екологічно чистими підприємствами, що не завдають шкоди природі. Так вважали багато десятиліть. У нашій країні збудували багатонайбільших ГЕС на великих річках. Тепер стало ясно, що цим будівництвом нанесена, велика шкода й природі, і людям. Насамперед будівництво гребель на великих рівнинних річках призводить до затоплення величезних територій під водоймища. Це пов'язано з переселенням великого числа людей і втратою пасовищних угідь. По-друге, перегороджуючи річку, гребля створює непереборні перешкоди на шляхах міграцій риб, що піднімаються на нерест у верхів'я річок. По-третє, вода у водосховищах застоюється, її проточність сповільнюється, що позначається на житті всіх живих істот, що живуть у річці й водоймищі. По-четверте, місцеве підвищення води впливає на ґрунтові води, призводить до підтоплення, заболочуванню, до ерозії берегів і оповзам. Цей список негативних наслідків будівництва ГЕС на рівнинних ріках можна продовжити. Значні висотні греблі на гірських річках також являють собою джерела небезпеки, особливо в районах із високою сейсмічністю. У світовій практиці відомо декілька випадків, коли прорив таких гребель призвів до величезних руйнацій і загибелі сотень і тисяч людей.

З екологічної точки зору АЕС є найбільше чистими серед інших нині чинних енергетичних комплексів. Небезпека радіоактивних відходів цілком усвідомлюється, тому і конструкція, і експлуатаційні норми атомних електростанцій передбачають надійну ізоляцію від навколишнього середовища радіоактивних відходів, що утворюються. Варто враховувати, що фактичні обсяги радіоактивних відходів порівняно невеликі. Для стандартного ядерного енергоблоку потужністю в 1 млн. кВт це 3 – 4 м3 у рік. Ясно, що з кубометром навіть дуже шкідливої й небезпечної речовини усе ж простіше поводитися, чим із мільйоном кубометрів просто шкідливого й небезпечного, як, наприклад, з відходами теплових електростанцій, що практично цілком надходять у навколишнє середовище. Не усі знають, що вугілля має невеличку природну радіоактивність. Так як на ТЕС спалюються величезні обсяги палива, то її сумарні радіоактивні викиди вищі, чим у АЕС. Але цей чинник другорядний, у порівнянні з головною шкодою від установки на органічному паливі, яка наноситься природі й людям, - викидами в атмосферу хімічних сполук, що є продуктами спалювання. Хоча АЕС екологічно більш чисті, чим просто електростанції, вони таять у собі велику потенційну небезпеку у випадку серйозних аварій реактора. У цьому ми переконалися на прикладі Чорнобильської катастрофи. Таким чином, енергетика ставить багато екологічних проблем. Пошуки вирішення проблеми ведуться в декількох напрямках. Вчені розробляють нові безпечні реактори для атомних станцій.

Другий напрямок пов'язаний із використанням нетрадиційних поновлюваних

джерел енергії. Це насамперед енергія Сонця і вітру, тепло земних надр, теплова й механічна енергія океану. У багатьох країнах, у тому числі й у нас, уже створені не тільки дослідні, але і промислові установки на цих джерелах енергії. Вони ще порівняно малопотужні, але багато вчених вважають, що за ними велике майбутнє.