Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YArosheva_O._I._Ekologiya._Navch._posib._2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Вступна частина

У другому змістовому модулі розглядаються питання взаємодії людини з навколишнім середовищем, вплив людства на стан біосфери можливі шляхи гармонізації взаємодії суспільства й природи з метою зберігання самого життя на Землі. Показано, що вплив людини на природне середовище відбувається у процесі природокористування. На сучасній стадії взаємодії природи й суспільства стає ясно, що для зберігання природного середовища та існування самого життя на Землі необхідні нові підходи до організації виробничої діяльності, при який не будуть порушуватися природні кругообіги речовини й обмінно-енергетичні процеси у біосфері.

Наголошується необхідність переходу від нераціонального екстенсивного природокористування, при якому природозахисні дії спрямовані на боротьбу з негативними наслідками нераціонального природокористування, до раціонального, рівноважного при якому суспільство повинно контролювати природокористування, охорону й зберігання природи й оптимізацію середовища існування людей так, щоб узагалі не виникало конфлікту між суспільством і природою.

Зараз суспільство і навколишнє природне середовище варто розглядати як складну соціоекосистему, у якій економічні соціальні й екологічні питання повинні розглядатися в єдиному комплексі.

Цей змістовий модуль має велике значення для формування знань про закономірності взаємодії суспільства та природи, принципів раціонального природокористування; формування світоглядних переконань про те, що природа це той дім, в якому живе людина і збереження цього дому є необхідною умовою виживання людства.

Тема 2.1 Соціоекосистеми, їх структура і закони функціонування

2.1 Теоретична частина

2.1.1 Поняття соціоекосистем, їх класифікація

Соціоекосистеми - це територіальні системи, що охоплюють визначені групи суспільства з усіма продуктами виробничої діяльності і навколишнє середовище в межах більш-менш автономно керованих адміністративно - господарських одиниць різноманітного рангу.

З погляду класифікації виділяють такі види соціоекосистем:

1. Глобальна соціоекосистема - суспільство - природа всієї планети;

2. Регіональні соціоекосистеми - державні, обласні, районні;.

3. Локальні соціоекосистем - міські, сільські, с/господарські.

Соціоекосистеми характеризуються низкою особливостей: а) системи ієрархічні; б) саморегуляційні; в) територіальні; г) динамічні.

Ієрархічність соціоекосистем полягає в тому, що глобальна соціоекосистема складається з державних, державні з обласних, обласні з районних, районні з міських і сільських соціоекосистем.

2.1.2 Структура соціоекосистем

У структурному плані будь-яка соціоекосистема складається з двох основних підсистем: природної й соціально-економічної. Кожна з них складається з підсистем більш низького рівня: природна - із біотичної й абіотичної, соціально-економічна — із антропосной і господарської. Крім того, кожна з підсистем складається з компонентів. Компонентами природної системи є: рослинний і тваринний світ, приповерхневий прошарок Землі, ґрунти, нижні прошарки атмосфери, поверхневі й підземні води, корисні копалини. Компонентами соціально - економічної підсистеми є: населення, промислові, енергетичні, сільськогосподарські, і інші техногенні об'єкти. Структура соціоекосистеми подана на рисунку 2.1.

Соціоекосистема

Природна

Соціально-економічна

Біотична

Абіотична

Антропосна

Господарська

Компоненти: Компоненти:

рослинний і тваринний світ, населення, промислові, енергетичні, атмосферне повітря,поверхневі сільськогосподарські,транспортні,

і підземні води, ґрунти, побутові й інші техногенні

корисні копалини, тощо. об'єкти .

Рисунок 2.1.1- Структура соціоекосистем