Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YArosheva_O._I._Ekologiya._Navch._posib._2012.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Тема 2.2.Природокористування і екологічні проблеми.

Соціально-економічний механізм взаємодії суспільства і природи. Природокористування і природні ресурси. Економічний і еколого-економічний принципи природокористування. Перехід до соціоекологічного принципу природокористування. Завдання раціонального природокористування. Розрахунок еколого-економічної ефективності виробничих процесів. Визначення еколого-економічної шкоди. Економічні оцінки і стимули відтворення природного середовища. Економічні механізми природокористування. Плата за природокористування. Проблеми гармонізації взаємодії між суспільством і природою.

Змістовий МОДУЛЬ 3. Майбутнє людства в контексті глобальних

екологічних проблем. Пошук шляхів виживання людства.

Тема 3.1. Глобальні екологічні проблеми.

Загальна характеристика глобальних проблем.Забруднення біосфери. Забруднення атмосфери. Забруднення гідросфери. Забруднення літосфери. Радіація у біосфері. Парниковий ефект. Кислотні дощі. Виснаження озонового прошарку. Масове зведення лісів.Відходи виробництва. Сільське господарство.

Виробництво енергії і екологічні проблеми. Екологічна криза, як криза

антропоцентризської свідомості людства.

Тема 3.2. Діяльність урядових та неурядових міжнародних

організацій у галузі охорони навколишнього середовища.

Міжнародна екополітика. Діяльність ООН.Діяльність ЮНЕСКО. Діяльність «ЗЕЛЕНИХ».Діяльність Римського клубу.Екстраполяційні динамічні і нормативні моделі майбутнього. Сталий розвиток – міф чи реальність. Стратегія й тактика виживання людства.

ЗМІСТОВИЙ Модуль 1 Предмет екології. Екосистеми,

БІОСФЕРА їхня структура, властивості й закони

функціонування

Вступна частина

Людина повинна створити гармонійну еколого-економічну систему, яка б органічно поєднувала сприятливі для неї економічні умови життєдіяльності із збереженням природного середовища. Екологічні принципи взаємодії суспільства з навколишнім середовищем можуть стати переконаннкожної людини тільки на базі наукового сприйняття величезного навколишнього світу. У першому змістовому модулі розглядаються питання, які є науковою основою функціонування біосфери. Цей змістовий модуль має велике значення для подальшого вивчення впливу людства на стан біосфери та розробку шляхів гармонізації взаємодії суспільства й природи з метою зберігання життя на Землі.

Тема 1.1 Предмет екології. Екосистеми, їхня структура, властивості

і закони функціонування

1. 1 Теоретична частина

1.1.1 Предмет екології, її об’єкт та завдання

Геккель дав таке визначення екології - це пізнання економіки природи, одночасне дослідження усіх взаємовідносин живого з органічними й неорганічними компонентами навколишнього середовища, включаючи неодмінно антагоністичні й неантагоністичні взаємовідносини тварин і рослин, що контактують один з одним.

На сучасному етапі розвитку суспільства екологія вирішує коло проблем і користується методами, що виходять далеко за межі чисто біологічної науки. Антропогенний вплив на природне середовище живих організмів досяг таких масштабів, що загрожує самому життю на Землі. Виходячи з цього, можна дати таке визначення екології: Сучасна екологія - наука про стратегію й тактику збереження і стабільного розвитку життя на Землі.

Провідним у вивченні природних комплексів є принцип системності, який забезпечує підхід до них як до органічно цілісних систем. Виходячи із системного підходу , можна дати таке визначення екології:

Екологія - наука про структуру, властивості й закони функціонування екосистем різного ієрархічного рівня.

Об’єктом вивчення екології є екосистеми різного ієрархічного рівня; предмет вивчення - структура, властивості й закони функціонування екосистем різного ієрархічного рівня.

Мета екології: на основі спеціальних аналітичних наукових дисциплін дати загальну картину структури й функціонування природи та визначити місце й роль людини у природних процесах.

Завдання екології:

1. Вивчення загального стану сучасної біосфери планети, його формування й особливості розвитку під впливом природних і антропогенних чинників;

2. Прогноз динаміки стану біосфери в часі і просторі, в залежності від впливу різноманітних чинників;

3. Розробка шляхів гармонізації взаємодії суспільства й природи з метою зберігання самого життя на Землі.