Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YArosheva_O._I._Ekologiya._Navch._posib._2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3.1.10 Масове зведення лісів

З найбільш важливих глобальних екологічних проблем сучасності є - масове зведення лісів. Одним із самих наочних показників стану біосфери служать ліси, їхнє самопочуття. Кислотні дощі, що викликаються, головним чином, діоксином сірки й оксидами азоту, завдають величезну шкоду лісовим біоценозам. Установлено, що хвойні породи страждають від кислотних дощів у більшому ступені, чим широколистяні. Тільки на території нашої країни загальна площа лісів, уражених промисловими викидами, досягла 1 млн. га. Значним чинником деградації лісів в останні роки є забруднення навколишнього середовища радіонуклідами. Так, у результаті аварії на Чорнобильській АЕС уражено 2,1 млн. га лісових масивів.

Особливо сильно страждають зелені насадження в промислових містах, атмосфера яких містить велику кількість забруднюючих речовин.

Відомо, що лісові співтовариства грають найважливішу роль у нормальному функціонуванні природних екосистем. Вони поглинають атмосферні забруднення антропогенного походження, захищають ґрунти від ерозії, регулюють нормальний стік поверхневих вод, перешкоджають зниженню рівня ґрунтових вод і замулюванню рік, каналів і водоймищ. Зменшення площі лісів порушує процес круговороту кисню й вуглецю в біосфері.Незважаючи на те, що катастрофічні наслідки зведення лісів уже широко відомі, знищення їх продовжується. В даний час загальна площа лісів на планеті складає біля 42 млн. км2 але вона щорічно зменшується на 2%. Особливо інтенсивно знищуються вологі тропічні ліси в Азії, Африці, Америці і деяких інших регіонах світу. Так, в Африці ліси займали раніш біля 60% її території, а зараз - усього біля 17%. Значно скоротилися площі лісів і в нашій країні.

Зведення лісів спричиняє за собою загибель їхньої багатющої флори й фауни. Людина збіднює образ своєї планети. Проте, здається, людство вже усвідомлює, що його існування на планеті нерозривно пов'язано з життям і добробутом лісових Екосистем. Серйозні попередження вчених, що пролунали в деклараціях Організації Об'єднаних Націй, інших міжнародних організацій, почали знаходити відгук. У останні роки в багатьох країнах світу стали успішно проводитися роботи по штучному лісорозведенню.

3.1.11 Проблема відходів

В даний час у світі в атмосферу, водойми і ґрунт щорічно надходить більш 50 млрд. т відходів енергетичних, промислових, сільськогосподарських виробництв і комунально-побутового сектора, у тому числі від промислових підприємств - більш 150 млн. т. У навколишнє середовище викидається близько 100 тис. штучних хімічних речовин, з яких 15 тис. вимагають особливої уваги. У той же час щорічно синтезується більш 100 нових хімічних сполук. У більшості випадків поки важко оцінити можливий негативний їхній вплив на навколишнє середовище.

Звісно, що структура відходів залежить від національних особливостей та традицій населення. У містах Індії частка харчових відходів мізерна, а в США, навпаки, досягає 21%. Для міст розвинених країн характерна велика частка у відходах пластику різних видів. Загальний світовий об'єм відходів перевищує 300 млн. т. Загальний об'єм твердих відходів в Україні складає 10—11 млн. т на рік. Звалищами зайняті 2600 га земель. Вважається, що в середньому їх в містах утворюється приблизно 1 тонна на одну людину на рік. Проблема відходів має високу гостроту через низьку швидкість їхнього розкладання. Папір руйнується через 2—10 років, консервні банки майже за 100 років, поліетиленові матеріали — за 200 років, пластмаса — за 500 років, а скло для повного розкладу вимагає 1000 років.

В даний час робляться спроби зменшити кількість відходів, що забруднюють навколишнє середовище. З цією метою розробляються і встановлюються найскладніші фільтри, будуються дорогі очисні спорудження й відстійники. Підрахунки показують, що на усі види водокористування витрачається 2200 км3води на рік. На розведення стоків іде майже 20% ресурсів прісних вод світу. Для зменшення витрат води слід застосовуватитехнології, при яких вода не буде скидатися, а буде багаторазово використовуватися в замкнутому циклі. Вирішення проблеми відходів можливо при розробці й впровадженні у виробництво цілком нових, замкнутих, безвідхідних технологій, при яких усі побічні продукти будуть не викидатися у виді відходів, а піддаватися глибокій переробці. У нашій країні є дуже великі резерви використання вторинних ресурсів. Це шлях до режиму економії, що сприяє переходу від екстенсивних до інтенсивних факторів економічного росту, оздоровлення економіки України