Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / ДИПЛОМ_управление качеством.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Розділ 2. Аналіз управління діяльністю підприємства зат «дніпропетровський олійноекстракційний завод»

  1. Оцінка економічного та фінансового стану підприємства та його загальна характеристика

2.1.1. Характеристика, напрями діяльності та організаційна структура ЗАТ «ДОЕЗ»

Закрите акціонерне товариство «Дніпропетровський Олійно-екстракційний Завод» спеціалізується на переробці насіння соняшника. Головним продуктом виробництва є олія соняшникова рафінована дезодорована марки «П» – «Олейна». Побічні продукти – білковий корм-шрот, фосфатидний концентрат, соапсток.

Завод був заснований у 1947 році на базі маслобійної артелі, виробничі потужності складали 8 тонн за добу. Випуск олії за рік склав 1111 тонн. Згодом за рахунок встановлення більш потужного обладнання, потужність заводу була доведена до 200 тонн насіння на добу. У дійсний час потужність виробництва видобутку олії складає – 1200 тонн насіння соняшника на добу, потужність виробництва рафінованої олії – 500 тонн за добу, а потужність виробництва бутильованної олії 535 тонн за добу.

З 15 жовтня 1993 року створене закрите акціонерне товариство «Дніпропетровський олійно-екстракційний завод». У 1994 році були залучені іноземні інвестиції. Таким чином, з цього етапу підприємство є закритим акціонерним товариством з іноземними інвестиціями. Одним з пріоритетів підприємства у роботі є впровадження енергозберігаючих технологій у всіх процесах виробництва.

На сьогоднішній день на підприємстві працює 597 працівників, з яких у виробництві продукції залучені 350 працівників. Лідером підприємства є голова правління – Білинський Ігор Ярославович, який успішно виконує стратегічне управління підприємством ЗАТ «ДОЕЗ».

На підприємстві розроблена та впроваджена, а у 2001 році система менеджменту якості на відповідність міжнародному стандарту ISO 9001:2000. Вона передбачає постійний контроль за якістю продукції, що дозволяє підтримувати стабільність якості та покращувати результативність роботи підприємства.

У 2002 року ЗАТ «ДОЕЗ» був придбаний міжнародним агропромисловим холдингом «Вungе». ЗАТ «ДОЕЗ» є лідером у своєму сегменті ринка і реалізує свою продукцію у країни ЄС, СНД, Азії, Австралії та північної Америки.

Статутний фонд ЗАТ «ДОЕЗ» на кінець 2010 р., відповідно до установчих документів, склав 11 592 250 гривень, який розділений на 90 000 простих іменних акцій та 2 738 привілейованих іменних акцій, усі такі акції мають номінальну вартість 125 грн. кожна, які повністю оплачені акціонерами та знаходяться в обороті. З них: 5,7 % (5 277 акцій) належить фізичним особам (255 фізичних осіб) прості іменні акції; 91,4 % (84 723 акцій) частка іноземного інвестора швейцарської компанії «Бунге С.А.» прості іменні акції; 2,9 % (2 738 акцій) доля іноземного інвестора швейцарської компанії «Бунге С.А» привілейовані іменні акції.

У 2009 року на заводі розроблено, впроваджено та сертифіковано систему управління безпекою харчових продуктів ISO 22000 (HACCP). Вона передбачає захист продукції від небезпечних чинників, що можуть потрапити до неї на якомусь етапі виробничого циклу.

Виробництво на ЗАТ «ДОЕЗ» розподіляється на:

  1. Виробництво олії: вузол приймання насіння; елеватор насіння; пресовопідготувальний цех; екстракційний цех; цех грануляції шрота; елеватор шрота; олійнобакове господарство.

  2. Виробництво рафінованої олії.

  3. Виробництво бутильованої олії.

ЗАТ «ДОЕЗ» для виробництва фасованої, дезодорованої рафінованої соняшникової олії торгівельної марки «Олейна» отримує сировину (насіння соняшника та олію нерафіновану і рафіновану) на давальницьких умовах на переробку від ДП «Сантрейд» (дочірня компанія – представництво швейцарської фірми BUNGE S.A. в Україні).

У 2009 році компанія «Бунге Україна» розпочала продаж майонезів під торговою маркою «Олейна», які виробляє ЗАТ «Славолія» (Донецька обл.). Не один підрозділ компанії не виробляє майонези з кількох причин: по-перше, олійний бізнес в компанії  один з найпотужніших серед усіх європейських підрозділів компанії, по-друге, ємність вітчизняного ринку майонезів одна з найвищих в Європі: українці з’їдають приблизно 180 тис. тонн майонезу на рік.

Майонези під ТМ «Олейна» поділяються на три види: висококалорійний майонез «Олейна» Рафінований «Преміальний» (72% жирності), среднекалорійние майонез «Олейна» Рафінований «Класичний» (50% жирності) і низькокалорійний майонез «Олейна» Рафінований «Легкий» (30% жирності).

Дніпропетровський олійноекстракційний завод із часу свого оновлення здобув понад 45 нагород, які відображають сучасний технологічний рівень підприємства та найвищу якість його продукції.

На даний час підприємство ЗАТ «Дніпропетровський олійно-екстракційний Завод» входить до компанії «Бунге Україна» яка проводить діяльність у галузі агробізнесу та виробництва рафінованої олії. ЗАТ «ДОЕЗ» має наступні структурні підрозділи: виробничий департамент, фінансовий департаме6нт, комерційний департамент та департамент логістики (див. рис. 2.1).

На підприємстві є відділи, які підпорядковані безпосередньо Генеральному директору:

  • відділ кадрів, який займається кадровими процедурами та веденням звітності персоналу;

  • юридичний відділ;

  • канцелярія, відділ який займається діловодством, службовим листуванням, оформленням документації.

Полотно 102

Рис. 1.1. Організаційна структура підприємства ЗАТ «ДОЕЗ»*

* Складено автором за даними підприємства

Кожен департамент, який розташований на підприємстві ЗАТ «ДОЕЗ» має власного керівника, який в свою чергу повиннен звітувати генеральному директору. Розглянемо кожен департамент більш детально:

  1. Виробничий департамент. Основна мета – організація всієї виробничої діяльності ЗАТ «ДОЕЗ». Виробничий департамент здійснює управління та контроль за усіма технічними та технологічними питаннями виробництва. Виробництво згідно основним трьом технологічним процесам включає: здобич олії, очищення олії (рафінування), фасування олії. До виробництва відноситься одержання енергії, задачею якого є забезпечення підприємства енергоресурсами.

Відділ якості виконує наступні функції: контролює якість продукції через контроль роботи лабораторії; контроль за дотриманням аспектів системи якості продукції, яка закріплена на підприємстві; ведення документації по контролю за якістю продукції; впровадження нових елементів системи якості з узгодженням вищого керівництва компанії.

Технічний відділ включає підвідділи:

    • підвідділ інвестицій, який контролює дозволи на виконання робіт будівництва підрядниками, приймає участь у оформленні та встановленні обладнання, направляє закази постачальникам та за узгодженням з начальником відділу готує пропозиції щодо інвестиційних проектів;

    • підвідділ закупок, який складає договірну базу щодо матеріальних закупок, займається очищенням придбаної сировини та слідкує за всіма рекламаціями;

    • підвідділ безпеки, який проводить організацію охорони в межах заводу, охорону праці та техніки безпеки, впроваджує протипожежні заходи;

    • ремонтно-господарський цех виконує ремонтні роботи споруджень, основних засобів та прилеглої території заводу.

Основні функції, які виконує виробничий департамент в цілому: підготовка інвестиційних проектів; участь у виборі обладнання, машин, а також у переговорах з постачальниками відносно цін; перевірка пропозицій з розміщення інвестицій; підготовка необхідних креслень; контроль відповідності обладнання замовленню та вирішення питань рекламації; виробництво продукції; контроль за якістю і кількістю продукції; укладання договорів на постачання; виконання митної очистки; виконання складних видів ремонтних робіт за замовленням начальників виробництв; вирішення приватних проблем, які потребують присутності висококваліфікованих фахівців; охорона праці і техніка безпеки.

  1. Фінансовий департамент. Основна мета – організація бухгалтерського обліку і звітності, фінансів; контроль, аналіз та технічне удосконалення (апаратне та програмне забезпечення).

До складу фінансового департаменту входять: фінансовий директор; помічник фінансового директора, перекладач; головний бухгалтер; економіст-контролер; економіст з праці та заробітної платні; персонал відділу інформаційних технологій.

  1. Комерційний департамент. Основна мета – організація комерційної діяльності ЗАТ «ДОЕЗ» по основній номенклатурі продукції, що виробляється, продуктів, отриманих в результаті переробки насіння олійних культур.

  2. Департамент логістики. Основна мета – організація всіх перевезень, складування та зберігання усіх матеріальних цінностей, організація вантажних робіт.

До департаменту логістики належать: відділ логістики; автотранспортна дільниця; залізнична дільниця; матеріальний склад; зовнішні склади.

Основні функції, які виконує департамент логістики: організація всіх перевезень, як сировини, так і готової продукції; забезпечення заводу зовнішніми складами; забезпечення необхідним авто та ж/д транспортом; контроль за рухом відправлених вантажів до станції призначення; планування перевезень вантажів; здійснення раціонального використання коштів на перевезення та ремонт колій та інших основних коштів.

Розглянувши департаменти ЗАТ «ДОЕЗ», можна зазначити, що компанія має ефективну організаційну структуру. Кожен департамент має свої чіткі функції і обов’язки, які виконуються при контролі директорів, які в свою чергу, контролюють роботу своїх підлеглих, приймають управлінські рішення, аналізують результати виконаної роботи.