Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / ДИПЛОМ_управление качеством.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

1.3. Методи підвищення якості експортної продукції підприємств олійно-жирової галузі

Слід зазначити, що виробництво продукції на підприємствах харчової промисловості здійснюється під впливом дії безлічі внутрішніх і зовнішніх чинників, до яких можна віднести: характер виробництва і постачання, потребу в продукції, зміну попиту населення, конкуренцію, наявність сировинних і енергетичних ресурсів, виробничі можливості, забезпеченість трудовими, фінансовими й іншими ресурсами тощо. Однак при розрахунку плану випуску продукції велике значення мають розробка і обґрунтування показників обсягу виробництва.

Управління якістю неминуче оперує поняттями: система, середа, мета, програма тощо. Керуюча система створює і забезпечує менеджмент якості. У сучасній літературі і практиці використовуються наступні концепції менеджменту якості [10, с.24]: система якості (Quality System); система менеджменту, заснована на управлінні якістю (Quality Driven Management System); загальне управління якістю (Total Quality Management); забезпечення якості (Quality Assurance); статистичний контроль якості (Statistical Quality Control); система забезпечення якості (Quality Assurance System); гарантія продукції (Product Assurance); загальний виробничий менеджмент (Total Manufacturing Management); передовий виробничий досвід (Good Manufacturing Practices); система управління виробничими ресурсами (Environmental Management System); загальний менеджмент якості в сфері охорони навколишнього середовища (Environmental TQM); інтегрований менеджмент процесів (Integrated Process Management); система впровадження безперервних покращень (Continuos Improvement Implementation System); повне перетворення якості (Total Quality Transformation); менеджмент системи якості (Quality System Management).

Є й інші концепції менеджменту якості. Наведено лише невелику їх частину, але важливу для розуміння якості як об’єкта управління. Перераховані концепції відображають сутність різних методів, що використовуються у методології TQM (загальна система управління якістю) для вирішення різних проблем якості.

Діяльність в системі менеджменту якості, у тому числі і діяльність щодо поліпшення якості, заснована на постійному та сталому співробітництву між людьми, тобто на ефективній колективній роботі в командах.

Система загального управління якістю (Total Quality Management  TQM) являє собою не просто підхід до організації процесів планування, забезпечення та контролю якості продукції фірми. [10, с. 26]

Основні положення концепції ТQМ можна висловити наступними тезами:

1. Визначальна роль керівництва у заходах з реформування/реструктуризації підприємств на основі принципів ТQМ.

2. Основна увага – клієнтам.

3. Стратегічне планування.

4. Залучення усіх співробітників.

5. Підготовка персоналу.

6. Нагороди та визнання.

7. Розробка продукції повинна швидко реагувати на потреби і очікування споживачів, які постійно змінюються та збільшуються.

8. Управління процесом.

9. Якість постачальників.

10. Інформаційна система.

11. Кращий досвід.

12. Постійна оцінка ефективності роботи системи управління якістю.

В умовах ринкової економіки найважчим завданням є не виробництво, а збут продукції. Для забезпечення стійких темпів розширеного відтворення на підприємстві необхідно постійне вдосконалення виробництва, спрямованого на розширення випуску продукції більш високої якості і забезпечення систематичного оновлення асортименту продукції. Якість продукції є основним критерієм формування ціни її реалізації. Підвищення якості продукції рівнозначне заощадження праці і матеріальних ресурсів. Чим повніше даний вид продукції задовольняє виробництво ними споживання, тим менше потреба в ній. З’являються можливості економії праці і матеріальних ресурсів і зниження на цій основі витрат виробництва і збуту продукції. Крім усього сказаного, якість продукції безпосередньо впливає на попит і є найважливішим фактором конкурентоспроможності товару.

На рівень якості й конкурентоспроможності продукції впливає багато різнопланових чинників. У таблиці 1.3. визначені шляхи підвищення якості продукції, за допомогою яких можна збільшити рівень конкурентоспроможності. [8, с.9]

Таблиця 1.3.