Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / ДИПЛОМ_управление качеством.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Допустимі та оптимальні значення параметрів метеорологічних умов для робітників зайнятих у роботі середньої важкості

Категорія робот по важкості

Період року

Температура, С на постійних робочих місцях

Температура, С на непостійних робочих місцях

Відносна вологість, %

Швидкість руху повітря у приміщенні, м/с

Па – апаратник -

екстракторник

холодний

17-23

17-23

75

0,2

Пб – слюсар

холодний

17-23

17-23

75

0,2

електрик

теплий

23

23

23

0,3

Для створення нормальних санітарно-гігієнічних умов повітряного середовища в приміщенні екстракційного цеху, запроектована загально-обмінна і місцева, приточновьггяжна вентиляція. Передбачено автономне включення аварійної вентиляції, яка зблокована з сигналізаторами довибухової концентрації на пари розчинника.

Система аварійної вентиляції включається при концентрації парів розчинника, яка не перевищує 50% від концентрації межі поширення полум’я. Продуктивність аварійної вентиляції спільно з загально-обмінної забезпечує десятикратний повітрообмін в екстракційному цеху.

Контроль за вмістом парів розчинника в цеху здійснюється безперервно автоматично за допомогою стандартних сигналізаторів СТХ-7.

Для робітників передбачена душова, їдальня та зона відпочинку.

Робітникам та посадовим особам на роботах із шкідливими умовами, а також у несприятливих температурних умовах або пов’язаних із забрудненнями повинно безкоштовно видаватися спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби захисту, а також знешкоджуючі засоби.

  • Санітарно-гігієнічні умови роботи персоналу

На ДМЕЗе, у всіх цехах і підсобних приміщеннях, щомісяця проводяться:

1) вимірювання метеорологічних факторів атмосферного повітря:

температура повітря;

відносна вологість, %;

тиск в мм ртутного стовпа.

2) вимірювання метеорологічних факторів закритих приміщень:

температура повітря (виміряна і допустима за нормами);

відносна вологість, % (виміряна і допустима за нормами);

швидкість руху повітря, м\с (виміряна і допустима за нормами);

теплове випромінювання.

Заповнюються відповідні протоколи за підписом санітарного лікаря і начальника підрозділу.

Працівники заводу щорічно проходять медичну комісію, і дані також вносяться у відповідні документи (протоколи, акти тощо).

  • Основні обов’язки посадових осіб до забезпечення вимог з охорони праці

Посадові особи контролюють дотримання робітниками правил і норм охорони праці, виробничої та трудової дисциплін, правил внутрішнього трудового розпорядку, пожежної безпеки; налагоджують дисциплінарні штрафи на порушників трудової і виробничої дисципліни; використовують методи матеріального впливу; забезпечують технічно правильну експлуатацію обладнання і використання графіків їх ремонту; безпечні та здорові умови праці; своєчасне надання працівникам пільг за умовами праці.

  • Техніка безпеки, яка передбачена в екстракційному цеху

Жмихова ракушка у вигляді крупки скребковим транспортером подається в завантажувальний бункер екстрактора типу НД-1250-0лье, в якому за допомогою радіоізотопних приладів підтримується певний рівень матеріалу, що перешкоджає попаданню пари розчинника в підготовче відділення (не категоровані приміщення). Щоб уникнути виникнення розрядів статичної електрики в екстракторі, швидкість руху розчинника в шроті не повинна перевищувати 2 м/с.

В екстракторі відбувається вилучення залишків олії зі жмиху ракушки, для чого ракушку безперервно зрошують міцелою. На виході знежирений матеріал зрошується чистим розчинником. Розчинник  екстракційний бензин відноситься до легкозаймистих рідин.

За класифікацією вибухонебезпечних сумішей бензин (як і сам екстракційний цех) відноситься до категорії П і групи Т3 (ПВВРЕ). Температура розчинника і матеріалу не повинна перевищувати температуру проведення процесу екстракції 55-60С. Потім знежирений матеріал через шлюзовий затвор і шнекові живильники подається в чанний випарник. Всі транспортні елементи герметичні, що виключає потрапляння парів бензину в приміщення цеху.

В чанних випарниках за допомогою гострого і глухого пара тиском до 1,0мПа відбувається отгонка парів розчинника. Процес ведеться при температурі 100-110С. Чанний випарник оснащений паровою сорочкою і гідрозатворами. Пари розчинника очищаються і конденсуються в конденсаторах, потім бензиновий конденсат з температурою 40С направляється у водовіддільник для поділу бензину і води, після чого назад повертається у виробництво.

Шрот із залишковою олійністю 1,5% і вологістю 7-10% транспортером подається до складу шроту. Вологість підтримується в такому інтервалі для того, щоб при русі шроту в коробці транспортера не виникало статичну електрику в результаті тертя сухих частинок шроту об стінки транспортера. Всі транспортні елементи накриті кришками, приводи транспортерів та іншого електрообладнання мають огородження. Апарати, в яких процеси йдуть при високих температурах, оснащені теплоізоляцією.

Рід струму  змінний, частота  50Гц, напруга  380/220В, режим роботи нейтралі мережі живлення  трифазний, мережа чотирипровідна з глухо заземленою нейтраллю. Клас виробничих приміщень за ступенем електробезпечні  особливо безпечні.

Для прийнятої на заводі системи 380/220В з глухо заземленою нейтраллю згідно ПУЕ основною мірою захисту від ураження електричним струмом в разі дотику до металевих конструкцій, які опинилися під напругою внаслідок пошкодження ізоляції мережі або електроприймача передбачено занулення.

  • Пожежо-вибухонебезпечні властивості сировини, напівфабрикатів та готової продукції

Соняшникове насіння – горючий матеріал.

  • температура займання (для аерозавислих частинок пилу з насіння), оС  плюс 225;

  • температура тління (для аерозавислих частинок пилу з насіння), оС – плюс 255.

Олія соняшникова – горюча рідина, має:

  • температуру спалаху не нижче, °С  плюс 225;

  • температуру самозаймання, °С  плюс 370.

Фуз – горючий матеріал:

  • температура спалаху, °С  плюс 264;

  • температура самозаймання, °С  плюс 418.

Соняшникове лушпиння – горючий матеріал:

  • температура займання, °С  плюс 235.

Макухова пелюстка, крупка соняшникова – горючий матеріал:

  • температура займання для аерозавислої суміші,°С  плюс 250-270;

  • при температурі вище плюс 230оС матеріал обвуглюється.

Дані про характеристики речовин подані у таблиці 4.3.

Таблиця 4.3.