Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / ДИПЛОМ_управление качеством.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Висновки

  1. У даній дипломній роботі розглядалось питання управління якістю експортної продукції підприємств олійно-жирової галузі, зокрема, ЗАТ «Дніпропетровський олійно-екстракційний завод». Як було встановлено, одним з найголовніших елементів конкурентоспроможності – є якість виробленої продукції, високий рівень якої може бути досягнутий завдяки ефективній системі управління якості.

  2. В ході написання роботи було виявлено, що з підвищенням рівня якості продукції росте велика доля показників конкурентоспроможності підприємства та відкриваються нові можливості для його роботи: збільшуються інвестиції у дане підприємство, забезпечується вихід на світові ринки, формується позитивний імідж підприємства і багато іншого.

  3. При аналізі діяльності підприємства ЗАТ «ДОЕЗ» були оцінені показники виробництва, розглянута організаційна структура підприємства та проаналізовані фінансовий та економічний стан підприємства. Показники виробництва значно впали у 2009 р., що може бути пов’язано з кризою у 2008 р., але як було проаналізовано, виробництво олії на Дніпропетровському олійно-екстракційному заводі поступово зростає за останні три роки, що свідчить про вихід підприємства з кризи. Що стосується фінансового стану підприємства, ЗАТ «ДОЕЗ» ефективно розпоряджається коштами та самостійно сплачує свої зобов’язання, але в ході аналізу було виявлено, що підприємство має недостатню кількість коштів на рахунках для вільної її діяльності.

  4. В ході аналізу ринку олійно-жирової галузі, було виявлено, що підприємство на даний час має лідируючі позиції на ринку виробництва рафінованої олії і займає 30% усього ринку рафінованої олії в Україні. Завдяки європейським стандартам якості, які діють на заводі, рафінована олія під ТМ «Олейна» має вихід на зовнішні ринки та експортується у країни СНД та інші країни світу.

  5. За об’єкт дослідження була взята система управління якістю на підприємстві ЗАТ «ДОЕЗ». Був детально розглянутий відділ якості та задачі і функції всіх його працівників. Також була розглянута взаємодія відділу якості з іншими відділами підприємства та було виявлено, що всі відділи, які пов’язані з виробництвом та логістикою тісно співробітничають з відділом якості. Якість продукції перевірюється на всіх етапах виробництва, що забезпечує продукції високу якість на виході. Значну роль у якості продукції грає лабораторія, яка робить тести вхідної сировини, продукції у процесі виробництва та готової продукції.

  6. Продукція, яка виробляється на Дніпропетровському олійно-екстракційному заводі має високу якість, так як вона виготовляється за європейськими стандартами, що є результатом приналежності компанії до швейцарської компанії «Bunge», яка має свій філіал в Україні – «Бунге Україна». Також був проаналізований тест, який розроблявся Центром Експертиз у 2011 р. За даними цього тесту олія під торговельними марками «Олейна» та «Чумак» мають оцінки «відмінно», що підтверджує якість продукції даних марок.

  7. У третьому розділі даної роботи було розроблено рекомендації, які дозволять підприємству позбавитись від втрат, що пов’язані з виробництвом та роботою в адміністративному корпусі. Це, по-перше, розробка карти поточного потоку створення цінності на ЗАТ «ДОЕЗ», на основі якої менеджерами будуть виявлені недоліки та втрати, які пов’язані з виробництвом товару; по-друге, впровадження системи 4S  організація робочого місця, яка забезпечує створення ефективного робочого простору, наведення порядку, чистоти, зміцнення дисципліни, а отже підвищення продуктивності, створення безпечних умов праці з участю всього персоналу підприємства. Налагодження роботи підприємства на всіх етапах виробництва дасть змогу керівництву покращити систему управління якістю експортної продукції. Тобто розробивши карту поточної цінності ЗАТ «ДОЕЗ» керівництву стане зрозуміло як покращити діяльність підприємства: на етапах виробництва та в офісі, на основі чого, стане зрозуміло як покращити систему управління якістю експортної продукції, так як управління якістю продукції тісно пов’язане з усіма процесами, які відбуваються на підприємстві.

  8. У четвертому розділі було наведено основні положення та засади охорони праці на підприємстві, визначені основні заходи у сфері цивільного захисту. Проаналізувавши роботу відділу з охорони праці на підприємстві, можемо зробити висновки, що ЗАТ «ДОЕЗ» надає всі умови для нормальної та ефективної роботи для працівників, завдяки дотримання норм з охорони праці та впровадженню у дію засобів забезпечення комфортних умов праці.

  9. Результати дослідження можуть бути застосовані для вдосконалення процесу виробництва підприємства та вдосконалення якості виробленої продукції, зокрема, підприємств олійно-жирової галузі. Подальші дослідження можуть бути продовжені у напрямі удосконалення управління якістю експортної продукції підприємств олійно-жирової галузі України.