Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / ДИПЛОМ_управление качеством.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Коефіцієнти рентабельності компанії зат «доез» (2009–2011 рр.), %*

Рік

Показник

2009

2010

2011

Валова рентабельність продажів

35,79

34,08

25,38

Рентабельність активів

4,34

3,65

17,99

Рентабельність власного капіталу

0,08

0,06

1,81

Чиста рентабельність продажу

0,12

0,10

2,52

* Складено автором самостійно

Аналізуючи рентабельність на підставі проведених розрахунків можна зробити наступні висновки:

    1. Коефіцієнт валової рентабельності продажів відображає дохід компанії на кожну зароблену гривню. У нашому випадку цей показник має тенденцію до зниження впродовж періоду 2009-2011 рр. Але цей показник не є достатнім для ефективного функціонування підприємства.

    2. За отриманими результатами показника рентабельності активів видно значне зростання показника у 2011 р., що свідчить про поліпшення ефективності використання активів підприємством.

    3. За 2011 р. показник рентабельності власного капіталу збільшився майже у 30 разів у порівняні з 2010 р. та досяг значення 1,81 – це є позитивною тенденцією для підприємства та для його власників.

    4. Чиста рентабельність показує, який дохід компанія отримує з одиниці реалізованої продукції за винятком податку на додану вартість, акцизного збору та інших вирахувань з доходу. За отриманими результатами видно, що чистий показник рентабельності компанії ЗАТ «ДОЕЗ» має тенденцію до збільшення.

Отже, ЗАТ «ДОЕЗ» являється ліквідним підприємством та здатним погасити свої зобов’язання. Також підприємство не залежить від позичкових коштів та в змозі впоратись зі своїми зобов’язаннями самостійно. Підприємство є рентабельним і приносить прибуток власникам.

  1. Аналіз управління якістю продукції на ЗАТ «ДОЕЗ»

Основні потужності Дніпропетровський ОЕЗ направляє на виробництво рафінованої дезадорированої олії під торговельною маркою «Олейна». «Бунге Україна» втілює у продуктах традиційні для Bunge стандарти якості, що базуються на жорстких європейських нормах.

Забезпечення якості продукції є частиною масштабної програми компанії Bunge під назвою Bunge Total Safety («Загальна безпека Bunge»). Вона охоплює всі аспекти взаємин компанії зі споживачами, працівниками і партнерами та є виразом відповідальної світоглядної позиції компанії.

Ця програма має на меті створення такої культури виробництва, яка цілком виключає можливість виробничих аварій і травм, гарантує високу якість продукції, її належне збереження і транспортування, захищає довкілля від негативних впливів. Програма «Загальна безпека Bunge» включає у собі декілька напрямків:

  1. Напрями «Безпечність продукції» та «Безпека логістики» слугують для досягнення безкомпромісного рівня якості продукції та послуг.

  2. Напрямок «Безпека людей і майна» покликаний створити цілком безпечне робоче місце. Для цього заохочується дотримання працівниками оптимальних правил робочої поведінки, які унеможливлюють травмування працівників та їхніх колег, а також гарантують безпеку майна та інформаційної власності компанії.

  3. Напрямок «Безпека довкілля» зосереджує зусилля підприємства на тому, щоб мінімізувати вплив виробництва на природу за рахунок ефективного використання ресурсів та високої відповідальності працівників.

Важливу роль у системі забезпечення якості продукції на підприємстві здійснює лабораторія, яка виконує триступеневий контроль:

  1. У насінні соняшнику під час приймання.

  2. У нерафінованій олії в процесі виробництва.

  3. У готовій продукції.

Дана система контролю дозволяє виявити невідповідність до будь-якого показника безпечності ще в процесі приймання насіння соняшнику.

В основі процесу виробництва лежить жорсткий контроль якості продукції на всіх етапах. Це має таке велике значення тому, що промислове виробництво соняшникового насіння пов’язане з факторами, які можуть призвести до забруднення насіння шкідливими речовинами. Отже, соняшникове насіння потрапляє на Дніпропетровський олійно-екстракційний завод після ретельного відбору.

Також лабораторія слідкує за додержанням норм та визначає якість вихідної сировини. Основні норми технологічного процесу наведені у табл. 2.6 [5, с.49]:

Таблиця 2.6.