Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / ДИПЛОМ_управление качеством.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Комплекс дій щодо використання техніки vsm-карт *

Назва етапу

Сутність етапу

Створення карти поточного стану

Створення карти потоку станом «Як є», тобто карти, яка відображає нинішній стан підприємства.



Ідентифікація втрат у потоку

Аналізується карта поточного стану та виявляються наступні моменти: де процес переривається; де розривається зв’язок між інформаційними та матеріальними потоками.



Створення карти потоку майбутнього стану

Створення карти потоку станом «Як може бути», тобто карти, яка відображає можливий майбутній стан підприємства.

V

Ідентифікація «пробілів» між поточним та майбутнім станом

Прийняття рішень, щодо дій, які потрібні для досягнення майбутнього стану, запланованого при проходженні третього етапу. Розробляється план поліпшення роботи заводу на основі висновків, зроблених після складання карт поточного та майбутнього стану.

* Складено автором самостійно

Для того, щоб підприємству розробити карту поточного потоку створення цінності необхідно пройти стадію підготовки, в якій необхідно:

  1. Створити команду. Команда повинна включати в себе людей зі знаннями в сфері ділової активності та технічних членів команди. Членами групи можуть бути: аналітик економічного відділу, менеджер виробництва сирої олії, менеджер виробництва рафінованої олії, менеджер виробництва бутильованої олії, менеджер складського господарства, менеджер відділу відвантажень та митного контролю.

  2. Призначити відповідального за карту потоку цінності. В ідеалі це той, хто має глибоке розуміння поточного процесу. У якості відповідального компанія ЗАТ «ДОЕЗ» може призначити менеджера виробничого департаменту, або його заступника.

  3. Розшукати знання, які допоможуть правильно скласти карту поточного потоку створення цінності. Найліпший варіант – це проходження керівником, якого назначили відповідальним за карту потоку цінності, спеціального курсу, який триває 1 день у відповідній організації.

Отже, перший етап, який необхідно зробити команді відповідальних за розробку VSM-карт для поліпшення діяльності підприємства у майбутньому – створення карти поточного стану. Дії, які необхідні для реалізації цього етапу представлені у таблиці 3.4:

Таблиця 3.4.

Комплекс дій щодо створення карти поточного потоку створення цінності

на ЗАТ «ДОЕЗ»

Назва дії

Сутність дії

Виконання

1.

Визначення «сімейства продуктів» для потоку

Сімейство являє собою групу продуктів, які проходять однакові технологічні операції через загальне обладнання в наступних процесах переробки.

Оскільки з сирої олії виготовляється рафінована олія, а потім продукція упаковується у пляшки,

підприємству слід розглянути весь процес виробництва рафінованої бутильованої олії.

2.

Визначення вимог споживача

До зміни процесу команда повинна чітко уявляти що хоче споживач. Необхідно записати вимоги: середня щомісячна потреба споживачів; мінімальне замовлення (MOQ), тощо.

Необхідно проаналізувати статистику продажів за попередні роки, розробити прогноз виходячи зі статистичних даних. Потрібне чітке усвідомлення чого хоче споживач (ця інформація буде використана для обчислення Lead Time).

3.

Відображення основних етапів процесу

Кожен етап має відображати реальний процес. Дана дія виконується для наочності процесів, які виконуються на заводі.

Необхідно розмістити кожен етап процесу так, щоб він відображав область потоку матеріалів. Також не слід відображати кожен етап окремо, якщо кілька потоків зливаються в один основний.

4.

Збір даних по кожному етапу

Список типових технологічних даних: С/Т (час циклу та час необхідний для початку циклу); С/О (час переналадки); готовність обладнання; ЕРЕ (розмір виробничої партії); кількість працівників; робочий час (мінус перерви); відсоток браку.

Для збору даних показників необхідно залучити одного працівника з кожного етапу виробництва, який входить до складу команди розробки VSM-карт.

Продовження таблиці 3.4.

5.

Запис кількості запасів між етапами

Записувати середній рівень запасів необхідно для виявлення кількості їх після завершення кожного етапу.

Необхідно намагатись використовувати актуальні дані, а не оціночні. Відображати ці запаси треба у вигляді трикутника.

6.

Додавання деталей про постачання

Дана дія виконується для розуміння витрат часу на поставку, мінімального обсягу поставки. Також слід указати спосіб доставки.

Необхідно зобразити стрілочки від постачальника до споживача, включаючи тільки ключових постачальників і споживачів. Необхідно записати інформацію про поставку.

7.

Зображення інформаційних потоків

Інформаційний потік це те, що регулює планування дій у процесі. Відображає взаємозв’язок процесів.

Необхідно чітко визначити як регулюється процес виробництва, хто та як його контролює.

8.

Розрахунок показників

Необхідно розрахувати такі показники:

- час виконання замовлення (LT);

- час виробничого циклу (PT);

- коефіцієнт ефективності виробничого циклу (PCE%).

Даний етап роботи слід виконувати економістам групи.

* Складено автором самостійно

Приклад карти поточного потоку створення цінності зображена у додатку В.

Окрім перегляду дій та роботи працівників на етапах виробництва, компанії ЗАТ «ДОЕЗ» необхідно також урегулювати роботу адміністративного корпусу, зокрема роботу працівників з документами в офісі завдяки організації робочого місця.

При впровадженні бережливого виробництва в офісі, невід’ємною частиною є впровадження системи 4S  організація робочого місця  це перший крок до безперервного поліпшення, вона забезпечує створення ефективного робочого простору, наведення порядку, чистоти, зміцнення дисципліни, а отже підвищення продуктивності, створення безпечних умов праці з участю всього персоналу підприємства.

Планування впровадження системи 4S необхідно починати з наступного:

  1. Доведення керівником організації до працівників цілей впровадження системи, щоб працівник розумів для чого він робить ти чи інші дії.

  2. Керівник організації створює робочу групу, до якої повинні входити обов’язково робітники офісу.

  3. Робоча група складає планування організації, навчає персонал, проводить фотозйомку поточного стану і розробляє план заходів щодо впровадження системи 4S. Група має складатись з 5 чоловік, яка повинна за 22 робочі дні (місяць) розробити та реалізувати план дій щодо впровадження даної системи.

Система 4S ефективна як для працівника (створення комфортних умов праці) так і для компанії (підвищення ефективності роботи) вона несе в собі наступні принципи (табл. 3.6):

Таблиця 3.6.