Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Основи НД.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

12.3.3. Об'єкти творчості

Згідно діючим нормативним документам, основними конкретними об'єктами технічної творчості, що розглядаються експертизою, є:

у раціоналізаторській діяльності - пристрій, конструкція виробу, технологія, спосіб, матеріал, речовина;

у винахідництві - пристрій, спосіб, речовина, штам мікроорганізму, культура кліток рослин і тварин, а також застосування відомого раніше пристрою, способу, речовини, штаму по новому призначенню; ... і т.д.

Більш того, для кожного з конкретних об'єктів технічної творчості строго встановлені ознаки, використовувані для опису їх в документах. Такими ознаками, зокрема, є:

для пристрою - наявність конструктивних елементів і зв'язків між ними; взаємне розташування і форма виконання елементів, зв'язків між ними або пристрою в цілому; матеріал, з якого виконані елементи або пристрій в цілому; середовище, що виконує функції елементу;

для способу - наявність дії або сукупності дій; порядок виконання таких дій в часі; умови здійснення дій, режим ..., і т.д.

У пунктах діючого Порядку не міститься стільки ж глибокої характеристики конкретних об'єктів кваліфікаційної наукової творчості і їх ознак, що розглядаються при експертизі дисертацій. Проте згідно тому, що все ж таки є в основних керівних документах до конкретних об'єктів кваліфікаційної наукової творчості природно віднести "вирішення крупних наукових проблем, що мають важливе ... значення" (докторський рівень), “вирішення наукових проблем” і "нові рішення наукових задач”, що “мають істотне значення” (кандидатський рівень):

- по розробці теоретичних положень (у вигляді наукових основ - емпіричних, теоретичних, методологічних або філософських), сукупність яких можна кваліфікувати як нове крупне наукове досягнення;

- по науковому обґрунтуванню технічних, економічних або технологічних, а також політичних, екологічних, соціальних і ін. рішень, впровадження яких вносить значний внесок до розвитку економіки країни і підвищення її обороноздатності;

- по науковому обґрунтуванню технічних, економічних або технологічних розробок, що мають істотне значення для економіки або забезпечення обороноздатності країни, а також розробок у області медицини, військової справи, держави і має рацію і в інших наочних областях.

Можливо, слідувало б по аналогії з підходом, прийнятим у винахідництві, дати чітку класифікацію специфічних ознак кожного конкретного об'єкту кваліфікаційної наукової творчості, проте доцільність цього не будемо вважати безперечною.

12.3.4. Виклад внеску

Регламентовані вимоги до форми компактного викладу суті творчого внеску і об'єму домагань автора (авторів) у винахідництві полягають в обов'язковості складання повної формули творчого внеску, у вигляді однієї оповідної пропозиції, в якій указуються: найменування прототипу - відомого рішення, найбільш близького по сукупності ознак до нового (пропонованого) рішення, з переліком істотних ознак, загальних для прототипу і для нового вирішення, і далі після слів що "відрізняється (ються|) тим, що" - відмітних ознак нового рішення (що приводять до позитивного ефекту).

Регламентувати таку саму формулу для дисертації навряд чи виправдано. У кваліфікаційній науковій роботі аналогічну роль можуть виконати компактні формулювання постановки загального наукового завдання (проблеми), рішення якого міститься в дисертації, і основних нових наукових результатів, які висуваються до захисту. У зв'язку з цим рекомендують:

- у вступі (передмові) до дисертації приводити короткі формулювання загального наукового завдання або наукової проблеми дисертаційного дослідження, а також основних наукових положень і інших нових наукових результатів, що висуваються до захисту;

- постановка загального наукового завдання (проблеми) повинна бути конкретною, витікати з сучасного стану питання і обгрунтовуватися в дисертації аналізом відповідних наукових робіт.

Цілком логічним подальшим кроком було б додання юридичного змісту коротким формулюванням постановки загального наукового завдання (проблеми) дисертаційного дослідження і основних нових наукових результатів, що висуваються до захисту.