Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Основи НД.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ

ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ПРОЦЕССАМИ І ОБ'ЄКТАМИ

О

СНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

7.010104

8.010104

"ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ. АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВИМИ УСТАНОВКАМИ"

7.092203

8.092203

"ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНІ СИСТЕМИ АВТОМАТИЗАЦІЇ ТА ЕЛЕКТРОПРИВОД"

7.091400

8.091400

"СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ І АВТОМАТИКИ "

Харків 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

ОСНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

для студентів денної і заочної форм навчання спеціальностей

7.010104

8.010104

"Професійне навчання. Автоматизовані системи управління промисловими установками"

7.092203

8.092203

"Електромеханічні системи автоматизації та електропривод"

7.091400

8.091400

"Системи управління і автоматики "

Затверджено

Науково - Методичною Радою

Української інженерно-педагогічної академії

Протокол № 01 від 13.09.2011р.

Харків 2011

УДК 621.001

Основи наукових досліджень. Навчальний посібник для студентів денної і заочної форм навчання спеціальностей 7.010104, 8.010104 - "Професійне навчання. Автоматизовані системи управління промисловими установками", 7.092203, 8.092203 - "Електромеханічні системи автоматизації та електропривод", 7.091400, 8.091400 - "Системи управління і автоматики "/ Автори: О.І. Долгов, О.О. Прокопенко – Харків: УІПА, 2011. – 235 с., 3 рис, 2 табл. – Укр. мовою.

У навчальному посібнику даються визначення і поглиблені трактування основних понять, використовуваних в дослідницькій діяльності. Розглядаються проблемні питання, що виникають при отриманні, публікації, реалізації і експертизі наукових результатів. Приводяться конкретні рекомендації по практичному виконанню вимог, що пред'являються до оформлення результатів наукових досліджень і розробок.

Матеріал буде цікавими не тільки для студентів, які вивчають дисципліну, а також може бути рекомендованими для найширшого круга наукових, науково-педагогічних працівників, пошукувачів вчених ступенів, наукових керівників, наукових консультантів і дослідників, які починають проводити наукові дослідження, - студентів вищих навчальних закладів.

Автори: Долгов Олександр Іванович,

Прокопенко Олена Олександрівна

Відповідальний випусковий Прокопенко О.О.

Рецензент: Ігуменцев Є.О., докт. техн. наук, проф.

© Долгов О.І., Прокопенко О.О.

© УІПА

Передмова

Не той орач хороший, який зорав землю,

але той, який зорав її так, що краще зорати не можна

А. Мильніков, народний художник СРСР

Роль науки в житті суспільства безперервно зростає. Загальновідомо, що дослідження і наукові розробки українських учених знаходяться на рівні світових досягнень, а у ряді випадків, особливо у області наукоємних технологій, які використовуються при створенні сучасних і перспективних окремих зразків техніки, випереджають зарубіжні результати або навіть зовсім не мають аналогів.

Проте наявні досягнення не можуть виправдати деякі недоліки в організаційно-методичному забезпеченні дослідницької діяльності. Найбільш істотний загальний недолік полягає в явно недостатній увазі компетентних посадовців державних органів до створення нормативної бази з питань експертизи наукових робіт. Існуюча нормативна база обмежується лише деякими рядками діючого Положення про порядок присудження вчених ступенів [5], а також вельми невеликою кількістю більш менш відповідних стандартів. Наявна енциклопедична і довідкова література не в змозі узяти на себе відповідні функції, оскільки містить масу суперечностей і, будучи орієнтованою на найширший круг читачів, не забезпечує потрібну для осіб, що займаються науковими дослідженнями і розробками, глибину викладу. У існуючій науково-методичній літературі відповіді на багато практичних питань у області підготовки, оформлення і експертизи результатів досліджень і розробок зважаючи на недостатнє методичне опрацьовування або виявляються самими поверхневими, або зовсім відсутні. Цей недолік негативно позначається у області підготовки фахівців з вищою освітою і наукових кадрів і особливо відчувається дослідниками, що починають проводити наукові дослідження.

Ці обставини на деякому етапі науково-дослідної і експертної діяльності авторів викликали в них бажання виявити і переосмислити найбільш злободенні питання, які вимагають додаткового опрацьовування, і спробувати знайти і сформулювати чіткі відповіді на них. Надалі виникла думка використовувати активну роль фахівців і наукової громадськості, які реально виявляють цікавість до обговорюваних питань, для з'ясування спірних позицій і знаходження найбільш прийнятних відповідей.

Підготовку тексту, запропонованого для обговорення, у такому вигляді, щоб він не суперечив існуючим керівним документам і енциклопедичній літературі, узяли на себе автори даної публікації.

Слід зазначити, що автор не був єдиним, хто звернув увагу на дисертаційні проблеми методичного характеру, про що свідчить цілий ряд видань останнім часом [18-23].

Працюючи над матеріалами навчального посібника, автори прагнули побудувати систему несуперечливих, взаємозв'язаних найбільш загальних понять науки, якими повинен володіти будь-який дослідник (і в першу чергу, початківець) і знайти методичні підходи, які дозволяють хоч би в деякій мірі наблизити вимоги до оформлення результатів наукових досліджень до рівня оформлення промислово застосовних рішень, таких як винаходи. У успішному рішенні цих задач лежить ключ до регламентації способів оформлення наукових результатів, які найбільш рельєфно виражають наукові досягнення і сприяють захисту авторських прав у області теоретичних досліджень.

З урахуванням цього в пропонованому навчальному посібнику дуже багато уваги приділено саме оформленню наукових результатів, і це цілком виправдано: форма завжди дуже тісно пов'язана із змістом і багато в чому визначає його; більш того, багато недоліків наукових робіт виникають саме від неправильного уявлення про форми виразу їх результатів.

Те, що більшість прикладів відносяться до області технічних, а іноді і військових наук, не є принциповим і обумовлено колом спілкування і професійними інтересами авторів. Читачі, які виявляють цікавість до інших областей наук, зазвичай досить легко інтерпретують приклади, які наводяться, в аналогічні приклади з своєї області.

Видання містить безліч практичних рекомендацій, корисних при виконанні будь-яких досліджень і оцінці їх результатів. Висловлювані положення і рекомендації, не дивлячись на їх простоту, в сукупності важко глибоко зрозуміти і твердо засвоїти з одного читання. Тому після початкового вивчення структури і змісту навчального посібника краще всього до відповідних його розділів звертатися у міру рішення окремих задач дослідницької діяльності і виникнення конкретних питань, наприклад в процесі оформлення отриманих результатів проведеного дослідження, керівництва науковою роботою, виконання завдань за оцінкою конкретної наукової роботи і т.д. Автори сподіваються, що звіряючи кожного разу власний досвід з викладеними тут рекомендаціями і методичними порадами, зазвичай вдається (іноді не без належних розумових зусиль) робити для себе маленькі, але дуже корисні (з погляду практичного виходу) відкриття, послідовно осягаючи у все великих частковостях і тонкощах те, що при первинному читанні опинилося за межами уваги.