Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Основи НД.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

12.3.1. Об'єкт оцінювання

Тут все просто. Як відомо, в практиці винахідницької і раціоналізаторської діяльності узагальненим об'єктом оцінювання творчого внеску виступає промислово застосовне (технічне або інше) рішення. Його аналогом в науковій творчості не можна не визнати більш загальний об'єкт оцінювання - наукове (науково обгрунтоване) рішення.

12.3.2. Опорні визначення

По наявному досвіду, гранично короткі опорні визначення основним об'єктам різного творчого рівня виходять з конкретизації генеральних (найбільш важливих) ознак узагальненого об'єкту оцінювання:

винахід - технічне рішення в будь-якій області, яке є новим, таким, що має винахідницький рівень і промислово застосовним;

раціоналізаторська пропозиція - технічне рішення, яке є новим і корисним для підприємства (організації, установи), де воно подане.

Іншими словами, новизна винаходу світова, а рацпропозиції місцева.

Звідси витікає, що найбільш важливими ознаками технічного рішення є новизна і значущість, а відмінність винаходу і рацпропозиції убачається в ступені новизни узагальненого об'єкту оцінювання - промислово застосовного рішення.

Тим часом, необхідно відзначити, що розрізнення за цією ж ознакою об'єктів різного творчого рівня в науці, таких як докторська дисертація і кандидатська дисертація, є неприйнятним, оскільки вимога світової новизни отриманих в них наукових результатів є загальною і обов'язковою. Чи не правомірно в цих умовах, враховуючи кваліфікаційний характер робіт, розрізняти докторську і кандидатську дисертації не по ступеню новизни, а по ступеню складності узагальненого об'єкту оцінювання - наукового (науково обгрунтованого) рішення.

З урахуванням сказаного, Порядок [14] підказує наступні гранично короткі опорні визначення:

докторська дисертація - вирішення крупної наукової або науково-прикладної проблеми у певній галузі науки. („Докторська дисертація повинна містити раніше не захищені наукові положення та отримані автором нові науково обгрунтовані результати у певній галузі науки, які у сукупності розв'язують важливу наукову або науково-прикладну проблему.” п.12 [14].)

кандидатська дисертація - розв’язання актуального наукового завдання, яке має істотне значення для певної галузі знань. („Кандидатська дисертація повинна містити результати проведених автором досліджень та отримані автором нові науково обгрунтовані результати, які у сукупності розв'язують конкретне наукове завдання, що має істотне значення для певної галузі науки. п.13 [14].)

Наявність (або відсутність) важливого або істотного (менш важливого) значення вирішення наукової проблеми або задачі, що міститься в дисертації, визначається компетентними фахівцями, яких привертають до експертизи дисертації з урахуванням актуальності, новизни, об'єму (зокрема, ширина і глибини), наукового рівня дисертаційного дослідження, теоретичної і практичної значущості отриманих нових наукових результатів.

На підтримку двох останніх визначень можна додати, що будь-яка дисертація, будучи науково-кваліфікаційною роботою не тільки завжди має мету дослідження і (або) розробки, але і містить те або інше рішення відповідної їй (загальної) наукової проблеми або актуального наукового завдання, причому згідно енциклопедичній літературі проблема і завдання є близькими поняттями, але розрізняються складністю.