Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патфіза / Метод-Леч-Фак.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
907.78 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю знань:

Задача 1. Хвора Ю., 24 років, технік, звернулася із скаргами на серцебиття, відчуття перебоїв, постійні колючі болі в ділянці серця, загальну слабкість, подразливість, емоційну лабільність, інколи від­чуття тривоги, пригнічений настрій. Захворювання виникло місяць то­му після тривалої психічної травматизації. Останній рік важко хворіла мати. Вона за нею доглядала, хвилювалася, втомлювалась. Із пере­несених захворювань відмічає тільки кір у дитячому віці. По харак­теру товариська, емоційно-лабільна. Пульс 72-88/хв, ритмічний, лабільний. Межі серця в межах норми, тони ясні, шумів нема. АТ 140/75 мм рт. ст. Неврологічний статус: легкий тремор пальців рук, гіпергідроз. На ЕКГ у стані спокою і після фізичного навантаження відхилень від норми не виявлено. Клінічно аналіз крові в межах норми.

Яка форма неврозу розвинулася у хворої? Відповідь обгрунтуйте.

Задача 2. Хворий Б., 45 років, інженер. Скаржиться на відчуття страху при переході через міст. Із слів хворого: “Я боюся, що міст може рухнути, коли я по ньому буду йти. Я бачу, як по мосту їдуть трамваї, автомашини, ходять люди. Я розумію, що міст добротний і не провалиться. Я розумію абсурдність мого страху, але нічого не можу із собою зробити. Як тільки я намагаюся заставити себе прой­ти по мосту, мене охоплює непереборний страх і я змушений відсту­пити. В той же час я не боюся переїжджати по цьому ж мосту в трамваї або автомашині, хоча при цьому навантаження на міст є більшим, ніж коли я йду по ньому один. Я намагаюся боротися з цим страхом, але подолати його не можу”.

Дайте характеристику цьому клінічному випадку.

Задача 3. Хвора К., 28 років, технік, володіє художнім даром. По характеру вперта, ексцентрична, схильна до фантазій і театраль­ності, легко втомлюється, емоційно лабільна. Звернулася із скаргами на судомні припадки, які виражаються в появі відчуття комка, який підкочується до горла, і судом, що супроводжуються плачем, стогоном. Приступ триває до 15 хв. Під час припадку встигає лягти у ліжко. Те, що відбувається під час приступу пам’ятає погано. При­кушуванням язика і мимовільним сечопуском приступи не супроводжують­ся. Наступають вони тільки при хвилюванні, причому тільки в при­сутності чоловіка, під час сімейних сцен.

Яка форма неврозу спостерігається у хворої? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 4. На прийомі у лікаря хвора неврастенією, розвиток якої пов’язує з тривалою психотравмуючою ситуацією в сім’ї. Порушення яких процесів у ЦНС є патогенетичною основою цієї хвороби?

А. Переважання процесів збудження.

В. Посилення процесів гальмування.

С. Розлад мозкового кровообігу.

Д. Порушення сенсорної функції нервової системи.

Е. Активація клітин Реншоу.

Задача 5. У літературі описані випадки, коли у людей, змушених приховувати вид рідних важке горе, виникали неврози. Який переважно тип нервової системи можна передбачити у цих людей?

А. Меланхоліки та холерики.

В. Сангвініки та флегматики.

С. Сангвініки та холерики.

Д. Меланхоліки та флегматики.

Е. Сангвініки та меланхоліки.

Література:

Основна:

1. Патологічна фізіологія /За ред. М.Н. Зайка і Ю.В. Биця. -К.:Вища шк., 1995. – с. 606-610.

Додаткова:

1. Патологическая физиология /Под ред. А.Д. Адо, М.А. Адо и соавт. - М.: Триада-Х; 2000. - 574с.

2. Свядощ А.Н, Неврозы: Руководство для врачей. - Санкт-Петер­бург: М.:Харьков: Минск: “Питер”, 1998. - 442с.

3. Карвасарский Б.Д. Неврозы: Руководство для врачей. - 2-е изд. перераб., и доп.. - М.:Медицина, 1990. - 574с.

4. Клиника, дифференциальная диагностика и лечение невротических кардиофобий: Метод, рекомендации. - Л.; І990. - 180с.

Методичну вказівку підготував асистент Лучко І.М.

Методична вказівка розглянута і затверджена на засі­данні кафедри, протокол № 12 від 31.08.01

Завідувач кафедри патологічної фізіології В.А. ЛЕВИЦЬКИЙ

2