Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патфіза / Метод-Леч-Фак.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
907.78 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю знань:

Задача 1. Хворий 38 років скаржиться на печію у ділянці язика, відчуття важкості в епігастральній ділянці, відрижку повітрям, про­нос, втомлюваність, задишку.

Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, язик малиновий. У шлунковому соці відсутня вільна соляна кислота. Загальна кислот­ність - 12 мекв/л. У калі знайдені неперетравлені м’язові волокна. Результати аналізу крові; еритроцити - 2,2•1012 - Т/л, Нв - 3,6 ммоль/л, кольоровий показник - 1; анізоцитоз. Як пояснити диспептичні явища у хворого? Який патогенез перерахованих симптомів?

Задача 2. Щура, який попередньо голодував 24 год, імобілі­зували та помістили на 2 год. у холодильну камеру (+4°С).

Результати аналізу шлункового вмісту щура через 24 год: загальна кислотність - 90 мекв/л, вільна НСl - 60 мекв/л. На розти­ні знайдено, що слизова оболонка шлунка гіперемована, є декілька ерозій. Пояснити механізм пошкодження слизової оболонки.

Задача 3. Після ваготомії у тварини наступає зниження рухової функції шлунка (гіпокінез). Поясніть механізм його розвитку. На­ведіть приклади захворювань, що супроводжуються гіпокінезом.

Задача 4. У розвитку хвороби 12-типалої кишки важлива роль належить наступним збудникам:

А. Вірус грипу.

В. Клепсієла.

С. Гелікобактерії.

Д. Стафілокок.

Е. Синьогнійна паличка.

Література:

Основна:

1. Патологічна фізіологія /За ред. М.Н. Зайка і Ю.В. Биця. – К.:Вища шк., 1995. – с. 481-495.

2. Посібник до практичних занять з пататологічної фізіології. /За ред. Ю.В.Биця, Л.Я. Данилової,-К.:Здоров’я, 2001 – с.228-336.

Додаткова:

1. Патологическая физиология /Под ред. А.Д. Адо, М.А. Адо и соавт. - М.: Триада-Х; 2000. - 574с.

2. Атаман А.В. Патологическая физиология в вопросах и ответах: Учеб. пособие. - К.:Вища шк.., 2000. – 608с.

3. Зупанец И.А., Чернух В.Ф., Чернух В.П,, Коваленко С.Н. Заболевания желудка и двенадцатиперстной кишки.-Харьков, 1995.

Методичну вказівку підготувала доцент Дзюбак О.Д.

Методична вказівка розглянута і затверджена на засі­данні кафедри, протокол № 12 від 31.08.01

Завідувач кафедри патологічної фізіології В.А. ЛЕВИЦЬКИЙ

Заняття 35

Тема: Порушення травлення у кишечнику.

Актуальність теми:

В основі функціональної недостатності кишечника, що виникає при багатьох патологічних процесах, лежать розлади дистантного (порожнинного) та пристінкового (мембранного) травлення. Порушення дистантного травлення залежить перш за все від розладів виділення панкреатичного соку і жовчі у дванадцятипалу кишку, внаслідок чого порушується вироблення у ній гормонів (секретин, холецистокінін, мотилін, ГІП, ВІП та ін.). У свою чергу на стан порожнинного травлення впливає порушення ферментів мембранного травлення. При більшості палогічних процесів, які розвиваються у тонкому кишечнику, порушення кишкового травлення проявляється порушенням рухової та всмоктувальної функції кишок нерідко з приєднанням гнильної мікрофлори. У товстому кишечнику часто виникають запальні, а також функціонально-дистрофічні процеси, які супроводжуються звиразкуванням. Майбутньому лікареві треба знати, що кишкове травлення тісно пов’язане з функціонуванням інших відділів ШКТ і наслідком його недостатності є порушення обміну речовин в органісмі, аутоінтоксикація, зниження реактивності, загальне виснаження.