Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патфіза / Метод-Леч-Фак.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
907.78 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров`я України

Івано-Франківська державна медична академія

Кафедра патологічної фізіології

Методичні вказівки

«Патологічна фізіологія»

для студентів медичного факультету

Івано-Франківськ, 2003

ЧАСТИНА ПЕРША. НОЗОЛОГІЯ

ЗАНЯТТЯ 1

Тема: Значення експериментального методу в патофізіоло­гічних дослід­женнях.

Моделювання патологічних про­цесів

Актуальність теми:

Патологічна фізіологія - наука, що вивчає функціональні зміни у хворої людини і тварин. Вона вивчає найбільш загальні закономірності виникнення, розвитку, перебігу та наслідку хвороби. Основним методом патофізіології є експеримент, за допомогою якого на тваринах відтворюються окремі моделі хвороб, порушення органів і систем для пізнання основних закономірностей розвит­ку хвороб людини. Отже, експеримент являється основним методом патофізіологічного дослідження

Навчальні цілі:

Дати студентам уявлення про патофізіологічний експеримент, ознайомити їх з основними видами експерименту і технікою фік­сації лабораторних тварин. Показати особливості патофізіологіч­ного експерименту, його значення для вивчення патологічних про­цесів.

Знати:

- поняття та суть патофізіологічного експерименту;

- основні методи патофізіологічного експерименту;

- перерахувати і коротко охарактеризувати основні види лабораторних тварин, що використовуються в експерименті;

Вміти:

- фіксувати лабораторних тварин;

- знерухомлювати щура за допомогою наркотичних середників, а жабу - шляхом безкровного руйнування спинного мозку;

- реєструвати у тварин основні фізіологічні показники (температуру тіла, частоту дихання, ЕКГ).

Завдання до самостійної позааудиторної роботи:

1. Головні особливості і мета патофізіологічного експери­менту.

2. Співвідношення методу клінічного спостереження з пато­фізіологічним експериментом.

3. Чи можливий експеримент на людині?

4. Морально-етичні аспекти патофізіологічного експерименту.

5. Назвіть прізвища відомих основоположників методу науко­вого експерименту, вкажіть їх роль у розвитку експериментальної патології і медицини.

Контрольні питання теми:

1. Предмет, завдання патологічної фізіології, зв’язок з іншими дисциплінами.

2. Основні розділи патологічної фізіології.

3. Експеримент як основний метод патологічної фізіології.

4. Основні етапи патофізіологічного експерименту.

5. Становлення патологічної фізіології як наукової дисциплі­ни.

6. Історія розвитку патологічної фізіології в Україні.

7. Значення патологічної фізіології для клініки.

Самостійна аудиторна робота студента.

Дослід 1. Знайомство з методиками фіксації лабораторних тварин та технікою ін’єкцій.

А. За допомогою корнцанга беруть щура, накладаючи його бранші на шкіру потиличної ділянки (між вушками). Тримаючи корн­цанг у правій руці, вільними пальцями фіксують хвіст тварини. Накладають лямки з петлями спочатку на задні, а потім на передні кінцівки і фіксують щура в положенні на спинці. Знайомлять з технікою підшкірних, внутрішньом’язових, внутрішньоочеревинних ін’єкцій. Розфіксацію тварини розпочинають із передніх ланок, звільняють кінцівки від лямок і знімають корнцанг.

Б. Щура поміщають під скляний ковпак. Вивчають загальний стан і поведінку тварини, реакцію на звуковий подразник (посту­кують пінцетом по ковпаку), корнеальний рефлекс. Підраховують частоту дихання протягом 10 сек., результат перемножують на 6 і одержують дані за 1 хв. Змочують шматок вати ефіром і поміщають його під ковпак. Слідкують за розвитком наркозу у щура, відмічають фази його розвитку. В момент наступлення наркотичного сну тварину виймають з-під ковпака і вивчають загальний стан, підрахо­вують частоту дихання, наявність рефлексів. В цей час її можна зафіксувати. Після пробудження тварину розфіксовують, знову під­раховують частоту дихання і перевіряють відновлення рефлексів. Результати досліду записують у протокол.

Дослід 2. Моделювання пошкоджень серця у щурів шляхом поєд­нання емоційно-больового стресу та аліментарної гіперхолестеринемії.

Гіперхолестеринемію у щурів одержують аліментарним шляхом, щоденно додаючи до корму 0,25 г холестерину на кг маси в поєднанні з дезоксихолевою кислотою (0,1 г).

З метою одержання хронічного емоційно-больового стресу щу­рів щодня протягом місяця поміщають у спеціальну камеру, яка роз­ділена на два відсіки. У перегородці зроблені отвори для перемі­щення тварин. Через підлогу одного відсіку пропускають струм (4 мА), ритмічно протягом 7 сек, через однакові проміжки часу (21 сек). Тварини, уникаючи дії електро-больового подразнення, перебігають у другий відсік камери. Через підлогу другого відсіку подають електричний струм аперіодично з достатньо довгими проміжками. Протягом 5-10 хв спостерігають за поведінкою тварин та характером дихання.

Дослід 3. Моделювання поєднаного впливу стресу і фізичного навантаження щурів.

Для дозованого фізичного навантаження використовують широ-кострічковий тредбан зі швидкістю руху стрічки 20,9 м/хв у гори­зонтальній площині. Поєднання впливу стресора та фізичного наван­таження проводять на рухомій стрічці тредбана, приєднавши елек­троди до хвоста тварини.

Хронічний стрес в поєднанні з гіперхолестеринемією, значним фізичним навантаженням приводить до пошкодження серцевого м’яза.